Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lens uppflyttning till Ligue 1 nekad – Nedflyttade till Ligue 2

Hansson blogg

Idag kom det nygamla beskedet kring RC Lens. Klubben som hade ett publiksnitt på över 30 000 per match i Ligue 2 under säsongen 2013/2014 har fått sin uppflyttning till Ligue 1 nekad. Anledningen är att de inte har kunnat ge ekonomiska garantier.

För att förstå beslutet så krävs det att man förstår det franska fotbollssystemet.

DNCG är ett ekonomiorgan som inför varje säsong ska godkänna alla klubbars budget. De bryr sig inte om varifrån pengarna kommer, utan huvudpunkten är att budgeten ska vara seriös och inte visa stora brister.

I fallet för RC Lens saknas det €10 miljoner, det vill säga drygt 20% av budgeten. Det är pengar som ägaren Mammadov lovade skulle trilla in på kontot innan den 24:e juni. Det hände inget, utan då skyllde han först ifrån sig på att det var helgdag 24:e juni, och när det argumentet inte längre fungerade så menade han att det var ett nummer vid överföringen som var fel. DNCG tycker nu att det har gått för lång tid, och nekar därför RC Lens till spel i Ligue 1.

Annons

De €10 miljonerna är till för att täcka upp för att klubbens arena renoveras samt nyförvärv.

Mammadov har tidigare gått in med €20 miljoner i RC Lens under det senaste året, och är nära att köpa Sheffield Wednesday samtidigt som han sponsrar bland annat Porto och Atlético de Madrid. Det senaste ryktet är att han har intresse av att köpa River Plate. Mammadov har samma intresse som Qatar har med PSG och Barcelona: han vill göra reklam för sitt hemland Azerbajdzjan.

Mammadov är en underlig personlighet, och i inhemska medier har det ryktats om att han har slut på pengar, och till och med att han blivit gripen av polisen när han försökte fly landet. I RC Lens jobbar bland annat svensken Vugar Huseinzade, som Mammadov anställde som sportchef i sin klubb när Huseinzade var 21 år. Huseinzades starkaste merit: Football Manager.

Annons

Det som händer nu är att RC Lens ska överklaga till en ny instans, men om pengarna inte kommer in så står beslutet fast. Kombouaré har sagt att han avgår som tränare ifall det blir Ligue 2, och lånen av Aréola från PSG och Tisserand från AS Monaco blir avbrutna.

Klubben vägrar dock att erkänna förlust. Vicepresidenten Martel säger att han är säker på att Mammadov till slut kommer att betala, och Mammadov har tidigare sagt att RC Lens är hans högsta prioritet. Under de senaste månaderna har vi dock lärt känna Mammadov på allvar, och vi vet om att han är usel på löften och planering.

Dessutom kommer Sochaux att få stanna kvar i Ligue 1. Klubbens nya tränare är oerfarna men intressanta Olivier Echouafni, och de har värvat fyra unga spelare i sommar och har fortfarande kvar en trupp som med två-tre rätta nyförvärv kan stanna kvar i Ligue 1. De har i dagsläget en lika stark trupp som RC Lens, som dock hade hoppats på att genomföra flera förhållandevis stora nyförvärv i sommar.

Annons

Mer läsning om Lens och Mammadov

Tränarrasism och polska gruvarbetare – RC Lens tillbaka i Ligue 1
Klassisk engelsk klubb kan säljas för 450 miljoner

@jonas_hansson

Publicerad 2014-07-15 20:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto