Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Frankrike är inte bättre på fotboll, och ska nog inte vara det

Tajmningen kring denna bloggpost kan te sig underlig, eftersom PSG och AS Monaco är i kvartsfinal i Champions League, men här gäller det snarare att förstå Frankrikes fotbollsstatus i förhållande till övriga europeiska länder istället för att kolla på en enskild säsongs utveckling.

Varför är det ovanligt att två franska klubbar är i kvartsfinal i Champions League? Varför är inte landet starkare på fotboll?

För tolv år sedan släppte Geoff Hare ut boken ”Football in France”. Den får ses som en seriös akademisk studie snarare än en glorifierande storytellingbok, men även om den är tung och äldre så finns det vettig information kvar. Vagt räknat delar han upp det till sex-sju olika historiska och nutida orsaker som har haft en negativ påverkan, där jag fyller i luckorna, utan någon faktiskt nummerordning.

1. Pyramidrollen som uppfödare snarare än toppkonsumenter

På 70- och 80-talet bestämde sig Frankrike för att bli Europas bästa talangnation. Det tog över tio år från att ungdomsstrukturen började att byggas till att den gav framgångar i VM 1998, men strukturen är idag fortsatt hård.

Pengarna och fokuset har därför hamnat på att utveckla spelare snarare än att köpa in dem. Vissa ligor utvecklar, andra ligor köper, några få ligor gör både och. Frankrike orkade inte det sistnämnda.

2. Centralstyrt system

Franska klubbar har i ett historiskt perspektiv levt på nära samarbete med stad, region, och stat, som i ett symbiosförhållande, vilket får ses som en produkt av det franska samhällets utveckling. Det betyder att de får mer hjälp med ungdomsfotboll och faciliteter, men också att de har svårt att bryta sig ur den centralstyrda ekonomin för att kunna bygga något eget.

3. Skatter

Franska klubbar betalar fortsatt löjligt höga skatter. Den faktiska skillnaden mellan Tyskland, England, Spanien, och Italien är försumbar när man sätter dem i jämförelse med Frankrike. I jämförelse med England blir alla löner dubbelt så dyra för Frankrike.

4. Fotbollens popularitet i små- och mellanstäder

Frankrike har bara Paris som miljonstad, men de fem stora städerna – Paris, Marseille, Lyon, Toulouse, Nice – saknade klubblagsframgångar ända fram till 90-talet, och deras framgångsuppkomst var för att Tapie, Aulas, och Canal+ hade öst på snarare än att städerna stod bakom sina klubbar.

Innan dess var det små eller mellanstora städer där fotbollen var populär. Fotboll var ingen storstadssport, och i de mindre städerna försörjde sig klubbarna på den lokala ekonomin. De blev inte tillräckligt professionaliserade, de saknade ett globalt tänk, och hade inte heller tillräckligt stora resurser i sin närhet.

Det har förändrats nu, vilket visas av att de tre stora städerna har fått framgångar sedan 90-talet och just nu har topp-3-placeringarna i Ligue 1, men i två av de tre fallen har det handlat om att klubbarna har blivit uppumpade med pengar, och i det tredje fallet för att man fick in en väldigt smart man i Aulas.

6. De enstaka felen

Sånt här går inte att komma ifrån. Hur hade franska landslaget förändrat fotbollskulturen i landet om de hade gjort några saker bättre? Förberedelserna inför VM 2002, anställningen av Domenech som förbundskapten och framför allt fysikgillande Jacquet som landets ungdomsansvarige, det för stora beroendet av Zidane?

Vad hade hänt om AS Monaco hade vunnit sin Champions League-final? Om Lyon inte hade misslyckats med sin Champions League-satsning? Om några klubbar börjat med sitt arenabyggande tidigare? Om Canal+ hade gjort en Sky Sports? Man kan fortsätta. Ibland är allt som krävs att enstaka saker händer för att det ska få stor rullningseffekt.

7. Vad är argumenten till att Frankrike ska vara bättre? 

Vilka argument finns det för att Frankrike ska ha en starkare liga än England, Tyskland, Spanien, och Italien? Landet har aldrig varit framgångsrikt på klubblags- eller landslagsnivå, undantaget enstaka lag.

Från 1960 till 1982 tog sig Frankrike endast till två av tio mästerskapsslutspel, och i de båda slutspelen blev de utslagna i gruppspelet.

Frankrike har bara tagit sex finalplatser i nuvarande Champions League. Det är inte bara färre än de fyra stora länderna, utan också färre än Portugal och Nederländerna.

Ligue 1 placeras som Europas femte starkaste liga. Det finns parametrar som kan höja eller sänka dem en placering, två placeringar om det är exceptionella förutsättningar, men både den nutida och historiska kontexten hamrar fast femteplatsen.

Oavsett om AS Monaco eller PSG går vidare från åttondelsfinaler på grund av regeln av bortamål.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-03-19 kl 18:03
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons