Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fuck cancer

Hansson blogg

2000. Klas Ingesson hade varit en del av svenskuppsättningen i Bologna. Ingesson, Teddy Lucic, Kennet Andersson. Bologna ville dock dumpa honom.

Oreste Cinquini och Francesco Guidolin skulle sätta egen prägel, och i intervjuer märker man hur det präglade honom. Hur hårt beslutet hade varit. Att bli aktivt bortplockad från det man älskade. Han förtjänade inte det.

Han var ju Italien.

Västerut fanns Olympique de Marseille, som vanligt självdestruktiva men med grova ambitioner och det franska folkets naturliga fotbollsfokuspunkt. Pirès hade sålts till Arsenal och de hade gjort en brassesatsning. Abel Braga styrde huvudtränarjobbet, och de plockade in Adriano, Marcelinho, och Fernandão för att ge offensiv slagkraft.

De ville dock komplettera truppen. Något hårdare. Något passionerat. Något mer… Olympique de Marseille. En auktoritet, en ledare, en klubbdefinierare. De kom ihåg UEFA-cupsemifinalen mot Bologna 1999 som slutade i storbråk efter 180 minuters mittfältsgnuggeri, de kom ihåg svensktraditionen i Olympique de Marseille, de kom ihåg VM 1994.

Annons

Ingesson drog till med en siffra han ville ha i lön, en drömlön, och de brydde sig inte ens om att förhandla. Ingesson skulle väga upp för brasiliansk defensivnonchalans, men hade också de tekniska grunderna för att hålla igång tremannamittfältet.

Han försökte ta sig an matcherna på ett sätt som bara Ingesson kunde göra. En kroppshållning och hydda som gjorde honom ett huvud högre än målvakterna, shortsen kring navelhöjd, 50% mer urkraft än någon annan på plan. Stoltheten. Någonstans låg där säkert också en snus under läppen.

Han startade varenda match där det var möjligt, men det fungerade inte. Han var 32 år, en ålder många spelare klarar av med rutin, men Ingesson ville ha mer än rutin. Han ville använda kroppen. Samtidigt hade nog ingen 32-åring slitit lika hårt på sin kropp som Ingesson. Misstagen på planen blev för många, tempot var för högt.

Annons

Olympique de Marseille släppte Ingesson och prestigevärvade George Weah. Ingessons sista match i Frankrike blev en cupförlust med 1-4 mot Ligue 2-klubben Le Havre. Utbytt i matchminut 77. Två veckor senare gjorde han istället debut för Lecce.

Han var ju inte Frankrike. Han var ju Italien.

Fuck cancer.

OM - METZ

Annons
Publicerad 2014-10-29 15:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto