Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Borde klubbar byta tränare oftare?

– Tack så mycket. Allt du gör förtrollar mig.

Alain Casanova, huvudtränare i Toulouse, till Marcelo Bielsa innan matchen mot Olympique de Marseille i höstas.

– Hans idéer, hur han vill bygga sitt lag, är samma principer som jag delar. Bollinnehavet, reaktionerna vid bollförluster, den höga pressen.

Filosofiförändrande ord för en tränare som tidigare hade Tony Pulis-halvstämplats, med en lågt stående strukturstark 4-1-4-1-taktik och där offensivt grovjobb sköttes av en ensam anfallare av modell Gignac/Elmander. Skönhetsbefriat, men resultatgaranti. De senaste två åren har Casanova gått bort från rollen som resultattränare till att bli en filosofitränare.

Det har också gjort att Toulouse idag är på nedflyttningsplats, trots en budget som ska göra dem till topp-10. Två matcher, två förluster mot läromästaren Bielsa och med 1-8 i målskillnad.

Man kan prata om att Balkanvärvningarna var goda spelare, men inga spelare som har förbättrat lagets flexibilitet och intensitet.

Man kan också prata om att det finns anledningar till att många klubbar inte behåller sina tränare i fem-sex år. Undantaget Arsène Wenger så är Alain Casanova och Jürgen Klopp de två tränarna i topp-5-ligorna som har suttit längst i samma klubb.

Ett lag måste utvecklas. Casanova försökte utveckla sig själv för att utveckla laget. Ett misslyckat försök. Jag har alltid varit för tränarlångsiktighet, men det finns starka tränare som säger att två-tre år i samma klubb är nog. Att stanna längre är ett beslut som bygger på att man är sentimental.

Det är ingen sanning, det är ingen fakta, men det är en teori som inte ska förkastas. Snittet på ett till två år per tränare kanske inte bara grundar sig i felbeslut av klubbarna. Kontinuitet genom hela klubben har blivit en viktigare faktor än kontinuitet på tränarposten.

En tränare ska inte bestämma hur en klubb ska utvecklas. Det ska en långsiktig plan göra.

14 förluster på de 21 senaste matcherna. Oavsett vilka förtroendeförklaringar klubbpresident Sadran än slänger runt sig så lär Ligue 1 bli en Casanova färre i sommar. Det behövdes en tränarutveckling, men det fungerade inte att utveckla den redan sittande tränaren.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-2-4)

Ayew 500083 – Lacazette 500080 – Batshuayi 500083 – Fekir 500080
Fabinho Monaco_AS – Verratti PSG_logo
Palmieri 508009 – Umtiti 500080 – Karamoko 500225 – Sidibé 500054
Agassa Stade_reims

En omedveten handling: åldern på spelarna i Omgångens elva är 19, 21, 21, 21, 21, 22, 22, 23, 25, 28, och målvakten Agassa 36. Aloé (20) och Martial (19) var förstareserverna. Talanger, ey?

@jonas_hansson

Publicerad 2015-03-09 kl 15:42
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons