Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mr. Stortalang, eller hur man lär sig att slå en perfekt frispark

Fotbollsabstinens är tids- och energikrävande. Veckorna mellan VM och Ligue 1-kvällar så finns det bara försäsongen med 200 kbps-streams och suspekta highlightssidor att dämpa det värsta av bruset. Än så länge har jag hållit mig undan 90-minutersmatcher, men det har blivit för många kvartar här och där tillsammans med ett för stort sökande efter highlights för att jag ska känna mig sund.

Å andra sidan har ju nu därför en hygglig koll på hur försäsongen har varit. De fem finaste målen?

1. Daniel Wass, Thonon Gaillard mot Shakhtar (1.00.10 in i klippet)

[youtubeplay id=”7yUl1AdlpPI” size=”large”]

Dansken Daniel Wass har vunnit fotboll. Efter den här frisparken borde han bara gått av planen och avslutat karriären. Alain Traoré och Juninho Pernambucano är marginalfrisparksläggare i relation till den frisparken.

2. Hervin Ongenda, PSG mot Hartberg (24.00)

[youtubeplay id=”3lVb3EMIwJo” size=”large”]

Det har gjort flera snyggare mål, men speluppbyggnaden håller precis den passningskvaliteten som Laurent Blanc har försökt att inpränta i PSG. Lucas bolldrivande, Ongendas klack, Bahebecks millimeterprecisa inlägg. Ett förnedringsmål.

3. Dimitar Berbatov, AS Monaco mot Junior

AS Monaco-supportrarna vill bänka Falcao. Inte för att Falcao kanske kan försvinna, utan för att klubben har Berbatov. Alla hundratals AS Monaco-supportrar älskar varenda detalj som Berbatov gör. Jag är inget fan av cykelsparksliknande mål, den måltypen blir överhypad i 95% av fallen, men så finns det 5% som är tekniskt svårt utförda. Hur får han upp farten i tillslaget?

4. Clark Nsikulu, Thonon Gaillard mot SC Bastia (1.15)

“Han är lite lik Kévin Berigaud, eller hur?” sa Thonon Gaillard-tränaren Dupraz. De har värvat Nicki Bille Nielsen, Bendtner 2.0, från Rosenborg, men Nsikulu har visat klart bäst avslutsförmåga. Det är en liknande känsla som Greniers mål mot Real Madrid ifjol, där man funderar “… hur gjorde han det där?…”.

5. Wesley Saïd, Rennes mot Orléans (2.07 – ej distansskottet strax innan)

Saïd har under de senaste fyra-fem åren fått höra att han är den nya Thierry Henry. Nio mål på elva U16-landskamper och några starka insatser i A-laget, men 1995:an Saïd har ännu inget stort förtroende hos tränaren Montanier. Gör han fler bolldrivar- och avslutsaktioner som målet mot Orléans så blir han en startspelare i Rennes i höst.

***

Under försäsongen hypas alldeles för många spelare. Man drar stora slutsatser om den kommande säsongen baserat på några enstaka aktioner mot klart sämre lag, men det finns ändå flera unga spelare vars försäsong har ändrat om deras status.

1. Mario Lemina (Marseille, 1993)

Säsongen 2012/2013: intressant allroundfilur i Lorient.
Säsongen 2013/2014: bänkad tvåvägsmittfältare i Marseille.
Säsongen 2014/2015: omväxlingsbar liberomittback i Bielsas spelsystem.

Den 182 centimeter Gabonfödda Mario Lemina ska vara Bielsas nya Javi Martínez/Gary Medel, och ser ut att ha både egenskaperna och attityden för det. Bielsas nya favorit?

2. Mohamed Yattara (Lyon, 1993)

Det finns klara likheter med El Hadji Diouf, både i spelstil men framför allt i fysik och frisyr. Däremot saknar han Dioufs komplexa personlighet. Yattara gjorde det fint på lån i Angers ifjol, och Lyons nya tränare Fournier har sagt att han ville ha Yattara redan när Fournier var i Reims. Ett fint anfallskomplement till Lacazette. Lite kantig, bra fysiska egenskaper, gillar att testa svåra tekniska saker, stark poängspelare, och nytt långtidskontrakt.

3. Adrien Regattin (Toulouse, 1991)/Yann Bodiger (1995)

Toulouse har ännu inte hittat en extern ersättare åt låneavslutade Chantôme. På försäsongen har de därför litat på ”den aldrig utblommade Ben Yedder”-Regattin och ”den nya Capoue”-Bodiger. Det har sett förvånansvärt starkt ut. Regattin kan äntligen ha hittat en konstant hög nivå, och Bodiger är en brutal bollvinnare med sin grova kroppshydda. Startar någon av de två i premiären?

4. Yacine Bammou (Nantes, 1991)

Den här historien kommer ni få höra hela året, så vi tar den en gång till. Våren 2013 jobbade Bammou i PSG:s klubbshop och spelade i femtedivisionen. Nantes plockade upp honom sommaren 2013, och ett år senare är han Ligue 1-redo. 188-centimetersanfallaren Bammou, vars teknik beskrev som ”exceptionell” av Nantes’ huvudscout, gjorde mål i de tre första försäsongsmatcherna, och är i dagsläget en startspelare i premiären.

5. Jean-Christophe Bahebeck (PSG, 1993)

Bahebeck har två sunkiga utlåningar i Troyes och Valenciennes bakom sig. Båda lagen åkte ut och Bahebeck visade inget av värde. Eftersom PSG har en massa vilande VM-spelare och ingen såg ut att vilja ha Bahebeck så har han fått försäsongen där. Fyra matcher, fyra mål. Han kommer inte få ett genombrott i PSG, men den här försäsongen lär ha garanterat honom ett nytt Ligue 1-lån. Lens? Bastia? Thonon Gaillard? Metz?

@jonas_hansson

Publicerad 2014-07-28 kl 12:19
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons