Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vad får Bordeaux av Kiese Thelin, och vad får Kiese Thelin av Bordeaux?

– Det var som vanligt, arroganta fransmän.

ANNONS

Isaac Kiese Thelin, 15 oktober 2014.

– Det finns ett kulturellt problem. Disciplin och krav är naturliga i Tyskland, de har det redan i vaggan. I Frankrike förlitar man sig mer på talang.

Willy Sagnol, huvudtränare Bordeaux, 27 juli 2014.

Trots underläge i senaste ligamatchen mot OGC Nice tvingades Sagnol slänga in två 19-åringar som tidigare hade plockat upp 0 respektive 10 minuters speltid i Ligue 1. Skador, Afrikanska mästerskapet, ett frustrerande transferfönster.

Flankengott Willy Sagnol var förbannad över situationen. Inte bara på grund av all frånvaro, utan även för att Bordeaux har tappat momentum. Efter flera resultatmässigt stabila men mentalt dränerande och ofta spelmässigt deprimerande säsonger under Francis Gillot skulle Sagnol ge “positiv tysk tempofotboll” och ett “ungdomsprojekt” till Bordeaux.

ANNONS

Du kan inte hitta en mer hypad ung fransk tränare än Sagnol. Han gjorde U21-landslaget till en väloljad Tormaschine som till och med fick fransmännen att kolla ungdomslandslagsfotboll. Detta i ett land där de gillar fotboll, men där de framföra allt älskar att inte kolla på fotboll.

Starten i Bordeaux gjorde att ordvalen i hyllningarna låg på samma nivå som de var kring Bielsas Olympique de Marseille, men de senaste månaderna har varit tillbaka i tidigare års depression. Bordeaux orkar inte slå sig ur en lång dvala igen. Snabblösningar behövdes.

Bordeaux kallade till möte med en enda tänkbar problemlösning. Bordeaux ska inte hamna på Champions League-plats, men de ska sluta plats 4-6. De går i helgen in i en period med matcher (Bastia, Guingamp, Thonon Gaillard) där de måste vinna minst sju poäng. Samtidigt är Sam Allardyce-anfallstypen Diabaté skadad i fyra månader.

ANNONS

Bordeaux försökte låna Kaos Sanogo från Arsenal. Sanogo gillade upplägget, men Wenger ville Premier Leagueifiera honom. Bordeaux ville ha det billiga och kortsiktiga, men fick ge MFF vad de ville ha. De hade velat se Kiese Thelin i ett halvår till, men med två veckor kvar att säkra upp en lösning blev de – ett överanvänt ord – desperata.

Kiese Thelin rullar in med ett par spetsegenskaper, ung ålder, och en specifik roll. Den specifika rollen hade Diabaté tidigare. Att vara storleken i en offensiv som annars mest är rörlig och teknisk. Samma roll som han hade i Malmö FF, med skillnaden att han i Bordeaux kan få vara ensam i anfallet.

Nu ska det bara läras löpningstankarna hos Saivet, Rolan, och Touré, spelare som är så snabba och råa att de själva inte vet vad som kommer hända efter nästa steg. Va-va-voom?

ANNONS

Kiese Thelin kommer få starta matcher under våren, förmodligen de flesta om han sköter sig grundligt godkänt sett till förväntningarna. Diabaté är dock en starkt etablerad Ligue 1-anfallare, en svårersatt sådan som kontinuerligt har fixat segrar med oortodoxa ben- och armrörelser.

Förutom att vara stor och svår att läsa av så har han gjort 20 mål de senaste 18 månaderna. 20 mål på 40 matcher låter ännu bättre när man ser att hans 18 månader har blivit sönderhackade av skador och försök att hitta form.

Det kommer finnas en kravbild från match 1. Visst accepteras en kortare inskolningsperiod, men Bordeaux måste ha här-och-nu-nytta. €4 miljoner är inga bära-eller-brista-summor, men det är ändå en påverkande summa för en klubb som snart får en ny €180 miljonersarena och i ett land där fotbollsekonomiorganet DNCG är extrema med hur klubbarna ska sköta sin ekonomi.

ANNONS

Senast Bordeaux värvade en spelare för över €4 miljoner var sommaren 2010, då bautafloppen Fahid Ben Khalfallah. Trupparbetet ska vara harmoniskt och genomtänkt. Långa kontrakt, några egna produkter, ett par tonåringar från afrikanska akademier, plocka max tre-fyra spelare per år och då hitta spelare med svaga situationer (låg speltid/utgående kontrakt). De vill planera, men Kiese Thelin bryter mönster.

Det kan därför också bara finnas två alternativ till att Bordeaux lägger en stor summa i januari.

Alternativ 1. Bordeaux’ ägare M6 tycker att situationen är tillräckligt svår i truppen, och är villig att ge en förskottspresent för deras nya arena som står klar i maj. M6 var villiga att gå in med transferpengar om Zinedine Zidane blev ny huvudtränare i somras, men han nobbade och då tog M6 bort idéerna om mer övergångspengar.

ANNONS

Alternativ 2. Bordeaux känner sig förhållandevis säkra på att de säljer en stor spelare i sommar. Det är tre spelare som känns vettiga för något sådant: mittbacken Sané, ytteranfallaren Touré, och Diabaté.

(Alternativ 3. Kiese Thelin tar Bordeaux till Champions League.)

e318bcac7c

@jonas_hansson

Publicerad 2015-01-21 kl 13:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto