Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Största hotet mot Sverige U21: Dömd för misshandel av ex-flickvän

Januari 2014. Paul-Georges Ntep de Madiba, 21 år och årets spelare i Ligue 2 år 2013, ryktas till Arsenal, Tottenham, Roma. Istället hamnar han i Rennes.

ANNONS

– De enda andra klubbarna som la bud var Red Bull Salzburg, Genoa, och QPR.

€4,5 miljoner i direkt övergångssumma, €1 miljon i kommande bonusar. Ett underpris för Auxerres nya Djibril Cissé-liknande akademisuccé. ”Varför var det ingen bättre som högg?”, tänkte alla.

Februari 2014. Ntep döms till tre månaders villkorlig fängelsedom. ”P-G” Ntep hade slagit sin ex-flickvän i ansiktet och bröstet, släpat henne i marken genom att dra i håret, och slitit sönder hennes kläder.

Åklagaren kallar Nteps beteende för ”psykopatiskt”, och han själv erkänner sitt brott och ”uppriktigt beklagar sina handlingar” i en relation som var ”tumultartad, passionerad, och destruktiv”.

***

Vem är Ntep? Född i Kamerun, kom till Frankrike som åttaåring. Familjen saknade ett fast hem, utan under en period på sju-åtta år så finns fem-sex olika bostadsplatser inskrivna. Alla i samma region, i Paris’ södra förorter, men ingen fast plats. En misslyckad integration.

ANNONS

Ntep misslyckades också på provspelen han var på: Lille, Saint-Étienne, Nantes, Troyes, Toulouse. Han fick aldrig skolas med de bästa tränarna, utan utvecklade en säregen streetfotbollsstil. Först när han var 17 år kom han in på en akademi, tre-fyra år efter att de första akademiuttagningarna, och det gjorde han mest för att hans amatörklubb Brétigny Foot samarbetade med Auxerre.

Debut i A-laget för ungefär fem år sedan följdes av en jämn utveckling av en ojämn spelare. Hög frekvens, explosivitet, tekniken på små ytor, påhittighet, poängstark. Han har (oftast) en balans mellan effekt och show som många andra Youtubedribblers misslyckats med. En Eden Hazard med delvisa Gervinho-liknande rörelser.

Nio mål på 1300 minuters speltid i en Ligue 1-klubb som går sunkigt, åtta mål på ungefär lika många minuters speltid i U21-landslaget.

ANNONS

Han passade in i Willy Sagnols Tysklandsgillande djupledsspel i U21. Få defensiva aktioner, konstanta djupledslöpningar, och öppningar för att själv göra saker. När tempot i anfallsspelet var för lågt mot Sverige i fredags var det dribblingarna hos högerfotade vänsteryttern Ntep och vänsterfotade högeryttern Thauvin som löste upp allt.

… men hur mycket kan man gilla en person med den bakgrunden? Man tycker en sak om personen P-G och något annat om spelaren Ntep. Hur mitt förhållande till den symbiosen kommer att utvecklas handlar endast om hur P-G utvecklar sig de kommande åren. Det verkar som att de europeiska toppklubbarna, och förmodligen A-landslagets förbundskapten Deschamps, resonerar något liknande. En dyr läxa eller en signal om vem han är?

Bakom de hårda orden mot Ntep har det dykt upp nyanser. Svårigheterna från båda parter i förhållandet där Ntep fick ta det tyngsta lasset för att han var den som hade mest att vinna av att lära sig, men ändå något oförsvarbart.

ANNONS

Det var ju en liknande situation med M’Vila i just Rennes för några år sedan. En stor talang som gjorde ett grovt misstag, och där skapades en negativ spiral. Att spå om Nteps spiral blir negativ eller positiv är omöjligt.

Kamerun vill ha honom och ringde honom i våras för att få honom till VM. De kommer att försöka igen. Det är inte bara mognaden som är viktig för att få en “lex M’Vila” eller en “lex Hazard”, utan även de större besluten måste vara korrekta. Att han kommer att vara en av Frankrikes mest framgångsrika spelare i morgonens U21-landskamp mot Sverige är det närmaste vi kan spå korrekt om just nu.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-10-13 kl 16:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto