POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Lille säljer storstjärnor: "Den idealiska klubben? Den som blandar etablerad talang med ung talang"

Lille OSC:s vecka:

13:e maj: “Det är två matcher kvar. Vi kommer inte att gå på semester innan dess” / Nolan Roux

16:e maj: 0-4-förlust hemma mot Olympique de Marseille.

18:e maj: Lille OSC bryter med huvudtränaren René Girard.

Vi kan räkna upp många skäl till att Girard inte stannar. Plats 3 förra säsongen blir förmodligen plats 8 den här. På 75 ligamatcher har Lille OSC endast gjort 85 mål. Supportrarnas hån mot Girards tråkiga spelstil.

Han själv använder andra argument.

– Jag är en sydlänning, det är inte lätt att införa min stil i norr.

Den usla säsongen är på ytan det som sätter stopp för Girard, men om vi ska hitta huvudanledningen så får vi kolla deras långsiktiga planer.

Förra säsongen rapporterade Lille OSC en förlust på €16,4 miljoner – trots att de gjorde en transfervinst på över €40 miljoner. Nya Stade Pierre–Mauroy hade en projektskostnad på €617 miljoner. Det är kul att spela på en nybyggd 50 000 åskådararena. Det är tråkigt att betala av den.

Lille OSC:s löneutveckling 2010-2014

chart (1)
Lille OSC måste hitta en ny modell, särskilt då lönerna kommer fortsätta att sjunka. Hur de gör det? Ägaren Seydoux:

– Vi måste återvända till grunderna. Vilken är den idealiska klubben för oss? Det är en klubb som blandar etablerad talang med unga talanger. Det var så vi byggde klubben och det är så vi kommer att fortsätta.

Han har rätt. Cabaye, Hazard, Debuchy, Rami, Gervinho, Sow, Abidal, Digne, Bastos… Egna akademin eller invärvad talang: Lille OSC tog sin position från mittenlag till ligavinnare med stark spelarutveckling. Från Renneskategorin till Lyonkategorin.

Den stora floppen, Lille OSC:s egen Gourcuff, var Salomon Kalou som drog runt €6 miljoner i årslön. Han var symbolen får den utvecklingsrika klubben som ville stanna i toppen genom att värva etablerat, men där allt misslyckades och det krävdes en omstart.

I sommar är Enyeama, Gueye, Kjær, Balmont, och Baša möjliga för försäljning. Det är dock inte den stora förändringen. Efter 15 år i klubben får Frédéric Paquet lämne Lille OSC. Han har varit Seydoux’ högra hand det senaste sex åren. Ersättare: Jean-Michel Vandamme, för det mesta akademiansvarig i Lille OSC sedan 1992.

Och med ett riktigt svårt förhållande med Girard. Vandamme kontaktade nya tränaralternativ redan i december, och bråkade med Girard kring vinterns övergångar. Girard + Vandamme = olösbart. Girard hade inte kunnat vara kvar.

Enligt La Voix Du Nord letade Lille OSC efter en tränare som “älskar att hjälpa unga människor till att växa, som inte behöver extravagans, och som är mindre krävande när det kommer till transfers”. Det är 99% säkert vem det blir.

herve-renard-ivory-coast-afcon_mqcyhe9vn171lpfkvqw0ivgq

– När jag började min tränarkarriär hade jag en städfirma. Jag städade utrymmen i vissa bostäder och gick ut med sopor. Jag gjorde detta i åtta år. Jag gick upp klockan tre varje morgon, fem dagar i veckan. Att jobba med Elfenbenskusten är ett lätt jobb jämfört med den tiden.

He-Man Hervé Renard, guld i Afrikanska mästerskapet med Zambia 2012 och Elfenbenskusten 2015. Att han kommer in och tar med sig assistenten Patrice Beaumelle (“Jag kommer aldrig att acceptera ett uppdrag utan honom”), och puttar ut Girard, kommer att kosta Lille OSC runt €1,5 miljoner. En begränsad kostnad.

Den stora vinningen ligger i att Renard accepterar alla förutsättningar, och har en aura som älskas av supportrar, spelare, och media. Lille OSC måste bli sexigt igen.

Och ja, det första ryktet som kom var att en medlem ur Ayew-familjen – Jordan – ska till Lille OSC. Renard älskar sin Ayew-familj.

Herve-consoles-Dede
André Ayew, Ghana, och Hervé Renard, Elfenbenskusten, direkt efter Elfenbenskustens finalseger i Afrikanska mästerskapet.

Renard kommer dock att ha mycket annat att tillgå. Sofiane Boufal, 21 år och vald till höstens spelare i Ligue 2, plockad för €3-4 miljoner från Angers i januari.

[dailymotionplay id=”x2n6q8z?start=27″ size=”large”]

[vineplay id=”OdKxPaOpbKz” size=”large”]

[dailymotionplay id=”x2ny7lv” size=”large”]

Boufal får alltid höra Hazard-liknelserna, men det mest fascinerande är vad en av hans gamla lärare påstår.

– När han var 14 år så vägde han 33 kilo och var 146 centimeter. Han såg minst sagt klen ut jämfört med pojkar som redan var 180 centimeter och vägde 70 kilo. När man ser tillbaka på de bilderna på honom… Det svindlar.

Boufal är talangstjärnan, men Lille OSC kommer också att ha kvar unga spelare som Mendes, Corchia, Sidibé, Frey, Traore, och Pavard.

Dessutom har de en 17-åring – Ryad Habbas – som gjorde 28 mål i U17-serien innan han hade fyllt 16 år, och som i år är samtliga franska U19-toppseriers bästa målskytt med 28 mål. Sammanlagt 83 ligamål under de tre senaste åren.

Marc Coucke, en belgisk affärsman, har köpt 5% av klubben, och vill komma upp i 25-30%. Hans ord om framtiden?

– Vi har ett fantastiskt reservlag. Klubbens framtid ligger där. Man kan inte argumentera emot det. Glöm bort alla som får massa externa pengar… LOSC har försökt att ha sin egen Messi. Vi ska inte köpa vår egen Messi, utan träna upp honom.

Lille OSC gör sin talangsatsning av ekonomiska skäl, vi ska inte lura oss något annat, men de har fått sina idéer från Lyons succé, samtidigt som Lille OSC har ett starkt bevisat utvecklings-CV. Enligt CIES är det endast Southampton som har sålt egna akademiprodukter för högre summor än Lille OSC under de senaste åren.

Det ska inte bara bli intressant att se Hervé Renard få sin ärliga chans i en stor klubb, utan han gör det med en samling talanger som vi lär få njutning av både nu och i framtiden. Vilken bli första storförsäljningen ur Renards generation?

@jonas_hansson

Publicerad 2015-05-21 kl 19:20
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto