Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

PSG-tålamodsbrist mot Lyon-lagbyggande

Stora matcher i helgen? Planeringen för söndagskvällen är välgjord, men Le Classique ska inte få marginalisera dubbelmötet i Women’s Champions League mellan Lyon och PSG. 8:e och 12:e november.

Det var ju i år som PSG skulle växa ifatt Lyon. Utmana. Kanske gå om. Vinna ligatiteln. Transportsträckan får inte rulla på för många fler fotbollsmatcher framåt. I Qatar hittar man alltid nya pengar till problemlösning, men tidsspannet är stressande och misstagstålamodet är kort.

PSG:s förutsättningar är optimala med Qatarpengarna. PSG har större budget än Lyon, lika bra faciliteter, de har plockat tränare och spelare från Lyon. Ändå vann Lyon återigen med 2-1, och bollinnehavet med 67-33, i senhöstens ligamatch mellan de två. Varför? Ex-Juvisytränaren Sandrine Mathivet:

– Lyon är en nivå över PSG när det gäller lagspelet. PSG har bra individer, Fatmire Alushi, Kosovare Asllani, men måste vänta innan lagbygget är klart.

PSG har försökt att bättra på det, hitta snabbare lösningar. De har byggt ett mittfältsok med Caroline Seger och rekordvärvningen Shirley Cruz Traña (värvad från… Lyon) för att höja kvaliteten och fixa ihop stabilitet. PSG-tränaren Farid Benstiti (tidigare… Lyon):

– Vi saknade mognad tidigare. Med Seger och Cruz på mittfältet så börjar vi komma på idéer på hur vi ska förbättras.

Det räckte inte i senaste ligamatchen. Inte i säsongens första säsongsdefinierande match. I Lyon har det byggts mer, bättre, och framför allt längre mot att få ihop ett mer lagoffrande gäng. Titelvägarna får inte överglamouriseras.

Benstiti har ett par miljoner euro per år mer att truppbygga för, men får spela mot ett för telepatifotbollsspelande Lyon.

– 80% av Lyons lag har spelat runt 50 Europacupmatcher tillsammans. Vårt lag har spelat fyra sådana matcher ihop.

Laura Georges, som pingar på över 150 landskamper och värvades tillbaka till PSG (från… Lyon) hittade dock ett annat problem i PSG-ledningen.

– Nasser El-Khalifi är min president, men han ser inte dammatcherna. Jean-Michel Aulas (Lyons president) är mycket mer närvarande i media, men han är också en chef runt sina spelare. Om damlaget ska finnas i PSG så måste man även investera i människorna. Man måste vara närvarande.

En tydlig och överraskande markör av Georges. En mer ”ta pengarna och gör det ni ska”-situation jämfört med Lyon, där Lyon också kan säga att de får ut mer av sin scouting för lägre spenderade summor.

Lyon tappade i somras Laetitia Tonazzi, som trots 50 mål på 59 ligamatcher inte var tillräckligt ordinarie. Ersättare: Ada Hegerberg från Norge. 19 år, grov forward, 13 mål på inledande åtta omgångarna. Den mest talangfulla damspelaren jag har sett. Samma självklarhet, målinstinkt, och fysik som Schelin, ännu bättre grundteknik vilket ökar storleken på möjlighetslådan.

På akademisidan då, är det någon av klubbarna som kan bygga på den vägen för att skapa fördel? I årets U20-VM var det bara två från Lyon och en från PSG med i Frankrikes trupp.

Istället dominerades truppen av Linda Sembrant och Sofia Jakobssons Montpellier tillsammans med bönderna från Guingamp, med fem respektive sex stycken spelare var. De flesta av de totalt elva spelarna hade bärande roller. Kan vi börja spåna fram två kommande tabellutmanarklubbar, eller är det en väntan på att se vilka av PSG och Lyon som värvar flest därifrån?

[vineplay id=”M9l5MIZAqB5″ size=”large”]

@jonas_hansson

Publicerad 2014-11-07 kl 19:05
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons