Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ett rejältrejältrejält nyhetsflöde om fransk fotboll

Nyhetens storlek är ibland för små för faktiska nyhetsartiklar och bloggar, men för komplexa och spridda för Twitter. Ett mellanformat, både i längd- och intresseväg?

***

DNCG har inte släppt den ekonomiska rapporten för 2013/2014, men L’Équipe grävskopade fram vinst/förlustsiffrorna för förra säsongen.

+ minst €1m: Toulouse (+€4,8m), ASSE, Guingamp, Reims

Nollträsket: Lorient, PSG, AS Monaco, Bastia, Thonon Gaillard, Nantes

– större summor: Bordeaux (-€7,6m), OM (-€12,5m), Rennes (-€15,2m), Lille (-€16,3m), Sochaux (-€17,6m), Lyon (-€26,4m)

Total förlust på €102m, men de flesta ses som kontrollerade.

***

En rapport som vi däremot har fått se är från LFP, om hur Ligue 1 skulle utvecklas. Dréossi (ex-Rennes) och de Saint-Sernin (ex-Rennes) föreslog bland annat att förbjuda alla konstgräsmatcher. Vilket som är det enda laget i Ligue 1 som har konstgräs? Rennes’ regionsrival Lorient.

Goda applåder från Renneslägret.

Övriga förbättringsförslag: lönetak i Ligue 2, fallskärmspengar till klubbar som åker ur Ligue 1 (ju längre tid man varit i Ligue 1, desto högre fallskärm), samt att bara två lag ska direktnedflyttas/uppflyttas mellan Ligue 1 och Ligue 2. Den tredje bästa i Ligue 2 ska kvala mot den tredje sämsta i Ligue 1.

Om de går igenom? Inget omvälvande, men små bäckar grävs fram.

***

Så att ingen missar hörnvarianten från PSG.

[vineplay id=”OYTt6O60Q11″ size=”large”]

***

Sébastien Haller, 20 år, gjorde noll mål på 319 minuter i Ligue 2:s Auxerre. Lånades ut till Eredivise-laget Utrecht. Elva matcher, sju mål, och nu även hattrick mot Estland för franska U21.

Om det säger mest om Ligue 2, Eredivisie, Estland, eller en anfallares beroende av rätt förutsättningar? Det beror på vilken agenda man har. Jag kör den sista.

Haller är en Trezeguet-typ, och spelare som endast gör mål är svåra att placera i startelvor under 2010-talet. Vi vill ha mer av anfallare. Hans fyra mål mot Dordrecht gjorde honom dock till Eredivisies första fyrling sedan 2011, då var det Bas Dost.

***

Kévin Anins #17 pensioneras i OGC Nice. Hans senaste intervju gjorde han i augusti, då med hopp om att kunna gå igen efter bilkraschen som nästan tog hans liv.

***

När CIES gjorde en sammanställning för total försäljningssumma för de tre senaste årens akademispelare kom Southampton etta och Lille tvåa. Lille är inte standardklubben man tänker på när man hör “franska akademier”, men de jobbar gott i det tysta: Hazard, Origi, Debuchy, Cabaye…

Både back Pavard och mitt Traoré har gjort starka startmatcher i vår, och nu får även 97-anfallaren Jamrozik A-kontrakt. Gör de en mini-Lyon, med att gå igenom arenabetalningsåren med akademins hjälp?

Belgiska läkemedelssnubbar som nya huvudägare är inte de som pumpar in de grova pengarna, utan kan som bäst vara starkare ekonomiska rådgivare.

***

Raphaël Guerreiro blir inte i Lorient i höst. 93:an gör ju till och med mål för Portugals A-landslag nu, med en karriär som skiftat som ytterback/yttermitt à la en franskfödd portugisisk

Niclas Alexandersson Gareth Bale. Christian Gourcuff gjorde en sak under sin sista dag som tränare för Lorient förra våren. Han tog ett snack med Guerreiro.

– Jag har varit mycket glad över att ha fått arbeta med dig, och jag tror att du kommer att erbjudas en fantastisk karriär. Kvalitéerna som du har i det tekniska, och även i defensiven, är det man förväntar sig att se på högsta europeiska nivå. Du måste förstå det, men inte vara för otålig. Gör rätt val i rätt tid.

***

Portugiser? Bernardo Silva, €15,75 miljonersvärvningen för AS Monaco i vintras, har uppkallats till Portugal A.

AS Monaco? I Rybolovlevs senaste intervju låter han inte som en man som har tröttnat på att äga fotbollsklubbar, utan tvärtom. Många kärleksförklaringar och framtidsidéer.

Framtidsidéer? Hos RMC ställde Luiz Fernandez frågan “Vilka vinner Ligue 1, PSG eller OM?”. AS Monaco säger något annat i maj?

***

Från att ha varit en stabil startare i SC Bastia har Romaric i år mest haft problem att förflytta sin tunga vikt på planen. Det var snack om han hade genomfört en viktnedgång, men SC Bastia-supportrar hånar hans matvanor. Min favorit är en supporter som kom fram till att Romarics diet är “sushi och apelsinwhisky”.

Den kombon. 2015 är en värdig tid för att leva.

Romaric. 30+, hög vikt, sliten kropp, ett år kvar på kontraktet, högst lön av alla i SC Bastia. Jobbigt läge för SC Bastia. Jag har blivit en upplyst människa efter att jag börjat förstå Wengers gillande att bara ge ettårskontrakt till 30+.

***

Montpellier räknar med att usla parkeringsmöjligheter gör att de förlorar 4000-5000 åskådare per match. Sjua i ligan, men bara drygt 12 000 i publiksnitt. Minnesgrejer: de spelade några matcher på en annan arena på grund av skälet nedanför och de har kvar PSG-matchen.

… men 4000-5000 parkeringslata?…

Floods in Southern France

***

Återigen en sponsor drar sig ur Thonon Gaillard, som därmed tappar ytterligare €1,1 miljoner per år. Majoritetsägarna har dock köpt fler aktier, så de har väl en plan.

Hoppas mest att vi aldrig mer behöver kalla klubben för “Évian”.

***

Två starka sidor inom spelartruppen: de som är för och de som är emot Vasseur i Reims. Endast en seger under 2015, och ingen supporter ger honom förtroende. Reims säger att personerna på plats ska få avsluta säsongen, men vid kristillfällen spräcks många löften.

***

Runt tio Ligue 1-klubbar scoutade i afrikanska U20-mästerskapet. Nantes var en av de flitigaste, och ska plocka tre provspelare därifrån. De har redan värvat Omar Baldé, 18-åring från Senegal med 192 centimeter i vänsterbacksknökande.

Jag hade också gillat om huvudscouten Bideau hade hoppat på att värva lillebror Djilobodji, men förnamnet kan avskräcka.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-03-29 kl 17:10
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons