Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ny(-ish) trend inom fransk fotboll: fler utländska ägare?

På 90-talet kom utländska ägare in till Ligue 1. De kom, stannade några år, och sedan försvann trenden. Franska landslaget var superbt, men ligan låg för långt efter för att kunna utmana de största. Det fanns för mycket jobb att göra. De senaste åren har trenden kommit igen.

Varför? De höga skatterna och Ligue 1:s låga status i förhållande till exempelvis Premier League är hinder.

Samtidigt finns det en stark ungdomsverksamhet, närhet till många länder, en liga där man kan kvalificera sig för Champions League om man gör tillräckligt många bra saker, och faktiska möjligheter till att köpa loss klubbarna, till skillnad från exempelvis supporterägda Bundesligaklubbar eller skuldtyngda klubbar i La Liga och Serie A.

ANNONS

Att äga en fotbollsklubb är däremot oftast en förlustaffär, åtminstone om man inte är en av de vars ambitioner är att suga ut pengar från Premier League-TV-avtalet. För ett land som vill ha god PR (Qatar), eller för företag som vill visa upp sig i Europa, kan en investering i en fotbollsklubb fungera, om man accepterar en ekonomisk förlust.

Sochaux, ägt av Peugeot sedan 1928 då Peugeot-familjen ville att bilfabriksarbetarna skulle ha en egen fotbollsklubb, tillhör från och med idag kinesiska Ledus, som fokuserar på LED-teknik. Frankrikes första akademiklubb, klubben med flesta säsonger i högstadivisionen av alla franska klubblag, bara såldes av. Loggan ska förändras och flera andra saker får ses som förstörda. 87 års klubbkultur finns snart inte kvar.

Frågan: är det värt det? Vi får först se vilken nivå Ledus lägger sig på.

ANNONS

Grenoble köptes upp av en rik japan, som slängde ihop en sliskigt fin arena som sedan övergavs vid första motgången.

Strasbourg köptes under 90-talsvågen upp av IMG, som visserligen tog dem till UEFA-cupen med prestigevärvningar, men de sålde av klubben fem år senare.

RC Lens köptes upp av Mammadov, men även om han gjorde en stor investering under första perioden så vet vi den nuvarande situationen: transferembargo och hot om tvångsnedflyttning.

Samtidigt kom nyligen en prins från Saudiarabien för att ta över Sedan, och det har ju gått rätt fint för PSG. Rybolovlev i AS Monaco är populär att basha ned, men när han köpte dem var de på väg ur Ligue 2. Tre år senare spelar de åttondelsfinal i Champions League och ligger femma i Ligue 1.

Det finns en sak som både talade för och emot att just Sochaux skulle säljas. När man hör “Sochaux” tänker man på Peugeot. Det är en varumärkesidentifikation som de har jobbat ihop i 87 år. Ledus vill skapa samma känsla, men varför valde de en klubb som är så specifikt kopplat till ett annat varumärke?

ANNONS

Det mest troliga svaret är att Peugeot har starka band till Kina, där de bland annat sålde 14% av sin kinesiska bas för 7,6 miljarder SEK förra året, samt att Ledus kan få ett steg in i den europeiska kontaktvärlden. Klubben Sochaux är redan styrt mer som ett företag än någon annan liknande klubb i Frankrike.

Än har vi bara hört vaga framtidslöften från Ledus. “Stabilt projekt” och “trovärdig plan” låter inte som att plocka Gareth Bale i sommar. Tre poäng från uppflyttningsplats till Ligue 1 och en av Frankrikes absolut bästa akademier ger dock en lugn start nu när transferfönstret är stängt.

Utländska investerare i europeiska klubbar blir allt vanligare, så fenomenet är inte kopplat specifikt till Ligue 1, men de kommande två-tre årens utveckling lär avgöra om det här bara är en ny trend eller om de faktiskt stannar kvar. Jag tror något mittemellan. Några kommer fungera och stanna, andra kommer vara oseriösa och försvinna.

ANNONS

Det är möjligt att Ligue 1 höjer sig på UEFA-rankingen när 75%-skatten försvinner, TV-avtalet höjs, och de utländska investerarnas pengar kommer in, men att höjningen ska vara markant finns inte som alternativ. Intresse, historik, tradition, konkurrens, skatter, bredd, för lite pengar från fransmännen själva. Det är för många parametrar som går emot att Ligue 1 kommer att bli en topp-3-liga.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-02-18 kl 18:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto