POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Jonas i Underlandet

Jonas satt och funderade över saker då plötsligt en liten vit man sprang alldeles förbi honom.

Inte att det var något förfärligt märkvärdigt med det. Och inte tyckte Jonas heller att det var så förfärligt konstigt när han hörde den lilla mannen säga för sig själv: “Jag heter Sepp!”. När han senare tänkte på saken, tyckte han förstås att han borde ha blivit förvånad, men nu tyckte han att det var alldeles naturligt att mannen pratade med sig själv. Men när han faktiskt tog upp den tjockaste sedelbunten ur västfickan och sedan skyndade vidare, då sprang Jonas upp, för nu slog det honom, att han aldrig förr hade sett en man med den tjockaste sedelbunten att plocka ur fickan. Väldigt nyfiken sprang han tvärsöver ängen efter mannen, och som tur var, hann han just lagom få se en liten vit man bege sig in i ett stort hål under häcken.

I nästa ögonblick hoppade Jonas efter mannen utan att tänka på hur i all världen han skulle komma ut igen.

[Scenes missing]

Jonas hade hamnat i ett litet rum med en dörr så liten att han inte kunde komma igenom. Däremot hittades en flaska. På flaskan stod det “DRICK MIG”, men för säkerhets skull behövdes det också kollas om det stod något annat.

Jonas: Om man dricker en flaska märkt “GIFT” så kommer den att vara oense med en förr eller senare.

Det fanns dock inte så många andra val och det stod inte heller “GIFT” på flaskan, så Jonas drack och blev allt mindre, och kollade igenom dörren för att se en värld som var lika grön och blå och röd och vit och svart som alla andra världar han hade sett.

[Scenes missing]

Jonas förstod sig inte på mannen han hade stött på. Han kallade sig Jack och Jonas fastnade för honom eftersom även Jack hade en stor sedelbunt i fickan, och därför tyckte Jonas att det kanske kunde vara så att Jack och Sepp var kompisar, men Jack kunde inte svara på den frågan.

Jack: Det ska finnas moln som inte regnar och hus som inte står på marken.

Jonas: Vad pratar herrn om?

Jack: Det ska köpas vänner med pengar och hyra idrottssoldater för att slåss under en annan flagga.

Jonas: Herrn får nog sluta röka det han röker, för jag förstår inte om du pratar strunt eller i gåtor.

Jack: Och gillar man inte sanningen så får man hamna i fängelse.

Sådär pågick samtalet rätt länge innan Jonas förstod att det inte var någon idé att fortsätta. Det borde finnas andra sätt att hitta Sepp än att prata galenhetsidéer.

[Scenes missing]

På en väg ute i skogen sågs det en katt sitta i trädet, vilket var underligt eftersom katter visserligen brukar sitta i träd, men de brukar inte prata med de människorna som går förbi.

Katten verkade dock som en klok katt, så kanske kunde han svara på varför allting var förvirrat och kanske också om han kände Sepp.

Jonas: Vad är detta för värld? Jag vill inte gå runt bland galna människor.

Katten: Oh, du kan inte hjälpa det. Vi är alla galna här. Jag är galen. Du är galen.

Jonas: Hur vet du att jag är galen?

Katten: Du måste vara det, annars hade du inte varit här.

Sedan pekade katten mot en stig som kunde leda mot någon som visste något. I vanliga fall lyssnar man inte på råd från katter som sitter i träd, men eftersom det inte fanns någon vettigare väg att gå så kunde man lika gärna ta en väg som verkade leda någonstans.

[Scenes missing]

Jonas hade stött ihop med Nasser och Pep, som satt vid en lång bänk och drack te och pratade om världen. De hade sina underliga idéer, men såg stiliga ut och gillade att lämna gåtor.

Nasser: Jag har en gåta till dig, Jonas. Hur kommer det sig, att vi har bevisat korruption, köpta röster, brott mot mänskliga rättigheter, censurerade rapporter, och tusentals dödsfall, och ändå blir ledaren kallad för Nelson Mandela och Jesus Kristus, Qatar är fortfarande värdland för VM 2022, de har kompisar överallt, och de köper upp klubbar som vi sedan älskar utan tveka?

Det gick en stund eftersom Jonas inte förstod vad de pratade om.

Jonas: Jag ger upp. Vad är svaret?

Nasser: Jag har inte den minsta aning.

Och Jonas var förvånad. För alla pratade konstigt och alla tyckte det var okej att prata konstigt. Det var kanske dags att fortsätta att leta efter den lilla vita mannen istället.

[Scenes missing]

Jonas och de tre gästarbetarna låg på marken. Schejken var på väg, och gästarbetarna visste att de hade gjort fel. De hade planterat vita istället för röda rosor, och därför målat rosorna röda, men Schejken var noga. Det här landet skulle se vackert ut för de fina besökarna. Det var viktigare vad man visade utåt än vad som egentligen hände innanför landet.

Schejken såg rosorna och kom fram mot skrämda arbetare.

Schejken: Vad har ni gjort här?

Gästarbetare #1: Må det finna nåd inför Ers Majestäts ögon. Vi har försökt…

Schejken: Jag ser nog. Av med deras huvuden!

[Scenes missing]

Att plantera blommor för att få något att se vackrare ut kunde Jonas förstå, och han kunde också förstå misstag, men han kunde inte förstå varför alltihopa skulle gå till en domstol. Det verkade som att gästarbetarna skulle förlora sina huvuden, vilket var ett för tråkigt straff, men det verkade ingen bry sig om. Vid domstolen saknades dock någon person, så det fick vänta att sätta igång.

Sedan kom den lilla vita mannen inspringandes, flåsig och där för att vara med vid Schejkens sida. Jonas sa ingenting till Schejken om att han hade letat efter den lilla vita mannen, utan han var mer fokuserad på vad som hade hänt under dagen och nu kunde han få fråga Schejken. Nu kunde han kanske få svar. Om inte Schejken kunde ge svar, vem skulle kunna göra det?

Jonas: Jag har hört det underligaste idag. Jag har träffat flera människor som pratar om hur det är här, men allt är för galet. Det har varit som en annan värld än den jag bor i.

Sedan förklarade han alla sina äventyr.

Schejken: Vad är galet med det? Det är så det ska fungera.

Jonas: Men du styr ju? Varför gör du som du gör, och inte gör som du borde göra?

Schejken: För att det är bättre att vara fruktad än älskad. Var det allt? Av med deras huvuden!

Sedan blev allt kaos och galet och tokigt.

[Scenes missing]

Jonas: Boy, jag har verkligen underliga drömmar.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-05-11 kl 17:05
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto