Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Frankrikes stortalang upplaga 1997 - Så het att han lyftes bort

Hansson blogg

– Jag har aldrig sett en sådan spelare under mina 20 år som scout. En liten man som var klädd i fotboll, som imponerade med sin enkelhet men också med tillslag, snabbhet, dribblingar, och risktagande. Han slutade aldrig att springa, och han utstrålade glädje och vinnarinstinkt.

Saint-Étiennes tidigare ungdomsrekryteringsansvarige Dominique Fernandez plockade år 2011 en 14-åring Allan Saint-Maximin från Parisregionen. Det tog till förra hösten innan alla fick se vad Fernandez pratade om. Den då 16-åriga Saint-Maximin var så pass het i A-lagssammanhang att tränaren Galtier valde att kyla av honom i reservlaget.

Risken för en för tidig hype var för stor. En sådan spelare var enkel att hetsa in i fotbollsvärlden och riskera karriären, redan där och då började några skadekänningar att komma fram då Saint-Maximin pushade sig själv med var kroppen orkade med. Till och med hans egen familj verkade vara lättade över Galtiers beslut.

Annons

– Han har alltid varit långt före alla andra i sin ålder, med språk, motorik… Man såg redan på första träningen att han hade speluppfattning, han hade spelvision.

– Allan har alltid varit sin största konkurrent, han testar alltid nya utmaningar: med dribblingar, med fotarbete. Det är hans motivation.

– Vi tror på honom, hans familj kommer alltid att finnas där, men vi har gett honom kärnvärden: ödmjukhet, respekt, solidaritet, hårt arbete. Att hålla sig ödmjuk och vara lugn, då kommer talangen att göra resten av arbetet.

I somras la Arsenal, Juventus, och AC Milan bud på honom, men Saint-Étienne nobbade att köpa Amalfitano och flyttade istället upp Saint-Maximin till en mer senioranpassad roll med sin €7000/månad-lön. Den här hösten kunde man rucka in honom lite mer i seniorsammanhang.

Annons

Frankrikes dåliga Jorge Mendes-agentkopia Bernes:

– Jag är för gammal för att drömma, så jag kan säga åt er att Allan kommer att bli en stor stjärna. Han är en oslipad diamant, men ändå en mycket mogen pojke och med en rationell ambition.

För drygt en vecka sedan fick han 55 minuter mot Bordeaux. Han var bäst på plan, han bar upp hela Saint-Étiennes anfallsspel. Hans snabba tankar, raka spel, stökfrisyr, och streetfootbollsegenskaper fick honom att se ut som en mer välskolad Aubameyangkopia.

Under matchen blev han dessutom TV-intervjuad, och med en ljus röst som ännu inte var förbi målbrottet märkte man en pojke som fysiskt inte är ikapp alla andra, men som var artigare och mer mogen än de flesta i fotbollsvärlden, oavsett ålder.

Några dagar senare fick han återigen starta, då mot Olympique de Marseille, och gjorde då sin första poäng i seniorsammanhang: en assist till 1-2-målet med en Allan Saint-Maximin-stil. Det kommer att bli bra, detta.

Annons

2445348_big-lnd

@jonas_hansson

Publicerad 2014-10-03 17:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto