Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vi vet och vi kan Mandanda, men vi pratar aldrig om honom

yatabare-a-parle-avec-mandanda-pour-essayer-de-digerer-pas-de-mondial-pour-mandanda-grosse-inquietude-pour-mandanda-victime-d-un-choc-violent-mandanda-83279-83367,83391

– Ett par centimeter annorlunda och jag hade hamnat i en rullstol. Idag vet jag att jag fick en ny chans att stå, gå, springa. Det förändrade mig, jag har ett bättre perspektiv på de små irritationsmomenten och jag låter mig inte påverkas lika mycket av nonsens.

Yatabarés knä i den sista Ligue 1-omgången tog bort Mandanda från Frankrikes VM-trupp i somras, men det hade kunnat vara så mycket värre.

Det var dock ovant att inte se Kongofödde Mandanda, han ska alltid stå o OM:s mål och vara reserv i franska landslaget. Sedan han kom till OM 2007 har han endast missat sex stycken ligamatcher: de fyra första matcherna när han var reservmålvakt, och två matcher under säsongen 2009/2010.

Han har därmed startat i 290 av 296 möjliga Ligue 1-matcher. Han är alltid där, i en av Frankrikes mest omtalade och kaosartade klubbar, men vi pratar sällan om honom.

Uppvuxen som en ungdomsboxare som skulle bli ungdomsmålvakt i SM Caen, men när han fick en blindtarmsinflammation som 15-åring så drog de sig ur och Le Havre kom istället in med sjukhushjälp. SM Caen tog istället in Steves två yngre målvaktsbröder Parfait och Riffi, som jag antar är något kongolesiskt språk för Piff och Puff, men den mest framgångsrika av de två är Parfait som idag står för Charleroi i belgiska ligan.

Steve Mandanda blev förstaval i målet i Le Havre när han var 20 år, och när han skulle välja framtida klubbadress så hängde han på provspel hos Martin O’Neills Aston Villa. O’Neill valde istället Scott Carson, vilket inte överraskade eftersom O’Neill aldrig värvade utanför Storbritannien, och Mandanda fick istället bli en reserv på lån i OM.

I fyra matcher. Efter fyra omgångar slet Carrasso sönder en hälsena, och Mandanda tog över. När säsongen var färdigspelad blev 23-åringen Mandanda vald till hela Ligue 1:s bästa målvakt. A-landslagsdebuten skedde samma år, men han har alltid fått vara en stabil reserv bakom Hugo Lloris.

Mandanda kunde hamna i perioder med svagt spel i Ligue 1, men standarden var ändå att han sågs som en av Ligue 1:s bästa målvakter. Problemet har alltid varit att han sällan har setts som den bästa. Man har alltid saknat de få extra starka prestationerna.

Hans status i Olympique de Marseille växte dock. Sommaren 2010 pratade Mandanda med dåvarande huvudtränaren Didier Deschamps. Mandanda förklarade att han inte gillade målvaktstränaren Spinosi, och hellre ville ha Nicolas Dehon. Dehon var då anställd av PSG, men hade jobbat med Mandanda i Le Havre.

Mandanda fick som han ville. Under Dehons första säsong i Olympique de Marseille blev Mandanda återigen vald till ligans bästa målvakt.

Det var två bra år, men när Deschamps istället blev fransk förbundskapten och därmed lämne OM hände något. Dehon fick sparken och sportchefen Anigo tog tillbaka Spinosi. Samma Spinosi som Mandanda hade hjälpt till att sparka.

Mandanda förändrades. Det pratades om att han inte kunde motivera sig längre i OM, att han behövde något nytt, men målvaktstränarbytet tillsammans med klubbens svåra situation påverkade nog mer än längtan efter något nytt.

I somras fick Anigo lämna, en situationsförändring storlek bamsestor, och då fick även Spinosi gå. OM plockade istället in Cassard från Valenciennes. Cassard förstod direkt att Mandanda var överviktig, och tog upp det med Bielsa. Bielsa förklarade vad Mandanda behövde förändra, och påpekade att han inte var rädd för att peta spelare från startelvan.

En sex kilo lättare Mandanda är nu på samma nivå som han var under Deschamps’ år. Deschamps, precis som Bielsa, jobbar mycket efter att hitta spelarens optimala vikt, och i höstas pratade även Deschamps om att han såg Mandandas förändringar.

– Han har hittat sin bästa nivå. Han är mer fysiskt anpassad för högsta nivån.

Förutom viktnedgången har Cassard bland annat installerat ett GoPro-system som analyserar Mandandas rörelser, samtidigt som Bielsa har höjt kraven på Mandandas kortpassningsspel med fötterna. Mandanda har den här säsongen slaget 50% fler kortpassningar än någon annan målvakt i Ligue 1. Den tidigare PSG- och OM-målvakten Jérôme Alonzo inför Le Classique:

– Det här är Steve Mandanda. En pappa, en riktig kapten, med rena händer, som 19 gånger av 20 är utmärkt.

– Det är också en kille som jag verkligen gillar på ett mänskligt plan. Han har reella värderingar som han alltid håller på. Jag är galen i den här pojken, och han har gjort en mycket stor säsong.

Och samtidigt har Mandanda bytt agent. Ett år innan kontrakt med OM går ut.

Mandanda har alltid velat testa en större klubb, helst i Premier League, men han vågar inte stå upp för hårt mot OM. Han vet att det är få toppklubbar som aktivt jagar startmålvakter, att det är svårare att få en flytt om man är målvakt, men han vill heller inte förstöra sin situation i OM.

Le Classique mot PSG på söndag kan vara en avgörande match inte bara för Bielsa, utan också för Mandanda. Om Bielsa får motivation och möjligheter att stanna, då lär Mandanda fundera på något liknande. Mandanda har flera gånger pratat om sin uppskattning för Bielsas blandning av att ge frihet och utvecklande tips.

– Bielsa lär mig att att se på matcher på olika sätt. Nu analyserar jag, tittar på hur lagen utvecklar sin taktik.

– Han vet vad han vill, var han är på väg, och hur man ska göra för att vinna. Han gör allt för att få det att fungera som han önskar. Han ger oss verkligen ett mer stringent, mer disciplinerat spel. Taktiskt sett är han enorm. Ung eller gammal, alla utvecklas under honom.

– Förutom resultaten har han en filosofi som tilltalar alla. Det visar många av våra matcher. Det är vad våra fans vill ha och förtjänar. Det är ingen slump att Bielsa är populär i Marseille. Hans arbete erkänns och uppskattas. Det är en person som har Marseilleidentiteten.

En enda match, söndagsmatchen mot PSG, bör förändra hur karriärerna utvecklas för Mandanda och Bielsa. Det måste bli åtminstone Champions League, annars finns de inte kvar i OM nästa säsong. Vad en ligatitel skulle göra för situationen behöver vi nog inte ens spekulera i.

(Och jag hade problem att länka till denna på grund av rättighetsproblem, men det här är fortfarande en av de roligaste målvaktstavlorna under 2010-talet)

@jonas_hansson

Publicerad 2015-04-03 kl 20:28
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons