POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

PSG går mot Cristiano Ronaldo om de blir utslagna ikväll

– Vi köper vem vi vill. Ingen kan stoppa oss.

Nasser Al-Khelaïfi via Le Parisien i maj 2014.

När Leonardo lämnade sportchefsrollen efter sommaren 2013 var det med stora frågor mot hur han hade byggt laget, men under drygt ett år hade han hittat lösningar för Thiago Silva, Lucas, Ibrahimovic, Verratti, Lavezzi, van der Wiel, Beckham, Cavani, Marquinhos, och Digne. Han byggde det laget som PSG spelar med mot Chelsea ikväll.

Sedan blev Leonardo avstängd, PSG dumpade honom, och blev utan sportchef.

Efter det har PSG hunnit med tre stycken transferfönster utan att ha en faktiskt sportchef. På tre transferfönster har de gjort sex stycken affärer: värvat Cabaye och David Luiz, lånat Aurier, och sålt av Jallet, Chantôme, och Conte. Det har varit en kraftig ineffektivitet på transfermarknaden. Truppen har inte förbättrats, vilket ska oroa en klubb vars idéer bygger kring konstant utveckling.

Cabaye var en idé som Laurent Blanc hade och som PSG-folk (inklusive toppspelarna) motsatte sig, och David Luiz får tryckas in i facket kompisvärvning för att hålla Thiago Silva kvar. PSG har inte saknat drömmar. Paul Pogba skulle ta Thiago Mottas startplats, PSG ville ha ett mer kraftfullt högerbacksnamn än Aurier, och så sent som i januari hade Blanc redan planerat in för ny ytter.

Det krävs dock planering för Financial Fair Play, ett misslyckande sedan de la varje möjlig euro på David Luiz i somras.

Det krävs koll på transfermarknaden, med ett kontaktnät som PSG inte har tillgång till.

Det krävs stark kommunikation inom klubben, vilket har brustit mellan Blanc och den övriga ledningen.

Sedan Leonardo fick lämna har truppens utformning varit gjord av Olivier Letang, en ex-Reims-anställd som kom till PSG för att assisterade Leonardo, men som nu styr i byggnaden sedan PSG har misslyckats även i sin rekrytering av en ny sportchef.

– När jag kom till PSG fanns det en sportchef och hans assistent. Den första hette Leonardo, och assistenten hette Olivier Letang. En månad efter att jag hade skrivit på kom Leo till mig och sa ”Jag lämnar PSG, och alla mina funktioner kommer att fyllas ut av Letang”.

Laurent Blanc via beIN Sports i januari 2015.

Det är Letang som förhandlar fram varenda kontrakt, men i höstas rapporterade L’Équipe att Blanc och Letang inte fungerade ihop. Det var inte bara bristen på värvningar som oroade, utan Letang hade förlorat duellen med Juventus om den egna akademitalangen Kingsley Coman, och hade haft stora problem i sin dialog med Adrien Rabiot. Två spelare som Blanc hade planerat PSG-framtiden med.

Blanc valde att i medierna kritisera PSG:s behandling av situationerna, vilket Letang irriterade Letang och är en viktig del att minnas om kontraktet med Blanc sägs upp i sommar. I hur stor utsträckning Blanc ska få forma klubben har varit det stora diskussionsämnet, och där har Letang, Blanc, och Al-Khelaïfi tänkt olika.

Förutom problem att få unga talanger att tro på en framtid i PSG och brist på värvningar, så har sportchefen varit tänkt att även ha en lugnande roll för spelarna. Leonardo löste de interna konflikterna, spelarna gillade både hans personlighet och hans kontroll över omklädningsrummet.

Under Letang har det vid flera tillfällen funnits spänningar inom truppen som inte har blivit lösta. Situationerna med Lavezzi och Cavani urartade med att spelarna aktivt missade ett träningsläger och därefter blev bestraffade, en situation som aldrig hade uppstått under Leonardo.

PSG har inte varit inaktiva i sin rekrytering kring en ny sportchef. Förstavalet var Paolo Maldini, som skulle behålla Serie A-ådran i truppen och även vara en respektabel person inför omklädningsrummet. Maldini ville dock stanna i Italien. Ibrahimovic har diskuterat rollen med Al-Khelaïfi, men den planerade spelarpensionering i PSG nästa sommar verkar skjutas fram till ett senare datum och en annan klubb. Leonardo har det skrivits för en comeback, men där verkar det mest ha handlat om tidningsrykten.

Det senaste, och mest troliga, ryktet kom från Journal du Dimanche för drygt en vecka sedan. Portugisen Luis Campos, 49 år, håller på att bygga Porto 2.0 i AS Monaco. Visst, PSG kanske kan göra en Chelsea och börja hämta in unga utvecklingsbara spelare för att lösa Financial Fair Play-problematiken, men det är ordet ”Portugisen” snarare än ”Porto 2.0” som lär intressera PSG.

Luis Campos är nära vän med Jorge Mendes och har även varit anställd under José Mourinho. Jorge Mendes styr över Cristiano Ronaldos framtid.

– Vi funderade på Cristiano Ronaldo. Jag gjorde allt inom som ryms inom regelverket för att få honom till Paris, men det var omöjligt att få honom att lämna Real Madrid.

Leonardo via Telefoot i december 2013.

PSG vill ha sin nya storstjärna. Inte bara för att förbättra Champions League-chanserna, utan för att Ibrahimovic är på väg mot slutet i PSG. PSG behöver ett stort namn lika mycket som de behöver en stor spelare. De måste bygga ett varumärke lika mycket som de måste få sportsliga framgångar.

– Cristiano Ronaldo till PSG är omöjligt.

Jorge Mendes via Telefoot i januari 2015.

PSG:s förstaval på tränarposten José Mourinho går inte att dra bort från Chelsea, och Cristiano Ronaldo gick inte att dra bort från Real Madrid. Det betyder inte att PSG inte har haft koll på situation Cristiano Ronaldo. Den senaste månaden kan det ha öppnat sig en minsta chans för Cristiano Ronaldo, och PSG vill hitta alla fördelar som går att få.

De måste vinna sitt Champions League-guld, det är klubbens syfte, och de måste göra det med en ny storstjärna, framför allt om PSG misslyckas med Champions League-avancemang ikväll.

Är Luis Campos det första steget?

@jonas_hansson

Publicerad 2015-03-11 kl 17:22
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå