Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AFCON15: Idag börjar livet

Hansson blogg

Burkina Faso mot Gabon. 2014-revolution mot mer svulstig oljenation. Burkina Faso klev in i 2013-mästerskapet med ett krav: att vinna en enda match. Ett realistiskt krav: bara några år tidigare hade de legat runt plats 120 på FIFA-rankingen, de hade 17 raka mästerskapsmatcher utan seger, och de var en rejäl målvaktstavla ifrån att inte ens ta sig till AFCON13.

I den avgörande matchen inför AFCON13 mötte de Centralafrikanska republiken. I matchminut 95 var läget att de var utslagna. I matchminut 96 gjorde Alain Traoré mål och Burkina Faso blev kvalificerade.


(Målet 40 sekunder in)

Burkina Faso klarade också av sitt mål att vinna en enda match efter full tid i mästerskapet. En vinst och två oavgjorda i gruppspelet, en seger i kvartsfinal efter förlängning, och en seger i semifinalen efter straffar. De gick till final med en enda seger under ordinarie tid, men Nigeria tog titeln.

Belgaren Paul Put fick inga europeiska jobb efter att ha gjort upp matcher, men hade efter det fått Gambia till deras bästa FIFA-ranking någonsin och Burkina Faso förlät honom. Burkina Faso behövde en taktiker som kunde sätta ihop ett lag med några offensiva nycklar och en deprimerande defensiv. Put är den i mästerskapet som har varit förbundskapten längst för samma land, sedan mars 2012 vilket motsvarar två evigheter i afrikansk landslagsfotboll.

ANNONS

Mittbacken Bakary Koné (Lyon) är Ligue 1:s främsta hånmaterial, men i Paul Put-lag är han Le Général Bako Koné. På mittfältet tuggar Kaboré (ex-OM) och Koné (Thonon Gaillard) ihop sig. Kaboré hade en Bakary Koné-situation: bedrövlig i klubblaget, men när han kommer till landslaget gör han både jobbet som både rivkula och snickare.

En statistik som har blivit populär att slänga fram: Kaboré slog flest korrekta passningar på motståndarnas planhalva av alla spelare i AFCON13. Säg den statistiken till en OM-supporter och det absurda i det skulle få supportern att tro att den har slängts in i en Monty Python-sketch. Put released the Kraken.

Den absoluta nyckelspelaren Jonathan Pitroipa (ex-Rennes) har hög frekvens på sina spagettiben och är katalysator för de offensiva chanserna, och ingen skjuter bättre än Alain Traoré (Lorient) i det här mästerskapet. Lillebror Bertrand Traoré (Chelsea/Vitesse) är Afrikas mest omtalade tonåring. Bancé är Bancé är Bancé är Bancé är Bancé.

ANNONS

17.00: Ekvatorialguinea mot Kongo-Brazzaville. Värdlandet har några enstaka europeiska godkända spelare, men resten är sunk och de har en förbundskapten som har styrt i mindre än två veckor. Kongo har Le Roy, som har slängt ihop en lagjobbande centralenhet med god mittfältskontroll. Kolla på: Nsue och Thievy. 0-2?

20.00: Burkina Faso mot Gabons Bundesligaliknande kontringsplaner, två av de senaste årens mest förbättrade afrikanska nationer. Burkina Faso lär avancera igenom matchen som anförare med mer fysisk prägel. Kolla på: Pitroipa och Aubameyang. 1-1?

***

“[…] lagjobbande centralenhet med god mittfältskontroll”? Kongo-Brazzaville är rätt simplifierade: 4-4-2 med Thievy (snabb) och Doré (stor) i anfallspar, och Ndinga (fysik) och Oniangué (tvåväg) i mittfältspar.

Oniangué (Reims) är intressant. Släppt från Rennes som 22-åring, jobbade sig igenom Ligue 2, kollade Yaya Touré-klipp för att inspireras till andravågsavslut. Mellan 2012 och 2014 gjorde han 21 mål på 74 matcher – trots att han är tvåvägsmittfältare, och trots att han varken tar straffar eller frisparkar.

ANNONS

Han har inte haft samma stora påverkan på Reims i höst som han hade förra säsongen, mest för att han är lite för stel för nya tränaren Vasseur, men i Kongo är han den som leder både på plan och i omklädningsrum.

***

Afrikanska spelare som inte är med i mästerskapet: Didier Drogba, Alex Song, Samuel Eto’o, Demba Ba, Vincent Enyama, Emmanuel Adebayor, Thulani Serero, Mehdi Benatia, John Obi Mikel, Cheick Diabaté, Joël Matip, Chris Samba, Kwadwo Asamoah, Majeed Waris, Mohamed Salah, Diafra Sakho…

Gott om utrymme att skapa nya stjärnor.

***

Dagens länk: artikel om revolutionen som drog bort den 27 års sittande presidenten i oktober 2014 i Burkina Faso, en revolution som bland annat påverkades av enskilda musiker. 

@jonas_hansson

Publicerad 2015-01-17 15:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto