Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ideologimatchen Lyon-PSG: Aulas, Frankrikes the Special One?

Jean-Michel Aulas, le Special One à la française?

Det är enkel bashing att göra Lyons president Aulas till en humoristisk och verklighetsfrånvarande karaktär. Han lyfte fram Alexandre Lacazette som bättre än Gareth Bale, han har öppet mobbat egna spelare som Gaël Danic och Bafé Gomis, och han gillar sina Twittersmileys.

AULAS

Han har Mourinho-tendenserna i det faktumet att han har en stil, inte en filosofi, och är manipulativ i sin kommunikation. När Aulas säger något tänker de flesta ”Vad sysslar gubben med?”. Man ska tänka ”Vad vill gubben ha ut för något?”.

Aulas har alltid en plan

Så satte L’Équipe sin rubrik på Aulas, datavetenskap- och ekonomistudent som gjorde sitt namn när han byggde ett stort mjukvaruföretag. Han är pragmatisk, affärsmässigt lagd, och tar aldrig beslut baserat på känslor. Han är med andra ord tillräckligt rationell för att veta att fotbollsbranschens konservativa och känsloladdade miljö är idioti som aldrig ska röras av en sund affärsman.

ANNONS

Ändå tog han sig in i fotbollen år 1987, eftersom han var fotbollsintresserad och ville utmana sig själv. Aulas har alltid en plan? Aulas har alltid en plan.

1987 låg Lyon i andradivisionen och behövde hoppa bort från ett konkurshot. Aulas första plan? Europacupspel inom fyra år. Ut med klubben på börsmarknaden och styr klubben som ett företag, en nog så unik idé på 80-talet. Fyra år senare slutade klubben på UEFA-cupplats i högstadivisionen. Aulas har alltid en plan, och han lyckas (nästan) alltid med den.

Lyons ligatitel 2002 hade kunnat vara slutet på cykeln. För Aulas var det bara ett steg. Sju raka ligatitlar senare hade han förstått att Lyon måste äga sin egen arena. Han drog ned lönekostnaderna med 40%, tjatade på varenda institution i fyra år för att få en nybyggd arena, och började spendera €8 miljoner per år bara för att hålla igång akademin.

ANNONS

När Lyon dumpade Pjanić, Toulalan, Lloris, Lovren, Lisandro López, Källström, och Bastos tänkte många att ersättarna var för marginella. Aulas tänkte att det nu fanns utrymme för Lopes, Umtiti, Grenier, Gonalons, och Lacazette att ta ännu mer plats. När Lyons sommaranställda huvudtränare Fournier tänkte att laget kommer att förstöras utan en ny mittfältare och en ny anfallare, då tänkte Aulas att det nu fanns utrymme för Fekir, Ferri, Tolisso, Njie, och Benzia.

När Lyon har en vanlig ligamatch är det standard för dem att starta med åtta egna akademiprodukter. Då är ändå inte Benzema, Rémy, eller Ben Arfa kvar i klubben.

Aulas har en stil, inte en filosofi? Korrekt. Aulas har en aura runt sig, men han vet också att fotbollen och förutsättningarna förändras. I början på 2000-talet värvade han in 20-23-åringar som skulle säljas vidare, vinsten på det blev över €100 miljoner. Från 2007 till 2010 försökte han värva klubben till ett Champions League-guld, hans enda stora misslyckade plan. Från 2011 och framåt är det akademin som gäller. Aulas har samma stil, men han kan skifta filosofier.

ANNONS

Förhållandet mellan Aulas och PSG är komplicerat. Det PSG sysslar med, vad han själv aldrig skulle kalla för annat än ekonomisk doping, går emot hans grundprinciper. Han är en av de som föreläser om ekonomiskt hållbara modeller, han är den som alltid försvarar Financial Fair Play, hans livsuppgift med Lyon är att få ut maximalt per spenderar euro.

Däremot är Aulas tillräckligt smart för att förstå att Lyon har mer att tjäna på att utnyttja PSG än vad han de har på att sänka dem. Han har värvat Biševac och Jallet för marknadsmässigt låga summor därifrån, han kan ta nytta av ett höjt TV-avtal och ett ökat fotbollsintresse, det kan tänkas spilla över transferpengar från PSG till Lyon.

Av de presidenterna jag har koll på i fotbollseuropa är det bara en av dem som är på samma höga nivå som Aulas, och det är Villarreals Roig. Det som andra fotbollspresidenter kommer på som egna unika idéer har redan slängts runt ett tiotal gånger i Aulas’ planeringar.

ANNONS

Lyon mot PSG, söndag klockan 21.00.

gdgf

@jonas_hansson

Publicerad 2015-02-06 kl 16:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto