Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Makélélé en flopp som tränare – sparkad nästa vecka?

4:e oktober. SC Bastia förlorar med 0-2 hemma mot Lorient. Klubbpresidenten Pierre-Marie Geronimi:

ANNONS

– Jag har varit i klubben i fem år, och förutom kvällen när vi åkte ur Ligue 2 så är det här den värsta jag har upplevt som ledare för klubben. Ikväll var vi inget. På allt.

Claude Makélélé hade tagit sju poäng på de inledande nio matcherna. För en ny huvudtränare kan det vara ett förlåtande facit, men det var bristen på identitet som oroade. Vad ville SC Bastia med spelet? Vad var den korsikanska slitandan?

Visst hade några nyförvärv sett pigga ut – eftersom det är Makélélé-styre så var de två sittande mittfältarna Gillet och Ba de mest påverkande pjäserna, och klubben hade prestigelånat Aréola och Ongenda från Makélélés ex-PSG – men det fanns inget i spelet som visade på karaktär eller förbättring.

Straffmål av Boudebouz för seger mot Toulouse. Ett par längre inlägg som råkade hamna rätt mot Bordeaux och Lens. Missad straff av kvalitetsoffensivt sanerade Nantes.

ANNONS

Fakta: SC Bastia är det laget med färst avslut i Ligue 1: 7,5 per match. Endast nykomlingen Metz har sämre passningsstatistik. En svår matematik för ett lag som hoppas ta sig in på topp-10 den här säsongen.

Ibland hittar SC Bastia sina raka bollar i djupet mot löpande anfallare och kantspringare, då fungerar deras 4-2-3-1-löpande tempofotboll, men det är något i karaktären Makélélé som saknas. Han är den lugna killen som letar andra problem än sig själv. Istället för att skaffa lugn så attackerar han sina egna spelare.

– De är ovärdiga proffs. De är ovärdiga SC Bastia-spelare.

L’Équipe rapporterade efter Lorientmatchen att Makélélé har två matcher på sig. Två matcher, två vinster, annars får han sparken. 1-0 borta mot OGC Nice var rätt start resultatmässigt, men även när det blev vinst så skaffade han ändå fler fiender bland supportrarna.

ANNONS

När Jean-Louis Leca sprang in med Korsikaflaggan på plan och orsakade bråk så tog Makélélé inte sida. Han gick istället runt och skadade hand med OGC Nice-kaptenen Didier Digard.

Senare under helgen: i Canal+ klev ex-SC Bastia-tränaren Frédéric Hantz fram. Han förklarade planbråket ur ett korsikanskt perspektiv. Bredvid honom satt OGC Nice-spelaren/OGC Nice-klackledaren Alexy Bosetti (som nyligen bytte sin Twitterbild till en bild med supportervåld…) och såg ut som en liten pojke som visste att han hade gjort fel. Hantz dominerade sönder intervjun.

Och när Hantz även blev trött på journalisterna:

– Vad ni inte förstår är att den korsikanska flaggan betyder allt.

Makélélé har hamnat i en klubb och i en region med identitet som han inte har applicerat på sin tränarprofil. Han är ingen ledare, ingen kommunikatör, ingen pådrivare för regionen. Mentalt verkar han vara kvar i PSG-assistent-rollen, i den rollen där både Ancelotti och Blanc såg honom som optimal, men hans ambitionsnivå var högre. När han har klivit över till huvudtränarjobbet har han visat oväntat svaga taktiska kunskaper.

ANNONS

Nästa match som måste vinnas: AS Monaco. Supportrarna vill ha bort Makélélé. Vem tränar SC Bastia nästa vecka: Frédéric Hantz, Frédéric Antonetti, eller Claude Makélélé?

Ett tränarbyte kan göra att Makélélé kanske drar tillbaka till PSG, där han har varit en av de mest saknade delarna under säsongen. Ingen får ihop ett omklädningsrum lika bra som Makélélé. Ingen ger individuella råd lika bra som Makélélé. Det verkar dock inte fungera som huvudtränare. Åtminstone inte i SC Bastia.

[youtubeplay id=”bV_W1aFgKxw” size=”large”]

@jonas_hansson

Publicerad 2014-10-21 kl 17:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto