POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Den där kvinnan" som tränar ett Ligue 2-lag. Hur går det?

– Det är inte första gången en man överges av en kvinna.

Clermonts ägare Claude Michy hade missat både PR-genrepet och facepalm-fenomenet när han skulle förklara varför Helena Costa hade avgått som tränare efter bara några veckors arbete. Costa menade en oprofessionell arbetssituation, men det slogs undan av Michy.

Michy hade dock påbörjat något. Av 120 kandidater valde han Costa, och han har kallat Clermont för ett laboratorium. Han ville vara ledande, han skulle testa det här.

Han gick därför till Corinne Diacre, som då hade blivit den första kvinnan som gjort klart den högsta franska tränarutbildningen. Hon skulle bli herrfotbollshistoriens hittills mest framträdande damhuvudtränare.

Laget hade sin premiär borta mot Brest, just for the banter, och det var blombuketter från Dupont och stående ovationer från motståndarsupportrar. Förlust 2-1, och Clermont låg sist i tabellen efter fem omgångar.

french-coach_2999880b

Diacre vill bara ha frågor om det sportsliga (och inte standardfrågan “Hur fungerar det med omklädningsrummet, med nakenhet och så?”) men har själv sagt att hon inser att hon också jobbar för någon form av demokratisering.

Det interna motstånden har inte varit obetydligt. I januari lämnade fyra spelare. Det var inte uttalat på grund av Diacre, men det fanns något där. Hugo Videmont var den som drog det längst.

– Fyra mittfältare har lämnat, fyra tekniker. 

– Jag tror hon har ett problem med den här typen av spelare. 

Diacre gav ett ännu tydligare svar.

– Jag vet att somliga inte accepterar mig i klubben, men även jag har samma problem som dem.

– Om det finns något som jag ångrar, då är det att jag inte var tillräckligt strikt mot några unga personer. De trodde att de var professionella och att jag kom från amatörvärlden, att jag inte visste något om fotboll. 

Det sportsliga efter den svåra starten? Nîmes tvångsnedflyttas i sommar, vilket gör att endast två andra lag åker ur. Det betyder att Clermont idag har 18 poäng till nedflyttningsplats, och att överleva en säsong i Ligue 2 var huvudmålet.

Än mer imponerande: om Clermont vinner någon av de fyra återstående matcherna så har klubben gjort en bättre säsong än både 2012/2013 och 2013/2014, och nyligen vann de fyra matcher i rad för första gången sedan 2001/2002.

Detta trots att klubben under de senaste två och ett halvt åren har de tappat Dembélé (Guingamp), Alessandrini (Rennes), Sylla (Aston Villa), Farnolle (Dinamo Bukarest), Da Silva (Caen), Imorou (Caen), och Salibur (Guingamp). De fyra sistnämnda har förlorats i samband med den här säsongen.

Kvalitetsdräneringen har gjort att truppen håller knapp Ligue 2-klass, men i spelet har det ändå funnits något. Storstjärnan Saadi:

– Hon har en väldigt seriös tränarstil. Hon jobbar med detaljerna, att laget är välorganiserat och sammansvetsat, att alla respekterar deras roller på planen, och att laget inte är obalanserat. 

Clermont har av de egna supportrarna fått gott med beröm för spelet den här säsongen, för en ambitiös och flytande anfallsfotboll, med undantag för att det oftast har saknats något i de båda straffområdena. Det har släppts till vissa mål för enkelt, och det har inte alltid funnits den slutgiltiga spetsen. En spelarkvalitetsfråga eller något annat?

Resuresrna till att skapa ett starkare lag i sommar finns inte, utan om något lär Clermont återigen dräneras på den kvalitet som finns kvar, men Diacre lär bli kvar.

– I början var det självklart lite konstigt, men efter tillräckligt lång tid så har vi spelare blivit vana vid henne, nu fungerar allt som om vi hade en manlig tränare. Med det menar jag att hon avbryter när hon behöver avbryta, hon skriker när hon behöver skrika, hon gratulerar oss när hon borde göra det. Det är exakt som att ha en manlig tränare. 

Plats 13 i Ligue 2 lär inte innebära en internationell hype för att anställa fler kvinnor som huvudtränare för herrklubbar, men Michys “laboratorium” har gett fler positiva än negativa tecken.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-04-29 kl 15:52
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå