Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Frankrike med mittbacksproblem mot Sverige

Frankrike kör ett till hälften reservlag mot Sverige ikväll, Deschamps slänger in älsklingen Guilavogui tillsammans med några OM-spelare och en formstark Kurzawa, men en duo är i fokus: mittbacksparet Varane-Mangala. Deschamps har under sina 30 månader som förbundskapten startat med ett tiotal olika mittbacksuppsättningar med spelarna Sakho, Yanga-Mbiwa, Koscielny, Varane, Abidal, Rami, Mathieu, och Mangala.

Inget har träffat rätt, och Deschamps vet att Frankrike måste ha en starkare defensiv i EM 2016. Han har inte spelarmaterialet som Spanien eller Tyskland att köra över motståndarna även vid tillfällen då laget släpper in onödiga mål. Han måste ha sin egen Desailly-Blanc-duo.

Vilka val Deschamps än tar så fungerar de aldrig. Sakho och Yanga-Mbiwa fick första förtroendet, men deras karriärer stannade upp. Koscielny är en god jobbare, men gör misstag i stora matcher. Abidal och Mathieu är gammelalternativen, men har inte gett tillräckligt hög effekt. Rami är en temporär nödlösning.

Just nu? Varane och Mangala. Det mest talangfulla mittbacksparet, men inte heller de två har optimala förutsättningar i sina klubblag. Wenger om Varane:

– Vi bedömer honom inte längre. Vi vet att han spelar i EM 2016. Problemet med Varane… Han är en fantastisk försvarare, men om han inte spelar för Real Madrid så utvecklas han inte på rätt sätt.

Mangala? Starten i Man City har varit svår. West Hams Sam Allardyce visade att man kan köra sönder Mangala.

– De lämnade honom öppen. Han har precis kommit till Premier League, och de hjälper honom inte.

Två unga mittbackar med stor potential, men hur redo är dem till EM 2016? De måste få tid ihop, men är det rätt val? Deschamps startelva till VM 2014 var färdig i november 2013, och det kändes för sent för att hitta samspelet Frankrike behöver.

Frankrike har inte de bästa spelarna, så måste därför ha det bästa laget.

Landskampen ikväll blir Varane och Mangalas tredje A-landslagskamp ihop. 2-0 mot Holland och 2-1 mot Portugal är de två tidigare, men man ska komma ihåg att de även har gjort U21-kamper ihop. Landskampen mot Sverige ikväll är ett av få test som Deschamps kan ge dem. I vår borde startelvan vara färdig. Tiden blir ännu mer knapp eftersom Deschamps har ospelade alternativ som Laporte, Zouma, Umtiti, Perrin, Kaboul, Koulibaly, och Heurtaux.

Deschamps kan mycket väl välja de två försvararna som har störst potential. László Bölöni, tränaren som plockade upp Cristiano Ronaldo och Varane, sa detta efter Mangala och Varanes bortplockning av Cristiano Ronaldo:

– Det stora problemet är att de har väldigt få matcher tillsammans, men de kommer få tiden ihop till EM 2016. Kanske de två till och med kan överträffa Blanc och Desailly.

Wenger ser dock ett problem med uppsättningen: de är för nya. Karriärerna är inte helt satta, och de har inte gjort läromisstagen.

– Att försvara är ett jobb för en gammal man. Man måste vara 26-27 år för att vara en komplett försvarare.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-11-18 kl 13:29
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons