POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Ska alla de sju miljarder människor som inte ha vunnit begå självmord?"

Jean-Marc Furlan är klar för Ligue 1 (om de inte sabbar bort 13 poängs försprång på fem matcher). För det är så jag känner. Det här är inte Troyes, det är Furlan. En fransk fotbollsfilosof. Man bryr sig inte bara om hur det ser ut på planen, utan man lyssnar på honom. Ser nya perspektiv. Lyfter bort sig från de cyniska spelidéerna.

Citaten tagna från Rue89 och So Foot.

– Jag intresserar mig inte för att vinna samtidigt som jag blir uppäten av motståndarna. Jag skulle hellre äta upp motståndarna och förlora. Det vore mindre störande. […]. Att försvara är nedsättande. Att anfalla är dock inte för alla. Att anfalla gör människor som är begåvade, både intellektuellt och sportsligt.

– 85% av mitt arbete handlar om kreativitet, att fotbollen är som en orkester som du måste träna för att spela.

– Det som inspirerar mig mest är att bedriva spetsforskning. I fotbollshistorien finns de lag som har vunnit under en lång tid, och de motiverades av en önskan om att skapa, av att ha bollen.

– Det defensiva laget kan vinna under en period, men i det långa loppet vill alla uppnå perfektion: framgång och prestation. Ett defensivt lag kan heller inte börja tillverka ett spel över en natt.

– Det finns ju gott om färdiga idéer som är felaktiga. Ett exempel: när lag vill behålla ett resultat, då brukar de slänga in en försvarare under de sista tio minuterna. Jag tycker det är meningslöst. Det är bättre att ta in en anfallare. Med en försvarare får du ha bollen under kortare tid, du drar dig tillbaka mer, och du kommer att bevilja motståndarna fler möjligheter.

– Det vackra spelet är också en filosofi av njutning som delas med spelarna. En spelare säger aldrig emot dig om du ber honom att ha bollen. Det är det bästa sättet att behaga publiken, det är också viktigt.

Senast Troyes var i Ligue 1 hade de fem poäng efter åtta omgångar. En usel start, men Troyes’ svar? Ge Furlan ett fyraårskontrakt. Trots att Troyes åkte ur, trots att Troyes slutade tia under sin säsong i Ligue 2 efter det, trots att han har åkt ur under tre av sina fyra Ligue 1-säsonger, så blev han kvar för ett långtidsprojekt.

– I Troyes handlar det just inte bara om seger och förlust. Det handlar om att ta den goda kampen.

Furlan har tålamodet. Uppvuxen i en familj där moster var nunna och pappa var präst, och resten av familjen sysslade med mureri. Furlan själv hade en stabil fotbollskarriär, men han tog inga genvägar. Han var först ungdomstränare i ett amatörlag i fem års tid, innan han tog över deras A-lag. Under tiden drev han en sportaffär.

– Jag är inte rädd för att få sparken, men jag är rädd för att inte ha något jobb. Jag arbetade i tio års tid i en sportaffär, femton timmar om dagen för att tjäna småpengar.

Förutom spelidéer så pratar Furlan gärna om spelarna som människor. Sterling-diskussionen som pågår i England just nu är samma diskussion som har funnits i Frankrike i tio års tid. Furlan lägger in ett annat perspektiv.

– Att fotbollsspelare är sämre människor nu? Det stämmer inte. Fotbollen är inte värre än tidigare. Jag kommer alltid att försvara fotbollsspelare.

– Vi fokuserar på ett par spelare som ger problem eftersom de har tjänat en massa pengar i tonåren, men de representerar ingenting.

– Många spelare har också mycket svåra livshistorier. I allmänhet är fotbollsspelare generösa människor som med sina pengar matar familjer, och ibland hela byar.

– Jag skulle heller aldrig be en fotbollsspelare på 20 år att vara exemplarisk. Man ska gå ut, ha kul, kolla på tjejer. Det viktiga är att varje dag bevisa att man inte bara är där för att sparka en boll och ta pengarna.

– Det är faktiskt allt lättare att jobba med fotbollsspelare. Sedan ungefär 2008 har det kommit en medvetenhet om arbetslösheten hos fotbollsspelare. I Troyes har jag övertygat många spelare att komma hit för att ha kul, för en betalning som är fyra eller fem gånger lägre än snittlönen i Ligue 1.

Furlan pratar gärna i militärtermer, men har en mjuk stil. Hårda krav, mjuka värden.

– Det är en fransk tradition att anse att en bra chef måste vara som en soldat. Om mitt lag ligger under i halvtid får jag ofta höra: ”Du måste vara tvungen att skrika på dem i halvtid?” Nej, inte nödvändigtvis.

– Det händer såklart, men det finns ingenting som kräver att vi agerar som diktatorer. Tränarna som stannar kvar i historien är alltid humanister, de som har förtjänat respekten, och även beundras av sin grupp. Ancelotti är en av de bästa eftersom han är en humanist. Samma sak med Wenger och Mourinho.

– Diktatorer… För dem tar det ett eller två år innan de tappar greppet om gruppen.

– Vi tränar en lagsport, det måste fungera och vi måste ha en solidarisk känsla. Vi måste försvara ett projekt, vi måste spela tillsammans med övertygelse. Jag vill ha spelare med mänskliga värden. Jag säger åt dem: ”Hör ni hur folk pratar om fotboll? De säger att vi är korkade, att vi saknar hjärna? Vi kommer att visa dem något annat”.

Den enda fläcken på Furlans fotbollskarriär är när han pratade om italienare och gener i samband med en match mot Fabio Grossos Lyon. Ett svårt citat, eftersom Furlans familj flydde från Italien under fascismens tid och därmed så har Furlan starka italienska rötter.

Det är fläcken. Förutom det är han en tränare som i Frankrike ger automatisk respekt.

– De flesta i idrott kommer inte att segra. När jag hör frasen “I slutändan handlar det bara om att vinna”, eller “det är bara segrar som räknas”, så blir jag galen. Vem uppfann dessa meningar?!

– Vad betyder dem? Vi är sju miljarder människor på jorden, och ska då alla som inte ha vunnit begå självmord? Jag vill inte ge ungdomarna de värdena om att man ska ha seger till varje pris. Jag vill ge dem hopp.

– De Gaulle sa att framgång föds i misslyckandets frö och vice versa.

– Idrottens behöver att få folket att förstå att livet är gjort av cykler. Vi smakar på att misslyckas lika ofta som vi smakar på att segra. Det filosofiskt viktiga är att alltid kämpa, att alltid ha mod. Churchill sa detta: framgång är inte det slutgiltiga, misslyckande är inte dödligt: det viktiga är att fortsätta att kämpa.

– När jag säger att jag ska ”dö med mina idéer”, så är det förstås en långsam död. Jag och mina idéer är fortfarande lite för unga för att dö.

Troyes i Ligue 1 nästa säsong. De gör det med Benjamin Nivet, Ligue 2:s framskjutne Andrea Pirlo, tillsammans med stabila Ligue 1-spelare som Martins Pereira, Ayasse, Rincón, och Saunier. Men framför allt gör dem det med Furlan. 

@jonas_hansson

Publicerad 2015-04-25 kl 15:50
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto