Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Brandão mot PSG. It’s happening again.

6be36

Att retweeta en bild på bengalbrännande SC-Bastiasupportrar på en båt är något enkelt. Att läsa de officiella rapporterna från ligaförbundet som varje säsong tar upp apljud, spottloskor, och attacker mot domare från SC Bastia-anhängare sätter igång problematiseringsfasen.

Så sent som i december kunde inte Ntep lägga hörnor vid SC Bastia-klacken på grund av attackerna han fick, och en månad senare slängde supportrarna upp en banner som sammankopplade PSG med terrorism. Sånt här sker kontinuerligt, och det är unket.

Klubben tar alltid supportrarnas sida genom att gå i friktion med fastlandsetablisemanget, som exempelvis kring deras verklighetsfrånvarande försvar kring Ntep-situationen. De gillar ju att stöka loss med sånt, minns vi deras officiella hemsidas publicering kring att de tänkte värva Angel di María? Detta efter att de tröttnat på storstadsmediernas ryktesspridning kring potentiella nyförvärv.

ANNONS

PHO72c6e806-2879-11e4-890f-053e9acefbc7-805x453

Det är ju sånt här som finns i systemet. Fastlandet ser galna korsikaner som inte kan kontrolleras, korsikanerna ser en fastlandsbefolkning som trycker ner öns befolkning med rytteri kring paragrafer. När det gäller korsikansk fotboll gäller Wengers parafraserade regel: ”Ju mer jag får veta om det, desto mindre verkar jag faktiskt veta något”.

Om vi lyfter bort supporter- och Korsikaproblematiken får vi tre bärande karaktärer i det här SC Bastia-laget. Fransk fotbolls mest supporteromtyckta tränare just nu? SC Bastias Ghislain Printant.

– Denna klubb var i spillror, vi var desperata, vi hade förlorat våra värderingar. På några veckor har allt förändrats. Ikväll är vi i paradiset.

Orden kommer från en SC Bastia-supporter den 5:e februari, kvällen som SC Bastia slog AS Monaco i ligacupsemifinalen. I somras skulle klubben sofistikeras. Makélélé skulle göra en mer komplex fotbollstaktik och applicera PSG-lånens spetskvalitéer till att utveckla det offensiva spelet. Försöket visade sig vara så bedrövligt applicerat att man sparkade Makélélé efter tolv matcher.

ANNONS

Printant hade inte ens en egen fransk Wikipedia-sida när han fick ta över huvudansvaret. I 50 undantagslösa år bodde han i Montpelliertrakten innan han 2010 tog över ungdomsfotbollsansvaret i SC Bastia. Det skulle ha varit allt, men i november 2014 fick han ta över huvudtränaransvaret. Inte för att han ville, utan för att han kände sig tvungen.

– Jag är inte programmerad för Ligue 1. Jag har inga ambitioner.

Starten fungerade inte, det tog några veckor att sätta ny karaktär på laget, som det ju gör med en ny tränare. Efter det har de senaste tolv matcherna inneburit sju segrar, fyra oavgjorda, och en förlust efter straffar. Till det lägger vi även att han har kvalificerat dem till ligacupfinal i april.

Nu kan inte ens Printant ducka undan från det vackra med att vara huvudtränare.

GGGG

I ligacupfinalen kan klubben ta sin finaste triumf sedan UEFA-cupfinalen 1978 och Coupe de France-guldet 1981. Den tränaren som byggde upp den historian var Pierre Cahuzac, mellan 1971 och 1979. Pierre är inte släkt med Jérôme Cahuzac, den franske budgetministern som skandalavgick efter skattefusk, men däremot har han ett barnbarn som vi noterar.

ANNONS

4570452_3_be3c_le-milieu-de-terrain-bastiais-yannick-cahuzac_8ec06134241927efdef648462feecc80

30 år, spenderat hela sin seniorkarriär i SC Bastia, lagkapten. Det vore fint om Cahuzac-familjen återigen får vara centrum för en SC Bastia-storhetsperiod.

Vi kan dock inte prata SC Bastia utan att prata om händelsen i augusti.

Jag vet att du förmår allt,
inget du föresatt dig är omöjligt för dig

Förr hade jag bara hört om dig,
nu har jag sett dig med egna ögon

När Brandão skulle meddelade sin korsikanska återkomst valde han att använda ord från Job. Med en huvudrörelse i början på säsongen förstörde han sitt fotbollsrykte. Inte för att det var ett gott rykte, men han hade åtminstone respekt för sitt targetspel under åren i Saint-Étienne och OM.

Nu blev sex månaders avstängning från fotbollen för sin skallning på Thiago Motta, och det följdes upp av en fängelsedom. Det blev inget faktiskt fängelsebesök, men Christophe Galtier, Brandãos tidigare tränare, gav sin syn om straffskalan.

ANNONS

– När jag ser hur många brottslingar som har ett kriminellt CV på två-tre sidor och som aldrig har satt sin fot i ett fängelse, så får jag en känsla av att det finns en domare som bara ville få en fotbollsspelare att åka i fängelse. Domaren är en narr, det här är sinnessjukt.

– Det som Brandão gjorde ska ha en sportslig och ekonomisk påföljd, det är bra, men det också nödvändigt att det stannar där. Det här är patetiskt. Det är verkligen inte bra för vårt land.

Brandãos fotbollsavstängning tar snart slut, och han får börja spela fotboll igen. Det känns som att det är lagom att vara i toppform igen i början på april. I början på april? Ligacupfinal. Mot PSG. I Paris.

Printant, Cahuzac, och Brandão i en ligacupfinal mot PSG. Eller ja, snarare Printant, Cahuzac, Brandão, ett just nu formstarkt lag som bland annat slog PSG med 4-2 efter 0-2-underläge, och 30 000 SC Bastia-supportrar på läktaren.

ANNONS

Ligacupen är en onödig uppfinning som nästan uteslutande tillför onödiga fotbollsmatcher, men den här gången kan man ju faktiskt se fram emot finalen.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-02-11 kl 13:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto