Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Nancys kamp för att kunna bli ledande inom fransk talangutveckling

Klubbarna som inte är i toppen av transfernäringskedjan hamnar i mediaskugga varje sommar. AS Nancy är ju dock inne i en framtidsavgörande period.

Varje år rankar franska fotbollsförbundet klubbarnas akademier. AS Nancys placeringar sedan 2010: 23, 24, 24, 23, 13, 8. I samma rapport står det att endast en klubb i Ligue 1 och Ligue 2 2014/2015 gav mer speltid till de egna akademispelarna, vilket självklart var Lyon.

Allt gott och enligt planer. AS Nancy byggde sin nya akademi 2009, och den döptes efter klubbhistoriens bästa akademiprodukt: Centre de Formation Michel Platini. 2012 dunkade klubbpresidenten Rousselot på med att AS Nancy ska bli en av landets två eller tre mest kända akademier.

I dagsläget har truppen 26 spelare, varav 15 från den egna akademin. Den gångna säsongen använde de målvakten Nardi (29 matcher under säsongen), mittbackarna Lenglet (22), Diagne (20), och Amadou (36), samt mittfältarna Walter (31), Lusamba (30), och Coulibaly (25) som permanenta startspelare.

De hade till och med tre spelare i den senaste franska U21-landslagstruppen: Nardi, Lenglet, och Walter, samtidigt som de nyligen lät Christ-Emmanuel Faitout Maouassa blir permanent i A-laget. Vänsterback, startspelare i det franska landslaget som vann U17-EM-guld i somras, och inte ens fyllt 17 när uppflyttningen skedde.

Till detta kan man också lägga in att AS Nancy hade Ligue 2:s klart bästa publiksnitt (15 000), samt att en säsongsbiljett bakom målen gick på 350 kronor. En annan sportslig kontinuitet- och gillandehelhet: AS Nancy har två år på raken misslyckats med uppflyttning till Ligue 1. Tränaren Pablo Correa, som också var där 2002-2011 och då tog dem till massa raka Ligue 1-säsonger inkluderat en fjärdeplats 2008, får ändå tillräckligt mycket förtroende inte bara för att stanna, utan för att få förlängt till 2019.

President Rousselot menade att ungdomarna hade varit lagets styrka, men pekade också på en period under säsongen där AS Nancy tog två poäng på åtta matcher. De unga gav för stora svängningar.

– Jag tror till och med att våra ungdomar är bättre lämpade för Ligue 1. Ligue 2 är mer fysisk, medan vi försöker producera ett spel.

Akademiansvarige Patrick Gabriel:

– Jämfört med vissa klubbar som letar storlek på alla positioner, så har AS Nancy alltid haft en kultur av spelet. Det innebär en bra teknik, men vi måste också ha tempo och kraft för att kompensera för det atletiska underskottet.

All good? Nah. Förra sommaren fick AS Nancy sälja Nardi (som lånades tillbaka) till AS Monaco för €3+1 miljoner för att klara ekonomin. I år är Amadou redan såld till Lille OSC för €2+2 miljoner, och det räcker inte. Det måste till två försäljningar till. Lenglet har besökt Juventus, Lusamba har koll på sig från Lyon och Sevilla, Walter funderar på Ligue 1. €4 miljoner måste in. Innan dess får AS Nancy endast värva spelare som saknar kontrakt.

Det är dyrt att utveckla egna spelare. Att åka ur från Ligue 1 ger heller inget i fallskärmspengar, och med tanke på de stora skillnaderna i TV-avtalet så är det många klubbar som har problem att direkt ändra om sin ekonomiska situation. AS Nancy går att platsgräshata, men framtiden blev så mycket jobbigare av att missa Ligue 1 med sex poängs marginal i våras. Återstår att se om AS Nancy orkar fortsätta spendera pengar på talangutveckling.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-07-26 kl 19:40
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons