POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

AS Monacos nya kultlag: Slaktaren från Tunis, €20 miljonerstonåringen, och floppen Moutinho

monaco-ldc-2

Ingen har någonsin yttrat ordet “Monaco” utan att konversationens första punkt har blivit Champions League-finalen 2004. Man kan inte tänka sig att AS Monaco 2015 ska till final, men man kan tänka sig att de ikväll har möjligheten att sätta en identitet som vi kommer att nämna minst tio år framöver.

Viktigast i systemet? Le boucher de Tunis

AS Monacos projektstatus fick omdefinieras när deras enda etablerade värvning i somras var att köpa tunisiern Abdennour för €13 miljoner. Abdennours två första matcher på säsongen började med två bortgivna straffar och som ledare i backlinjen tillät han en sådan här synk.

synken

Jardim rapporterade – lägligt nog – efter match två att Abdennour var skadad och borta i tre veckor. Nästa match han fick spela kom tre månader senare. Vi skrev höstens preliminära floppelvor med Abdennour som frontfigur innan han hann göra planåterkomst i slutet av november. Vilans nytta? Agenten:

– Tottenham har scoutat de senaste matcherna. De kontaktade oss för att informera om intresset. Vi är i det skedet. Det kommer inte att bli något i vinter, men i sommar. Arsenal har också ett öga mot honom.

Genast ny kontraktsskrivning till 2019. Leonardo Jardim inför dagens match:

– Det är bara halvtid i vår konfrontation, det här är säsongens svåraste match. Vi har haft många förändringar i försvaret, men har ändå lyckats upprätthålla en defensiv sammanhållning. Det blir Abdennour som får en mycket viktig roll i systemet.

Alla med Football Manager-erfarenhet vet glädjen i att hitta en mittback med Abdennours fysik, men när Jardim pratar om Abdennours roll så handlar det inte bara om att vara ledare, utan att ha matchformen som gör honom vintersäsongsdominant snarare än höstsäsongsklantig.

Aymen Abdennour_ Översikt Profil

Att pressa utan att slita sönder musklerna

Jardim har varit en av Europas mest framgångsrika taktiker under 2014/2015. En av de mest tydliga sakerna han använder sig av är att låsa bort motståndarnas anfallsspel. Det är inte med samma energi som hos ett Bielsa-lag, utan Jardim vill snarare ha taktisk medvetenhet.

Han har försökt att ha ett hårdare presspel, men spelarnas kroppar har inte klarat av det.

– Normalt sett är det de äldre spelarna som får skador. Var jag än har varit har det sett ut så, men här i Frankrike får många unga spelare muskelskador.

– Det ser likadant ut i reservlaget och hos U19. Överallt i Frankrike. Det är inte normalt. Kanske det fysiska arbetet i akademierna inte är anpassat till den fysiska utvecklingen som existerar hos unga spelare.

Mot Arsenal pratar vi om unga nycklar som Kurzawa, Ferreira-Carrasco, och Kondogbia med känningsproblematik. Ett lugnare, mer genomtänkt, tillvägagångssätt att tänka sig även ikväll?

[vimeoplay id=”115012179″ size=”large”]

€20 miljonerstonåringen som inte kunde Jardim-boll

Fransmännen gillar sin Martial. 19-åringen har både Youtube- och statistikdelarna i sitt spel. Den ena delen består av “rakt på mål och snabb”-tendenserna från Thierry Henry, och så lägger vi till tekniken och lösningarna på svåra problem.

Vi pratade om Abdennours svåra säsongsstart. Martial mot Nantes i omgång 3: inbytt i minut 61, utbytt i minut 88.

– Han kom, han gick ut, det var bara en taktisk grej.

Jardim försökte förklara, men kontexten skrek något annat. Den skrek om klubbar som Wolfsburg och Tottenham som stod med €20 miljonerscheckar för att köpa loss innan sommarfönstret stängde, och en råskolad och råhypad Martial passade inte in i en strikt Jardim-boll. Han var mer streetfotbollsspelare än en drillad löpare.

Martial lär inte starta idag, Berbatovs erfarenhet lär betyda mer, men han har ändå startat de fyra senaste matcherna, med tre mål och en assist som kan läggas till statistikdelen.

– Martial hade en svår start, men han har utvecklats mycket. Han är mer rigorös.

Mer rigorös? Det betyder att Martial har lärt sig Jardim-boll. Tänker vi på EM-truppen 2016? Tänker vi Lacazette-utveckling om några år? Det gör vi. Att lära sig Jardim-boll är ett gott steg ditåt.

Floppen Moutinho får väl visa varför han är här

När AS Monaco under sommaren 2013 plockade Falcao, James Rodríguez, och João Moutinho så kändes Moutinho som den säkra värvningen. Tvärtom: han har varit den som konstant har levererat osynliga insatser. Motivationsproblem?

– Jag kom hit för att vara i ett projekt, ett projekt att bygga ett lag som kan vinna allt inom fyra år.

Well. Moutinho gjorde i helgen sin säsongs bästa ligamatch. Arsenal ikväll, och om AS Monaco vinner sin hängmatch i Ligue 1 så är de bara fem poäng bakom Lyon…

***

OMGÅNGENS ELVA (4-3-3)

Origi 500054 – Martial Monaco_AS – Hamouma 500225
Imbula 500083 – Plašil 500211 – Moutinho Monaco_AS
Pavard 500054 – Hilton 500099 (1) – Sankoh 500126 – Gassama 501913
Lopes 500080

@jonas_hansson

Publicerad 2015-03-17 kl 17:25
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå