Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Klubben som köper amatörer, inte karriärer

– Jag har haft flera udda jobb, bland annat på byggarbetsplatser med att installera isolering. Sedan ville Dijon att jag skulle skriva kontrakt med dem under en vinter, men jag ville göra klart mina optikerstudier. Jag ville ha min examen först.

Dijon är en god storytellingklubb. Just den historien kommer från Benjamin Corgnet, som värvades till Dijon från femtedivisionen som 23-åring. Två år senare såldes han till Lorient för €4 miljoner. Han är en av ett tiotal invärvade amatörspelare som har blivit en stark spelare i Ligue 1 eller Ligue 2.

Klubbens scout Sébastien Larcier i en intervju med So Foot:

– När Rudi Garcia lämnade klubben 2007 tog vi en nysväng. Dijon är en ung klubb (grundad 1998), vi var okända. När vi var i kris så förstod vi att klubben riskerade allvarliga ekonomiska svårigheter om vi fortsatte att rekrytera spelare med karriärer.

– 2008 skapades därför en scoutingorganisation som vände sig mot National (tredjedivisionen), CFA (fjärde), CFA 2 (femte), och andra amatörklubbar.

Dijon har haft gott resultat. Förutom Corgnet så har klubben hämtat spelare som Bauthéac (nivå 3 i ligasystemet), Reynet (4), Tavares (4), Philippoteaux (4), Babit (7), Diony (4), och Benet (4). Spelare som idag får speltid i Dijon – offensiven drivs av spelare som Tavares och Philippoteaux – eller som har bytt upp sig till Ligue 1.

Ta Benet som exempel: värvad i somras från CFA, och i oktober fick han göra debut i franska U20-landslaget.

Dijon ligger idag på plats 2 i Ligue 2. Detta trots att deras årsbudget är knappt €10 miljoner per år, vilket egentligen ska placera dem på undre halvan. Varför gör då inte fler som Dijon?

– För att detta ska fungera måste du ge de här pojkarna tid att mogna, att anpassa sig till en ny och annorlunda miljö, både i livet och i fotbollen. Ibland kan det ta tre år, vilket inte överensstämmer med kravet på ett nyförvärv. Vissa lag gör andra strategiska val, som att förlita sig på erfarna spelare.

– Spelare som kommer underifrån… Vi ser direkt att deras önskan att lyckas är tiodubblat jämfört med en akademispelare. När man även varit inne i arbetslivet är det enklare att uppskatta fotbollen. Jag jobbade själv på ett lager på morgonen och eftermiddagen, och tränade på kvällen. Jag kan föreställa mig hur det är för en kille att vara i samma situation och sedan bli en professionell fotbollsspelare.

Ett urexempel är Philippoteaux, som startat 13 av 14 matcher i höst och då gjort sex mål och tre assist. En vanlig gosse.

– För 18 månader sedan började jag vid 7-8, med 45 minuters resa, följt av arbete till 17.00. Efter det var det träning på kvällen.

För tre år sedan fick dessutom klubbens första akademiprodukter göra A-lagsdebut: Florent Mollet och Jordan Marie, som båda har gjort tio stycken Ligue 2-matcher under hösten. När det sedan inte finns spelare i den nya akademin eller i de lägre divisionerna så kollar Dijon i Ligue 1-klubbarnas reservlag, eller som i fallet med Eliott Sorin: värvad från Akademi HIF i svenska division 2.

Räcker då det här till Ligue 1 nästa säsong?

dijon

@jonas_hansson

Publicerad 2014-11-23 kl 14:09
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons