POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fallskärmsavtalet kan rädda livet på fotbollsklubbar

De tre klubbarna som åkte ur Ligue 1 förra säsongen placerar sig nu på plats 7 (Sochaux), 16 (Valenciennes), och 17 (Ajaccio) i Ligue 2, med åtta omgångar kvar. Ett scenario vi känner igen i Frankrike.

Inte sedan SM Caen 2009 har ett lag åkt ur Ligue 1 och bara gjort sejouren i Ligue 2 ettårig. Alla andra klubbar har misslyckats med att gå tillbaka direkt till Ligue 1. Argumenten har alltid varit samma: det är för stora ekonomiska skillnader mellan Ligue 1 och Ligue 2. Det går inte att anpassa sig på en enda sommar.

***

– Man är lite nostalgisk, det finns ett element av sorg, men också en tillfredsställelse över att klubben ens kan fortsätta att existera.

L’Équipe rapporterade nyligen att Sochaux kommer att redovisa en ekonomisk förlust på €17,6 miljoner. Effekten blev att huvudägarna Peugeot, som grundade och har ägt klubben sedan 1928, sålde dem till Hongkong-baserade Ledus, experter på LED-belysning.

– Vad har en grupp från Hongkong för intresse av att köpa FC Sochaux?

Aulas’ fråga var vettig. Det sägs att Ledus ska ändra om allt, från belysning på arenan till klubblogan. Sochaux kan komma att bli samma för Ledus som Salzburg är för Red Bull, men affären sägs också vara en god grej för att sälja in sig hos Peugeot. Det här kommer dock samtidigt som vi ser ett ökat intresse från huvudlandet Kina att ta sig in i fotbollen.

2009 startades ett stort gräsrotsprojekt i Kina, och för knappt en månad sedan bestämde sig Kinas regering för att införa obligatorisk fotbollskunskap i grundskolan, samtidigt som kinesiska investerare främst har riktat in sig på italiensk fotboll.

Samtidigt är en av de sportslig huvudansvariga i Sochaux nu Jean-Luc Witzel, som var med i Strasbourg när de konkursade. En förtroendesänkare.

***

I somras pratade Valenciennes om att de skulle ta sig an Ligue 2 med deras hårdsatsning på den egna ungdomsfotbollen. Samma sommar sålde de också sina akademibyggnader till staden för €6,5 miljoner. Det var det enda sättet att överleva.

Efter att ha pumpat in €13 miljoner från egna fickor under flera års tid så dumpade Legrand sitt Valenciennes för symbolsumman på en euro.

Valenciennes har en ny arena, en arena som tar 25 000 men vars publiksnitt idag är på 7400 per match. Med epitetet “Mini-Barca” för säsongen 2009/2010 så fick klubben hybris, och gav ut löner som exempelvis €140 000/månad till Biševac.

Arena- och lönesituationerna har inte fungerat, och nu pratar den nya ledningen om att det här bara är en säsong för att städa upp bråtet från tidigare år. Det saknas dock fortfarande €2 miljoner som måste komma in innan säsongen är slut, annars hamnar de i konkurs.

Samtidigt får man komma ihåg att Valenciennes den här säsongen har startat med tio olika spelare från den egna akademin, och anställde nyligen som U19-tränare som huvudansvarig för A-laget.

Hetast av de tio ungdomarna? Ingen av dem. I januari var Manchester United bara timmar ifrån att köpa loss 16-åriga backen Dayot Upamecano för £1 miljon. Nu ska Arsenal ha försprånget. United kan få nöja sig med backkollegan Angelo Fulgini.

Engelska klubbar gillar att sno billigt från franska klubbar i usla situationer. Lex Pogba/Kakuta.

***

– Jag har en enkel fråga. När båten inte tar den kursen man vill ha, är då inte den rätta lösningen att ändra kapten?

AC Ajaccios president Alain Orsoni drog fram något diktverk när han via Facebook förra månaden meddelade att han avgår som president för klubben. Han tog över 2008, när vänen Michel Moretti tog sitt eget liv, och har alltid uppskattats för sina idéer som exempelvis att plocka in Ochoa med hjälp av mexikanska TV-pengar.

Dessvärre har han en bakgrund i Korsikas kriminella värld och som medverkande i en extremhögergrupp där han bland annat sköt vilt mot en iransk ambassad. Han tvingades därför leva i exil i 13 år. Hans bror Guy blev dessutom mördad, bara för att spekulationerna senare handlade om att Alain var det tilltänkta målet, och hans son (som också heter Guy) sitter i fängelse för två mord, där Alain också ryktades vara inblandad.

Alain Orsoni har försökt att bygga upp en korsikansk mentalitet i AC Ajaccio. Han sparkade till och med huvudtränaren Alex Dupont på grund av hans lugnare tillvägagångssätt, och har spenderat €8,5 miljoner av AC Ajaccios medel på att bygga upp faciliteterna runt om i staden, och då inte bara gör att gagna AC Ajaccio, utan fler klubbar får använda dem.

Nu fick han veta att ett signifikativt bidrag från staden till AC Ajaccio har blivit blockerat, vilket för att ekonomin återigen har hamnat i problem. Han orkade inte klippklistra ekonomin längre.

***

Samtidigt pratade jag förra veckan om att LFP har fått in en rapport om att det ska införas fallskärmsavtal på €1-2,5 miljoner per år för de som åker ur Ligue 1. Sett till de ekonomiska situationerna för de klubbarna som åker ur så vore det ett bidrag som faktiskt kan rädda klubbar, även om det inte handlar om samma fantastisummor som i England.

Därför kan vi också förstå varför SC Bastia, Touloue, och Reims har sparkat sina tränare den här säsongen. Det är ett helvete att åka ur Ligue 1.

Fråga Strasbourg, Sedan, Le Mans, och Grenoble.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-1-3-2)

MAÏGA 500154 – GIGNAC 500083
MATUIDI PSG_logo – BOUFAL 500054 – VERRATTI PSG_logo
TOLISSO 500080
KURZAWA Monaco_AS – MEXER 500015 – THÉOPHILE-CATHERINE 500225 – MARIANO 500211
COSTIL500015

@jonas_hansson

Publicerad 2015-04-07 kl 15:53
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå