POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Landslagskaptenen Benzemas attack mot Ben Arfa, Nasri, och Ménez - Generation 1987

10322833_707251299312918_2862146118663597717_n

– Om Hatem Ben Arfa hade följt vägen han skulle gå så hade han idag varit i Barcelona med Messi. Tekniskt är de på samma nivå, men han hade andra problem. Han måste arbeta med huvudet.

– Ménez? När vi var i U17-landslaget var han starkast av oss alla. Bättre än Hatem och Samir. Han gjorde inte de rätta valen. Jag talar ofta med honom, han är som en bror för mig.

– Samir Nasri hade en mycket stark säsong i Manchester City. Jag vet inte varför det blev ett problem (inför VM 2014), förmodligen för något i spelargruppen. Om han verkligen fungerar och glömmer bort alla parasiter runt honom, då kan han bli en stor spelare.

– De har talang, men de har kanske inte gjort uppoffringarna för att stanna i landslaget.

– Jag jobbar verkligen mycket. Kanske ser ni inte det, men jag gillar att jobba hårt. Hatem, Jérémy, och Samir hade chansen tack vare att de hade något som andra saknade: de hade talangen. Det som krävs sen är arbete.

Karim Benzema har under landslagssamlingen kört på med överraskande tydlig kritik mot sina kompisar.

Generation 1987 – Benzema, Ménez, Nasri, och Ben Arfa – vann tillsammans U17-EM 2004 i finalen mot Cesc Fàbregas och Gerard Piques Spanien. Frankrike, dåtidens stora talangförebild för Europa, hade fyra talanger av storlek bamsemegasuper. Skulle Frankrike ens ge de andra europeiska länderna en realistisk guldchans i de kommande mästerskapen?

Tre år senare var samtliga fyra uttagna i franska A-landslaget. De var bara 20 år, men Nasri var inne på sin fjärde säsong med kontinuerliga starter i OM, Ben Arfa blev vald till säsongens bästa unga pelare, Benzema gjorde 20 ligamål, och Ménez var Ligue 1:s yngste hattrickmålskytt genom tiderna och funderade på vilken klubb han skulle välja: Liverpool, Arsenal, eller Man United?

År 2015 är Karim Benzema landslagets lagkapten i en landskamp mot Brasilien. De tre andra är borta från alla landslagsdiskussioner på grund av attitydproblem.

En sak att notera i sammanhanget: under U17-EM startade inte Benzema en enda av matcherna. Offensiven var Ben Arfa, Ménez, och Nasri.

845251

Stepháne Marseille, en av 87:orna, berättar om hur problemen syntes redan under U17-tiden.

– Som tur är har de förändrats litegrann, men Ménez och Ben Arfa kunde inte spela tillsammans. De tävlade mot varandra, hela tiden. Det var på gränsen till att inte passa varandra. “Det är jag som ska göra mål, inte du”.

– Problemen fanns även i mitt huvud. Jag hade inte attityden för fotboll.

Det var ett generellt problem snarare än något på individnivå. Generation 1987 var den mest talangfulla generationen spelare som fransk fotboll någonsin har haft. Tänk er ett fransk landslag som idag hade haft optimala Ménez, Nasri, och Ben Arfa. Istället blev det en dyr läxa om vad Frankrike hade gjort för fel. De hade satt sina akademispelare på en slarvig skolgång, bortplockade från en normal människas verklighet, och fick aldrig chansen att mogna.

De var instängda tonåringar utan rätt vägledning.

Den nuvarande anfallsuppsättningen består idag av två typer av spelare där Benzema är ett undantag. Den första typen är Lyongenerationen 2.0, Lacazette och Fekir. Lyon lärde sig sina misstag, och istället för att stänga in och höja upp sina akademispelare, så har de valt att utbilda dem i hur man ska vara människor. Skolbildningen och attityden är idag prio 1 i Lyon.

Det finns större talanger än Fekir i Lyon, men de gör inte rätt saker vid sidan av planen. Hade Frankrike 2015 varit som Frankrike 2004 så hade vi idag pratat om Bahlouli och Benzia, inte om Fekir.

Den andra typen av anfallare är de misslyckade ungdomsspelarna som har fått kämpa några procent hårdare för att ta sig dit dem är. Griezmann fick inget akademikontrakt i Frankrike, utan behövde åka till Spanien för det. Valbuenas kontrakt med Bordeaux blev uppsagt, och han fick börja om i femtedivisionen. När Giroud var 21 år sa hans huvudtränare att han var för dålig för att spela elitfotboll.

Under VM 2010 hade Domenech inte med en enda ur Generation 1987.

Under EM 2012 hade Blanc med alla fyra. Under EM attackerade Nasri media, Ménez en linjedomare, och Ben Arfa kom i konflikt med Blanc.

Kommer vi om några år att se 2012 som brytpunkten? Varenda beslut Deschamps tar grundar sig i att låta rätt personer, inte nödvändigtvis de bästa spelarna, få komma med i A-landslaget.

Frankrike – Brasilien, 21.00

Griezmann – Benzema – Valbuena
Matuidi – Schneiderlin – Sissoko
Evra – Sakho – Varane – Sagna
Mandanda

Bänk: Ruffier, Costil; Koscielny, Jallet, Trémoulinas, Zouma; Payet, Guilavogui, Kondogbia; Fekir, Giroud, Lacazette

Skador: Lloris, Debuchy, Gonalons, Cabaye, Pogba, Grenier

Petade: Digne, Mangala, Perrin, Kurzawa, Mathieu, Mavuba, Cabella, Gignac, Rémy

@jonas_hansson

Publicerad 2015-03-26 kl 17:30
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå