Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Auxerre mot ny stor talangsatsning - redan fått fram supertalang

Mellan säsongen 2012-2013 och 2013-2014 hade Auxerre sjunkit från plats 4 till plats 10 i den officiella rankingen över de franska akademierna. Ett visserligen rätt litet poängtapp (Lyon bamseetta, Rennes ös-tvåa, sedan ungefär tio stycken på samma nivå), men en talande markering om klubbens allt mer perifiriliknande situation.

Auxerre var dock tydliga med sina framtidsplaner.

– Vår modell är inte trasig.

Den behövde bara fixas till.

Éric Cantona, Philippe Mexès, Djibril Cissé, Abou Diaby, och Bacary Sagna var några av de spelarna som kom fram i Guy Roux’ stora akademisatsning. Roux var huvudtränare för klubben i 40 år, och redan från början hade han stora planer för en ungdomssatsning. Det största kravet Roux hade på 60-talet var att klubben skulle köpa en stor markyta för att bygga upp rätt faciliteter.

När Roux lämnade 2005 så blev det enstaka starka säsonger, under säsongen 2009-2010 spelade klubben i Champions Leagues gruppspel tillsammans med Real Madrid, Milan, och Ajax, men generellt sett så var det en ständig nedmontering av kvalitet och stabilitet. Guy Roux:

– Fallet av Auxerre var ett resultat av många felval av ledarna under 2005 till 2012.

Förra säsongen var klubben nära att åka ur Ligue 2. Nu görs det en ny storsatsning, mot Ligue 1 och mot en ny ungdomsstorhetstid.

Det stora problemet för Auxerre på ungdomssidan var att de tappade försprånget. När Auxerre var som bäst producerade de fem proffsspelare per år, jämfört med snittet i Frankrike som låg på två stycken, men nu har de andra franska klubbarna blivit lika starka. Det dras bort TV-pengar om man inte har en akademi, så alla klubbar har idag en akademi, och klubbar som Rennes, Lyon, och PSG växte till ungdomsdominanter under 2000-talet.

De tidigare bästa akademiklubbarna var oftast småklubbar som Sochaux, Auxerre, och Montpellier, men det har skiftats till större klubbar och större städer.

Det blev extra tungt att PSG ökade sin ungdomssatsning då Auxerres huvudområde var att scouta Paris. När Auxerre dessutom åkte ur Ligue 1 tvingades de dra ned antalet ungdomsscouter från 17 till fyra stycken.

Auxerre började delvis om. De åkte runt till de bästa ungdomsplatserna – Barcelona, Arsenal, Clairefontaine – för att skaffa inspiration till en ny ungdomssatsning. Ny ungdomsansvarig blev prestigeanställningen Jean-Marc Nobilo, den viktigaste personen i Le Havres akademiframgång, på ett fyraårskontrakt, och dessutom fixades den 4000 kvadratmeter stora akademin om för €10 miljoner.

– Det här är en ny värld för oss, sa Roux när akademin invigdes.

Auxerre är återigen så säkra på Auxerreandan att den egna produkten Basile Boli numera åker runt till Europas klubbar för att sälja Auxerres ungdomsexpertis.

Auxerre kör bland annat med ett stort antal privatanställda lärare, och 85% av alla i akademin går ut med betyg. En stark siffra för att vara en fotbollsakademi. Dessutom prioriteras spelarnas attityd, enligt Nobilo.

– När jag såg matchen mellan Frankrike och Sverige i U21… I min grupp, på det mänskliga planet, finns det inga sådana problem.

I sportslig väg har det viktigaste varit att låta spelarna hamna på rätt nivå. Åldersstrukturen ska delvis försvinna.

– Var tredje vecka får den bästa i klassen stiga upp ett snäpp i kategorin ovan. Vi baserar det på principer om motivation, meriter, och prestationer.

Efter det finns det också tydliga planer kring hur en spelare ska flyttas upp i A-laget. Det ska inte bara ske, utan det ska planeras in.

– Ibland tränar ungdomar 4-6 veckor med A-laget. Om de presterar tillräckligt får de stanna. Annars återvänder de till Nobilos träning, med ny energi och vi lyfter då upp honom när han är redo.

– Det finns en planerad integrationstid. Tre månader, sex månader… I det senaste mötet i april 2014 föreslog vi sex-sju pojkar, som A-lagets huvudtränare Vannuchi integrerade i truppen.

De senaste årens problem har varit att Auxerre inte har fått tillräckligt stor ekonomisk kompensation för sitt arbete. Sanogo stack till Arsenal för ett försumbart utbildningsbidrag, samma sak med Thierry Ambrose till Manchester City.

Extra prekärt för Auxerre som har tvingats ta stora ekonomiska förluster under de senaste åren eftersom akademin kostar stora summor att driva. Storklubbarna väljer ju dock att inte tänka på Auxerres framtid.

Paul-Georges Ntep såldes dock till Rennes i vintras för €5 miljoner, men både han och Sanogo är redan bortglömda. Anledningen är inte Jean-Charles Castelletto, 19-åringen som spelat varenda minut den här säsongen och som jagas av Saint-Étienne, eller hypade sprintern François-Xavier Fumu Tamuzo, utan Samed Kilic.

Auxerresupportrarna har haft en omröstning om vem som har varit lagets bästa spelare i höst. Den rörelsemjuka och tempostarka 18-åringen Samed Kilic är i ledning.

Framtiden är stark. Det tog mindre än ett år innan Nobilos nya satsning hade gett en seger i Coupe Gambardella, Frankrikes största ungdomsturnering. Kilic och Fumu Tamuzo var målskyttar i finalen i våras.

Ingen skog saknar skugga. Det stora problemet: ekonomin. I år kommer den ekonomiska förlusten att bli €4 miljoner. Det är en problematisk gåta som egentligen bara har ett enkelt svar: att sälja Kilic, för han hade inbringat minst det beloppet. Det skulle strida mot klubbens ambitioner att spela i Ligue 1 nästa säsong. Vilket ställningstagande, en försäljning eller att behålla, vinner Auxerre mest på?

Källor: Goal, L’Équipe, LFP, France3, FFF, Le Monde, Aja

Publicerad 2014-10-31 kl 12:38
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons