Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Juventus’ franska tradition: Zidanes y Boumsonges y Comanes

Platini, Deschamps, Zidane, Trezeguet, Thuram. Dåtidsspelare med en nog så glorifierande status att de ibland ses som halvgudar. Franska fotbollshalvgudar med en gemensam faktor: de är ex-Juventusspelare.

Att Juventus via Turin tar in fransmän är en geografisk självklarhet. Staden ligger bara mil ifrån den franska gränsen och har historiskt sett fungerat som en kanal mellan länderna.

För ordningens skull var Argentinafödde Néstor Combin den första stora med franskt pass i klubben, men det var Michel Platini som satte prägeln. På 90- och i början på 2000-talet öste de andra in.

Utvecklingen kring Juventus’ fransmäns status har därefter gått från laggrunden till de hånade till framtiden. Zidanes blev Boumsonges blev Comanes.

Under Juventus uppbyggnadsår efter Calciopoli tog de stor teoretisk hjälp av fransmän som Didier Deschamps, Claudio Ranieri, och Jean-Claude Blanc, men på spelarsidan såg vi snarare namn som Boumsong, Sissoko, och Armand Traoré.

Juventus hade visserligen inte haft perfekt träffsäkerhet tidigare. De hade för dåligt tålamod med Thierry Henry som ett exempel. Ett annat är Vincent Péricard. Péricard blev av en författare kallad för ”mannen som kommer vara värd miljarder”, innan han som 29-åring slutade spela fotboll i Havant & Waterlooville och nu behandlar andra fotbollsspelare som har gått igenom depression.

Juventus efter Calciopoli var dock ännu svårare. Det fanns inga franska halvgudar lediga. De försökte väcka liv i några stora franska ex-talanger, men laget fick till slut bäras upp av Antonio Contes energifotboll.

Pogba var dock starten på en förändring. Pogba, Evra, Coman, och i sommar ska Nancys Lenglet plockas in. 19 år, U21-landslagsman, mittback med tuggummituggande coolhet och Ligue 2-råhet.

Och spelarna själva minns hur Juventus fungerar.

– Här i Juventus ska jag lämna samma intryck som Platini, Zidane, och Trezeguet gjorde.

– Newcastle, Arsenal, och Tottenham var också inne på mig, men jag valde Juventus på grund av deras historia. Det här var klubben med Platini, Zidane, Trezeguet…

Det är faktiskt två olika citat från två olika spelare: Paul Pogba och Kingsley Coman.

Klubbens sportchef Fabio Paratici i sin sportchefsuppsats:

– Fransk fotboll är enligt min åsikt den konceptuellt mest utvecklade. Det finns en jakt på perfektion i att konstruera de mest kompletta fotbollsspelarna, med allt från det tekniska till det taktiska till det fysiska.

Juventus gillar fransmän och den franska marknaden igen, och vi ska inte förvånas om någon av stortalangerna i kvällens Champions League-motståndare AS Monaco ploppar upp i Juventus i sommar.

Juventus och fransmän

Néstor Combin (64-65), Michel Platini (82-87), Didier Deschamps (94-99), Zinedine Zidane (96-01), Jocelyn Blanchard (98-99), Thierry Henry (98-99), David Trezeguet (00-11), Vincent Péricard (00-02), Lilian Thuram (01-06), Landy Bonnefoi (01-07), Abdoulay Konko (02-06), Olivier Kapo (04-07), Jonathan Zebina (04-10), Patrick Vieira (05-06), Jean-Alain Boumsong (06-08), Mohamed Sissoko (08-11), Armand Traoré (10-11), Prince Gouano (11-14), Paul Pogba (12-), Nicolas Anelka (2013), Younes Bnou Marzouk (13-), Yoan Severin (14-), Kingsley Coman (14-), Patrice Evra (14-)

@jonas_hansson

Publicerad 2015-04-14 kl 15:53
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons