Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Olympique de Marseille har blivit faktiskt sinnesrubbade, alternativt faktiskt smarta

– Vad jag kommer att säga nu är olämpligt om mästerskapet slutar såhär, men det bästa laget i ligan är OM. Det är vad jag tycker, vi har de bästa spelarna och producerar den bästa fotbollen.

– Nu måste jag kämpa för att få laget att vara i topp tre, och jag säger detta med sorg eftersom jag tycker att vi har det som behövs för att bli mästare.

Några poängtapp har gjort att Marcelo Bielsa inte längre får frågor om ligatiteln. Frågorna riktas nu mot var som är fel i klubben. Hur klubben svarar?

Att det inte finns fel i klubben, det är bara mediala påhitt, utan OM försöker hitta bovar. De började med att slänga iväg en tjock bunt till ligaförbundet med ”bevis” på att… Aulas har snackat för mycket om domarna?…

Bara för att en vecka senare… Well.

De bojkottar nu Canal+ efter att Payet gjorde en Zlatan och fick sin bestraffning i relation till hur regelverket är uppbyggt. Förutom det har deras egen hemsida har gått all Chelsea de senaste dagarna. Det senaste: publicera en video med tio domarmisstag som har gått emot OM den här säsongen. Klubbpresident Labrune drog sin hand genom silverlockarna och arrogansierade sig i en intervju.

– Det här är allvarligt. De (domarna) respekterar inte vårt arbete. Ligatabellen är absolut inte i linje med våra prestationer. Det finns en brist på respekt mot aktieägarna, klubben, personalen, och spelarna.

(men tydligen inte mot fansen, domma där som håller uppe klubbens existens?…)

feeeeleeeen

Samtidigt publicerade Classement vidéo de la Ligue 1 de football en sammanställning på hur matcherna hade slutat utan domarmisstag.

I den faktiska tabellen ligger OM fyra och har 57 poäng.

I den tabellen där matchresultaten förändras så att domarmisstagen inte syns är OM femma och har 53 poäng.

Så ja, Labrune ha ju faktiskt rätt i en punkt. OM:s ligatabellposition verkar inte vara i linje med lagets prestationer.

Bara under den senaste veckan har OM:s officiella hemsida publicerat fler än tio olika artiklar som attackerar domarna och ligaförbundet (kommer vi ihåg deras bunt med papper om Aulas?).

Att de får fler domslut emot sig än andra (det finns inget som talar för det), att de försvarar sig med att de är en klubb som är ”en av de som har mest TV-publik” (wait, what, relevansen?!?!), och att 85% av de egna supportrarna i en egen omröstning på den egna hemsidan tycker att domarna är emot deras egna OM (OK.).

Att OM under hela våren har haft ett ordinarie mittbackspar med Fanni och Morel (två ytterbackar som var så mediokra att de bedömdes vara för dåliga att ens vara ytterbacksreserver) känns som en mer relevant kritik mot att OM har tappat geisten, eller exempelvis att Bielsa har erkänt att hans metoder applicerades felaktigt på spelartruppen under våren, men i dagens fotboll ska man inte leta bovar i det egna huset.

Det tillhör den OM:ska auran att vara galna, men det här spräcker proportioner även för att vara OM. Kanske orkar de inte med att implodera längre, som en standard-OM-upplaga, utan istället för att förstöras inifrån så exploderar de utåt. Ser vi en ny strategi eller ett OM som bara har ballat ur?

Så, om vi ska köra lite sportsligt också. Vad nu?

Framtiden planeras. Bielsa har ett kontrakt värt €10 miljoner per år och ett uppdrag som landfotbollskvalitetshöjare som väntar i Saudiarabien, och OM ringer upp Claudio Ranieri, som man ju måste göra någon gång i livet om man lever som toppklubb.

Världsvane Tinkerman är en anti-Bielsa, en resultathämtare istället för en idealist och sådana tränarförändringar kan slå tillbaka mot en ambitiös spelargrupp, men han är också (i det närmaste) en målsättningsgaranti och brukar lämna goda arv efter sig. Valencia innan Champions League-finalerna, Chelsea innan Mourinho, Juventus innan Conte.

OM kan behöva en ny säsong där de inte chansar. De kan inte chansa mot ligatiteln, utan måste säkra Champions League-platsen, men ändå ha en ung grundtrupp. Som ett Arsenal för fyra-fem år sedan.

Det handlar om det ekonomiska. För fyra år sedan hade OM en lönebudget på över €100 miljoner per år, eftersom dåvarande tränare Deschamps älskade sina väletablerade-dyra-äldre Ligue 1-köp. Nu pratas det om att Labrune siktar på att ha €60 miljoner per år från och med nästa säsong.

image1

Sommaren 2014 så tog OM in spelare på kontrakt värda €8 miljoner per år, och dumpade spelare som drog €18 miljoner per år. De tjänade in €10 miljoner per år i sänkta lönekostnader, detta genom att få en smalare trupp som dock inte blev kvalitetsmässigt sämre.

I sommar går kontrakten ut med lagets två bäst betalda spelare, och spelare 3 och 5 på listan kan också dumpas, samtidigt som kontrakten med Morel, Fanni, och (kanske) Ocampos rinner ut. Nya sänkningar.

Räknar vi med fler värvningar av typen Mendy/Lemina/Imbula i sommar? I nyförvärvsväg pratar man inte om de Bruynesare eller Yaya Touré-snatteri, det klassas som huvudstadsfasoner att googla sådana namn, utan här är det snarare SM Caen-kraftverket Kanté och sånt där som gäller.

Men Champions League-platsen lär avgöra den definitiva sommarplaneringen. Imorgon: bortamatch mot Nantes. OM:s senaste tio matcher där: en seger, fyra oavgjorda, fem förluster.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-04-16 kl 17:24
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons