Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Värvningsförbudet som gjorde dem bättre

Nantes, sex poäng från nedflyttning i Ligue 1 förra säsongen, hade transferförbud den här sommaren och det kommande januarifönstret på grund av Bangoura-affären där FIFA ansåg att Nantes var oschyssta mot en annan klubb. De har vetat om transferförbudet i över ett års tid, men hade problem att få ihop en trupp av kvalitet.

President Kita köpte klubben för sju år sedan, men har mest fått ta stryk från supportrarna. Kitas långsiktiga stil och några felaktiga fotbollsbeslut gjorde att Nantes hängde i Ligue 2 i fler år än vad som var nödvändigt, och de sportsliga delarna försvårades av klubbens lönetak.

Spelar man i Nantes tjänar man nämligen mellan €15 000 och €35 000 per månad. Inklusive bonusar kan maxlönen hamna på €60 000 per månad, vilket är snittlönen i Ligue 1, men också en lön i Nantes som endast betalades ut till Filip Djordjevic, den enda av hög kvalitet i truppen och som också lämnade för Lazio i somras när kontraktet gick ut.

Nantes gjorde småförsök i januari för att bygga en grund som skulle hålla över transferförbudet, men lönetaket gav problem. Tre spelare kom in: Remi Gomis hade inte fått spela en enda minut i Levante. Kian Hansen var en 25-årig dansk utan A-landslagsmeriter. Israelen Itay Shechter var en flopp hos både Kaiserslautern och Swansea, och hade “bara” sju mål på 16 matcher i israeliska ligan.

Det var de tre spelarna Nantes värvade när de visste att de skulle gå in i ett 18 månader långt transferförbud. Inga utvecklingsspelare, utan bara hårt lagarbete. Tränaren Der Zakarian var förbannad. Kita:

– Sluta gråta och var professionell.

Våren blev bedrövlig. Tio matcher från slutet av januari och framåt slutade i fyra oavgjorda och sex förluster, transferdeprimerandet satte spår. De enda segrarna under hela våren var en turlig sådan mot Montpellier och två stycken mot brutalt formsvaga Valenciennes och Guingamp. Truppen var en av de sämsta i Ligue 1, med homogena lagspelare men utan kvalitet.

Den enda styrkan: akademin och ett publiksnitt på 25 000-30 000.

Der Zakarian och Kita började planera 2014/2015. Få ut mer av varje spelare. Skapa starkare organisation och utnyttja framför allt tre akademi- och reservlagsspelare.

Veretout var ordinarie i U21-landslaget, men hade problem att maximera nyttan av sitt mittfältsspring. Det gjorde ondare att springa in i en stålbalk än i Djilobodji, men han hade varit långtidsskadad. Bammou hade den där tekniska och gängliga unga-Ibrahimovic-stilen, men det närmaste han kom PSG-standard var att han jobbade i deras klubbshop för 18 månader sedan.

Nantes idag: sexa i tabellen, bara två förluster under inledande 12 omgångarna, färst insläppta mål av alla lag. Inget lag i ligan släpper till så få avslut som Nantes (8,3 per match). Bara tre lag tar fler avslut (PSG, Lyon, OM).

Bammou har varit en mini-Kiese Thelin, en stark utveckling och bra referenspunkt men för svag målskytt. En lätta-mål-anfallare, en Filip Djordjevic, och det här laget hade legat på… 25-26 poäng i höst.

Med en trupp som sammanlagt har kostat €2,6 miljoner. När Nantes vann ligan 2001 var 26 av 32 spelare i den egna truppen från akademin. Nu bygger man med fler äldre gratisspelare, men akademitänket finns kvar.

Nantes är höstens succélag. Förra veckan fick Kita dyka upp i beIN Sports för att diskutera poänghöjningen i laget. Under diskussionen började det rullas bilder från spelare och tränare i Nantes som hyllade Kitas tålamod, idéer, och mänskliga sida. Det gjorde honom gott efter de senaste sex-sju årens undanskymda och ignorerade akademifokus och ekonomisaneringsjobb.

Kita

@jonas_hansson

***

OMGÅNGENS ELVA (4-4-2)

Lacazette 500080 – Maïga 500154
Lejeune 500154 – Gueye 500054 – Mesloub 501913Mounier 500099 (1)
Tabanou 500225 – Hilton 500099 (1) – Planus 500211 – Métanire 500154
Costil 500015

Publicerad 2014-11-03 kl 16:05
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons