Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AFCON15: 2014 års finaste fotbollsdokumentär, och Yaya Touré-kritik

Sydsudan

ANNONS

– There is no map, this isn’t Europe.

Zoran Đorđević letar vägar i Sydsudan, ett år efter landets självständighet, för att scouta spelare till landslaget han blivit förbundskapten för. Bilen han har fått av en minister fungerar inte, de enda kartorna han hittar är vaga affischer på kontorsväggar, och det återstående alternativet är att åka buss till sandplaner och småbyar där det inte ens ser ut att finnas faktiska fotbollslag.

Zoran är två sidor. En självdestruktiv hybris med konkret mål att kvalificera sig till VM 2014, bisarra fotbollsövningar utan funktionell nytta, och med en get som maskot/husdjur. En spelares motsvar:

We can kill it and eat it.

Zoran är också principfast och klarar av att leva utan lön i fem-sex månader eftersom han lever sitt drömjobb. Hans enda mål är att ge spelarna tillräckligt mycket kärlek för att få dem att orka drömma. Inte ens när han insjuknar i malaria går han bort från sina arbetsuppgifter.

ANNONS

“Coach Zoran and His African Tigers” var 2014 års mest sevärda fotbollsdokumentär. Varje land behöver ett fotbollslandslag, men efter 50 år av inbördeskrig är Sydsudan ett av världens minst utvecklade länder. Många vet inte ens att Sydsudan är ett land. Efter dokumentären kan jag dock inte ta mig undan från att tumma på en Sydsudanlandslagströja.

***

Den mest pressade förbundskaptenen efter två omgångar AFCON-gruppspel: Elfenbenskustens Hervé Renard. Om det finns en segrare mellan Guinea och Mali på onsdag så kommer Elfenbenskusten eller Kamerun att åka ur.

Renard vill inte veta av personlig kritik (“jag har elva raka AFCON-matcher utan förlust”, “jag vet vad jag håller på med”, “jag har bara varit här i fem månader”, “det här landslaget är inte lika bra längre”, “statistiken visar…”). Däremot bredder han gärna ut kritik mot Yaya Touré.

ANNONS

Landslaget framgångar kommer att styras av Yaya Tourés form. Han är skadad, han är sliten, lagkvaliteten är lägre än han vant sig vid, men han har varit ur synk under genrepen och de två första gruppmatcherna. Mot Guinea blev han utbytt efter eget önskemål.

Hade jag inte sett Yaya Touré i Premier League så hade jag utgått från att hans kropp är slut för fotboll på absolut högsta nivå. 14 elitsäsonger, 32 år i vår, tung kropp, slitsam spelstil. Han verkar bli allt mer Milano-kompatibel.

1-1 mot Guinea, 1-1 mot Mali. Två sena kvitteringar för att ens få poäng. Kamerun?

***

Inget landslag är utslaget, inget landslag är vidare. Inget är bestämt kring de 16 landslagen inför sista gruppomgången. Jag hamnar i ett läge där jag inte ens kan dra på några favoritstämplar.

htrhrt

Grupp A avgörs idag. 19.00 startar Gabon mot Ekvatorialguinea, och Kongo mot Burkina Faso. Gabon och Burkina Faso hade planerat för transportsträcka till kvartsfinaler, men förra mästerskapets finalister Burkina Faso måste vinna med två mål mot Kongo. De ska klara det på kvalitet, men noll mål på de två första gruppmatcherna…

ANNONS

Pitroipa och Traoré hade en stark argumentation om Bancés roll i landslaget. Bancé bänkades i premiären, och var bara destruktiv för sitt eget lag i andra matchen. Ett annars vältrimmat lagbygge som inte tål de höjda förväntningarna? Framgångscykeln kan behöva börja om ikväll.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-01-25 kl 15:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto