Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Frankrikes stortalang upplaga 1997 - Så het att han lyftes bort

– Jag har aldrig sett en sådan spelare under mina 20 år som scout. En liten man som var klädd i fotboll, som imponerade med sin enkelhet men också med tillslag, snabbhet, dribblingar, och risktagande. Han slutade aldrig att springa, och han utstrålade glädje och vinnarinstinkt.

Saint-Étiennes tidigare ungdomsrekryteringsansvarige Dominique Fernandez plockade år 2011 en 14-åring Allan Saint-Maximin från Parisregionen. Det tog till förra hösten innan alla fick se vad Fernandez pratade om. Den då 16-åriga Saint-Maximin var så pass het i A-lagssammanhang att tränaren Galtier valde att kyla av honom i reservlaget.

Risken för en för tidig hype var för stor. En sådan spelare var enkel att hetsa in i fotbollsvärlden och riskera karriären, redan där och då började några skadekänningar att komma fram då Saint-Maximin pushade sig själv med var kroppen orkade med. Till och med hans egen familj verkade vara lättade över Galtiers beslut.

– Han har alltid varit långt före alla andra i sin ålder, med språk, motorik… Man såg redan på första träningen att han hade speluppfattning, han hade spelvision.

– Allan har alltid varit sin största konkurrent, han testar alltid nya utmaningar: med dribblingar, med fotarbete. Det är hans motivation.

– Vi tror på honom, hans familj kommer alltid att finnas där, men vi har gett honom kärnvärden: ödmjukhet, respekt, solidaritet, hårt arbete. Att hålla sig ödmjuk och vara lugn, då kommer talangen att göra resten av arbetet.

I somras la Arsenal, Juventus, och AC Milan bud på honom, men Saint-Étienne nobbade att köpa Amalfitano och flyttade istället upp Saint-Maximin till en mer senioranpassad roll med sin €7000/månad-lön. Den här hösten kunde man rucka in honom lite mer i seniorsammanhang.

Frankrikes dåliga Jorge Mendes-agentkopia Bernes:

– Jag är för gammal för att drömma, så jag kan säga åt er att Allan kommer att bli en stor stjärna. Han är en oslipad diamant, men ändå en mycket mogen pojke och med en rationell ambition.

För drygt en vecka sedan fick han 55 minuter mot Bordeaux. Han var bäst på plan, han bar upp hela Saint-Étiennes anfallsspel. Hans snabba tankar, raka spel, stökfrisyr, och streetfootbollsegenskaper fick honom att se ut som en mer välskolad Aubameyangkopia.

Under matchen blev han dessutom TV-intervjuad, och med en ljus röst som ännu inte var förbi målbrottet märkte man en pojke som fysiskt inte är ikapp alla andra, men som var artigare och mer mogen än de flesta i fotbollsvärlden, oavsett ålder.

Några dagar senare fick han återigen starta, då mot Olympique de Marseille, och gjorde då sin första poäng i seniorsammanhang: en assist till 1-2-målet med en Allan Saint-Maximin-stil. Det kommer att bli bra, detta.

2445348_big-lnd

@jonas_hansson

Publicerad 2014-10-03 kl 17:15
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons