Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

James Rodríguez’ knöliga säsong i AS Monaco

Jag var inte förvånad över Rodríguez högstanivå i VM, men jag var förvånad över att han höll ute formen i så lång tid och mot så bra motstånd sett till säsongsutvecklingen i AS Monaco. Det var en knölig säsong, och en sammanfattning är på sin plats över de viktigaste delarna.

24:E MAJ 2013

AS Monaco hade inte ens låtit Ligue 1-uppflyttningen svalna av innan de presenterade ett paketköp: 21-åringen James Rodríguez och João Moutinho från FC Porto för sammanlagt €70 miljoner. Rybolovlev hade bara behövt 15 minuters samtal med Rodríguez för att övertala honom, trots AS Monacos Ligue 2-säsong och trots klubbstorleken.

Antal Twitterföljare 2013 för Rodríguez: 1 miljon. Idag 3 miljoner.
Antal Twitterföljare 2013 för AS Monaco: 16 000. Idag 180 000.

Rodríguez fick en lön på €370 000/månad, och eftersom AS Monacos utländska spelare endast betalar en marginell skatt så plockar han ut över €4 miljoner netto/år.

Rodríguez var fotbollsbesatt som ung, men barndomsidolerna var inte Asprilla eller Valderrama, utan Olivier Atton i den japanska fotbollsanimeserien Tsubasa. Atton hade tröja nummer 10 – samma tröjnummer plockade Rodríguez på sig i AS Monaco.

477937160_small

SÄSONGSSTART

Han hade inte haft en längre sammanhållen viloperiod på två års tid, och två veckor efter övergången blev Rodríguez skadad under en träningslandskamp mot Argentina. Det gjorde att försäsongen saknade kontinuitet, men när premiären började… Vad var detta för floppspelare?

Rodríguez fungerade inte alls. Ute på en kant kunde han inte ens de enklaste grunderna i försvarsspel, och i offensiven var han endast en tempodödare och bolltappare. Rodríguez var bänkad eftersom prestationerna var bedrövliga. Det enda positiva: Portofansen hade varnat för att Rodríguez var ojämn, och Ranieri kom alltid tillbaka till den svåra försäsongen.

Trots Ranieris förståelse så var han även förbannad över situationen.

– Nu är Ocampos och Ferreira-Carrasco bättre än Rodríguez.

Supportrarna efter ett inhopp mot Lorient: “Jag börjar verkligen bli förbannad på honom”. “Fruktansvärt inhopp”. “Killen promenerar bara”. “Jag är på riktigt rädd. Han ska fungerar som en accelerator, men sölar bara ner allt”.

Inte ens de enkla sakerna som att slå en tremeterspassning eller jogga hem i försvarsspelet fungerade för Rodríguez. Ibland kom han rätt in i ett par-tre situationer och fansen drömde om en formväckning, men matchen efter föll han tillbaka i samma mediokerhet.

FORMTOPPEN

I slutet på november blev det ett paradigmskifte. Rodríguez hade tränat sig i form och Ranieri hade bytt spelsystem från 4-3-3/4-2-3-1 till 4-3-1-2, och Rodríguez var flera kvalitetsnivåer bättre än med- och motspelarna när han fick spela centralt. Här var det inget att snacka om: Rodríguez var för AS Monaco, vad Ibrahimović är för PSG, Messi för Barcelona, eller Suárez för Liverpool. Ett uppenbart talangmonster som gjorde allt i anfallsväg. En halvgud för monegaskerna.

Rodríguez brydde sig inte om vilka som var hans lagkamrater, det fungerade nästan ännu bättre när svårt presterande Falcao saknades. Nyckeln för Rodríguez var att alltid ha högre tempo än vad motståndarna klarade av, samt locka in motståndarna och därifrån utnyttja sin teknik och spralliga kropp för att passa vidare. Något av en colombiansk Valbuena.

SÄSONGSAVSLUTNING

Ett näst intill liknande scenario som under den tidiga hösten. Rodríguez tappade fart och engagemang, och blev återigen en börda för laget i vissa matcher. Han blev utbytt allt mer frekvent, och den mest sannolika förklaringen borde vara sliten kropp och för många idéer om en optimal VM-uppladdning. Hade Rodríguez haft full form i sex-sju matcher till så hade AS Monaco vunnit Ligue 1.

Han slutade på nio mål och tolv assist på 34 ligamatcher. Under normala förhållanden så hade de siffrorna kunnat vara klart starkare, men AS Monaco fortsatte att varnas över Rodríguez ojämnhet tillsammans med frågor kring Rodríguez i stora matcher. Ofta utbytt mot topplagen, och målen kom mot Nantes, Bastia, Rennes, Nice, Valenciennes, Sochaux, och ett öppet mål från två meter mot Lyon.

FRAMTID

Rodríguez har sagt att han vill stanna. Klubben har ingen anledning att sälja. Det finns några scenarion som kan förändra det. Rybolovlev kan tröttna på klubben nu när skilsmässan är över och han inte längre kan “spara pengar” på att knyta upp dem i AS Monaco.

Ett mer sannolikt scenario är att Rodríguez förändrar sin attityd efter VM, eller att en klubb kommer in med ett massivt bud där AS Monaco är korkade om de tackar nej. Den nya tränaren Leonardo Jardim har dock både Falcao och Rodríguez i sin säsongspärm, och i värvningsväg ryktas klubben nästan uteslutande för defensiva förstärkningar.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-07-05 kl 13:01
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons