POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Luca Zidane hjälte när Frankrike tog sig till U17-EM-final

Franska U17-landslagets tio senaste landskamper inför dagens semifinal mot Belgien i U17-EM:

3-0 Rumänien, 2-0 Belgien, 5-0 Belgien, 1-0 Israel, 7-1 Sverige, 1-1 Spanien, 5-0 Skottland, 1-0 Ryssland, 1-0 Grekland, 3-0 Italien

De här 16- och 17-åringarna spelar precis som Alla Franska Landslag Någonsin: 4-2-3-1, fysik på mittbackar och anfallare, en nordafrikansk tekniker, två grovjobbande tvåvägsmittfältare, brutal stabilitet, och känslan av att de saknar en tydlig svaghet.

De körde sönder ett fragilt Italien med fysik, teknik, och taktik i kvartsfinalen, men semifinalen var svårare. Efter fyra raka segrar och 10-0 i målskillnad så mötte dem ett snabbare och rakare Belgien.

Sonen och målvakten Luca Zidane släppte in sin turnerings första mål, vilket gav 1-1 och straffar. Straffläggningen? Luca Zidane gjorde både tre straffräddningar och drog en egen Panenka i ribban, men Frankrike tog sig till final.

Så. Andra stjärnor än en kort men spänstig Luca Zidane?

Timothé Cognat (Lyon) är lagkapten på centralt mittfält. Mittbacksparet Doucouré (PSG) och Upamecano (Valenciennes) har både smart följsamhet och fysik. Bilal Boutobba (OM) har redan gjort flera Ligue 1-matcher, som OM:s yngsta spelare någonsin, och beskrivs av Bielsa som “en spelare som har kapacitet att skapa obalans hos motståndarna med enskilda åtgärder” (han själv vill ses som blandningen av Nasri och Robben).

Men mest av alla syns Odsonne Edouard (PSG). Han ligger på fem mål i turneringen, trots en missad straff under ordinarie tid i Belgienmatchen. Född i Franska Guayana, uppväxt i en Parisförort, och enligt Espoirs du Football ska han ligga på runt 50 mål den här säsongen i alla turneringar. Lång, stark, snabb, rörlig, och gör målen.

[vineplay id=”eKYhFbx1DwB” size=”large”]

[vineplay id=”eKVlHjQ7Uzt” size=”large”]

En intressant notering kan vara att PSG idag hade fyra startspelare: Doucouré, Edouard, högerbacken George, och Ikone, som har gjort tre mål i turneringen. Kan de få nytta av den här generationen, eller blir det ett nytt Bahebeck/Kebano-fiasko?

Man kan dock säkert göra en vettig analys bara av att kolla på att Parisförorten har fått fram en fysiskt duktig avslutare (Edouard) och Marseilleförorten har fått fram en tekniskt mycket kapabel offensiv mitt (Boutobba).

Att Frankrike tog sig till semifinal gör också att de har en direktplats till U17-VM i Chile i höst. Finalen? Mot Ryssland eller Tyskland på fredag.

Startelvan mot Belgien (4-2-3-1)

IKONÉ PSG_logo
EDOUARD PSG_logo – BOUTOBBA 500083 – ADÉLAÏDE 500369
MAKENGO 500075 – COGNAT 500080
MAOUASSA Logo_AS_Nancy-Lorraine_2013 – DOUCOURÉ PSG_logo – UPAMECANO Valenciennes_FC.svg – GEORGEN PSG_logo
ZIDANE Real_Madrid_CF.svg

***

Annat i ungdomlandskampsväg?

Toulonturneringen i sommar, som alltid arrangeras i Frankrike. U20 och en sådan årlig turnering man kopplar av till. Frankrike, Kina, Costa Rica, England, Nederländerna, Elfenbenskusten, Mexiko, Marocko, Qatar, och USA är med det här året. 27 maj – 7 juni.

Frankrikes trupp består av fina Ligue 2-talanger tillsammans med Ligue 1-talanger som har sett intressanta ut, men endast har fått begränsade ströminuter i A-lagssammanhang. Mer en “känna av”-trupp än något annat.

Målvakter: Thomas Didillon (Seraing United/Metz), Louis Souchaud (Châteauroux)

Försvarare: Raphaël Diarra (Monaco), Damien Dussaut (Standard), Frédéric Guilbert (Bordeaux), Presnel Kimpembe (PSG), Louis Nganioni (OL), Stéphane Sparagna (OM)

Mittfältare: Farès Bahlouli (OL), Yann Bodiger (Toulouse), Adrien Hunou (Clermont/Rennes), Marco Ilaimaharitra (Sochaux), Younès Kaabouni (Bordeaux), Thomas Lemar (Caen), Baptiste Santamaria (Tours)

Anfallare: Enzo Crivelli (Bordeaux), Jean-Luc Diarra Dompe (Valenciennes), Romain Habran (Sochaux/PSG), Aristote Madiani (Lens), Wesley Saïd (Laval/Rennes)

U21 kom ju inte med till EM, utan får köra träningslandskamper mot Paraguay och Sydkorea.

U16 har imorgon landskamp mot Tyskland. Notera en anfallsduo: Yassin Fortune (RC Lens) som igår blev klar för Arsenal, och Maxime Penneteau (SC Bastia). Penneteau? Namnet vet vi om. Målvakten Nicolas Penneteau (ex-Bastia och -Valenciennes, nu Charleroi) är bara 34 år, men har en 16-årig son i det franska ungdomslandslaget.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-05-19 kl 17:20
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto