Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Har Bielsa ens förbättrat Olympique de Marseille?

– Jämför med förra säsongen, när OM spelade Champions League-matcher mot Napoli, Arsenal, och Dortmund. Den nya personalen behöver bara jobba med en match i veckan. OM har sju poäng fler än förra säsongen, och de blev utslagna i den första omgången av båda cuperna. Vi skulle aldrig gratulera ett lag som har 44 poäng med det här spelschemat.

Montpelliers tränare Courbis må ha Sam Allardyce-tendenser i sina hybriscitat, som när han i meningarna innan jämförde sina resultat med José Mourinho, men den tre veckor gamla intervjun har fortfarande vitala delar att plocka med sig. Läget idag?

OM efter 26 omgångar säsongen 2013/2014: 43 poäng.

ANNONS

OM efter 26 omgångar säsongen 2014/2015: 50 poäng.

Ett lag som inte har haft ett Champions League-schema, och som hade en kaossäsong ifjol. Courbis har rätt: sju poängs förbättring ska inte hyllas i för stor utsträckning. Visserligen såldes Valbuena i somras, men de har plockat in Barrada, Alessandrini, Batshuayi, Dória, och Ocampos. Redan på förhand hade OM Ligue 1:s näst bästa spelartrupp, så poängsamlingen är som väntat, oavsett vilken (kvalificerad) tränare som OM hade haft.

Förra säsongen hade OM nämligen två för svaga tränare. Élie Baup hamnade i en Laurent Blanc-situation: han kom in som en godkänd korttidslösning, men presterade för bra under första säsongen för att få sparken. Sparken fick han istället några månader in i säsong 2, och ersattes då av sportchef Anigo.

Det var en stökig säsong ifjol, och vill man vara pessimistiskt inställd mot Bielsa kan man faktiskt påpeka att de där sju poängens försprång endast har kommit till tack vare formtoppen i början på säsongen. Under de senaste fyra månaderna har OM varken varit spel- eller resultatmässigt bättre. OM:s försvarsspel blir för fragilt när Bielsa konsekvent vägrar att använda renodlade mittbackar. OM:s anfallsspel är stelt och irriterande.

ANNONS

Det är faktiskt så att OM är det laget som slår flest inlägg av samtliga klubbar i de fem stora ligorna, 28 inlägg per match. Fler än West Ham. Imbula och Payet försöker bryta igenom centralt, men allt slutar med att bollen slås ut på kanten för ströinlägg, även om den måltypen gav poäng mot Saint-Étienne.

Den stora vinningen lär istället handla om individuell spelarutveckling. Spelarna har fått en ökad förståelse för det taktiska, och de har framför allt blivit mer disciplinerade efter en fjolårssäsong med många attitydproblemsrykten. Det är viktiga karriärsläxor som ska påverka deras karriärer mot det positiva. Ett bra steg för blivande franska A-landslagsspelare som Imbula, Thauvin, Mendy, och Lemina.

Ingen kan förneka Bielsas påverkan på fotbollsvärlden. Han får ofta status som en revolutionär, men evolutionär känns som ett mer passande uttryck. Han spenderar 14-16 timmar per dag om att lära sig mer om fotboll. Jag vet inte om någon levande person vet mer om fotboll, och Guardiola använde Bielsa som en av sina förebilder när han utvecklade sin tränarstil.

ANNONS

Har vi dock för stort förtroende för Bielsa? Ifrågasätts han för sällan, eller är förtroendet för honom rättfärdigat? Applicerar han sin kunskap på ett optimalt sätt?

De återstående tolv matcherna är direkt avgörande för hur vi kommer att definiera Bielsas första (och enda?) säsong i OM. Vänder han inte formsvackan – elva raka bortamatcher utan seger – så blir säsongen definierad som godkänd. Vänder han formsvackan så skriver vi ett nytt blogginlägg, med en annan ton.

Att få lugn i kontrastlösa OM kan dock vara ett nog så gott betyg. Det är förmodligen Bielsa själv som kommer argumentera sig bort från OM, snarare än de individuella spelarna.

OMGÅNGENS ELVA (4-3-3)

Fekir 500080 – Sala 500075 – Batshuayi 500083
Danic 508009 – Kondogbia Monaco_AS – Rabiot PSG_logo
Tabanou 500225 – Saad 500075 – Silva PSG_logo – Congré 500099 (1)
Agassa Stade_reims

@jonas_hansson

Publicerad 2015-02-23 kl 17:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto