Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Att gilla Taribo West eller att inte gilla Taribo West

SE80Cxb

– Du kan gå in till vilken migrationsbyggnad som helst i Nigeria, förfalska dokumenten, ändra ditt namn, födelseplats, födelsedatum, betala 7000-10000 naira istället för det officiella priset på 5500 för ett internationellt pass, och på några timmar så har du slutfört hela processen.

Ett citat från en nigeriansk bloggare som blev intervjuad av Guardian. Taribo West officiella ålder är 41 år. Vi har ett gäng som vill ändra det till 53: Partizans tidigare klubbpresident, en tidigare anställd på nigerianska fotbollsförbundet, en klubbläkare i Rijeka. Det skulle också förklara varför hans karriär blev så svag efter att han hade fyllt “30”.

4725617
Taribo West, 31 år gammal.

Uppväxten i Nigeria var lika svår som man kan tänka sig. Fadern slängde ut honom och modern när han var ung, han tvingades lära sig att fiska för att få några extrakronor till sin mor, och han höll på att ta sig in i kriminaliteten. Efter att ha sett en av sina bästa vänner sno en väska med pengar och strax därefter bli mördad av ett gäng rånare, tog West beslutet att ge fullt fokus på fotbollen.

Han kom till Auxerre, och fick matcher i Inter, AC Milan, Derby County, Kaiserslautern, och Partizan, men hade problem överallt. I AC Milan spelade han fyra matcher medan Paolo Maldini var skadad.

– Jag var matchens spelare i de fyra matcherna som jag spelade den säsongen, men de vägrade att förlänga mitt kontrakt.

– Det var svårt konkurrens om mittbacksplatserna i laget, inkluderat mig, Paolo Maldini, och Alessandro Costacurta. [Tränaren Alberto] Zaccheroni valde att gå på italienarna, trots att det var uppenbart att jag var bäst.

– De berättade sedan lögner för att tvinga ut mig från klubben. De påstod att jag hade ett hjärtfel precis som Nwankwo Kanu.

I Inter gick han fram till Marcello Lippi och påstod att “Gud har sagt att jag måste spela”, varav Lippi svarade “Konstigt, jag har inte sagt något”, och både Kaiserslautern och Derby bröt kontraktet för att West kunde försvinna iväg på sina egna äventyr i Milano och Nigeria.

West blev nämligen starkt religiös den dagen som hans syster kom på besök till Milano. Hon förklarade religionen för honom, och det slutade med att West öppnade en kyrka i Mliano och gjorde sig själv till pastor. När han var i Kaiserslautern spelade han matcher på lördagar, tog flyg till Italien på kvällen, och hade fyra timmar långa predikningar i Milano på söndagen.

Samtidigt la Taribo West alla sina pengar på kyrkans aktiviteter. Kyrkan letade upp hemlösa afrikaner i Milano, hjälpte dem med mat och hem, de tog bort prostituerade från gatorna, lärde ut italienska och hur datorer fungerar.

– Allt jag tjänar från fotbollen går till mina projekt att hjälpa de hemlösa.

Taribo-west-nfa-sports

Samtidigt fanns det de underliga sidorna. West förnekade att han var gift, bara för att senare tvingas erkänna att han var det, och den frun anklagade Taribo West för två saker: både verbal och fysisk misshandel, samt att han aldrig hade haft sex med henne. Han sysslade även med en form av voodoo.

– Jag letade efter övernaturliga krafter för att spela fotboll.

– Jag brukade åka till ett ställe i Senegal där de “tillagade” mig, och efter det blev jag försäkrad att ingen anfallare skulle komma förbi mig och göra mål på min målvakt.

– De gjorde ett hål i mitt ben med en kniv och la några saker där inne. Jag skulle stanna uppe i två nätter utan att bada, och varje kroppsdel skulle lukta.

– Jag hade några människor som jobbade för mig i Nigeria. De bad mig att skicka pengar för ritualer och offer. De dödade en stor ko och berättade sedan för mig vad som skulle hända under de kommande två månaderna. Det blev precis som de sa att det skulle bli.

En av Taribo Wests favoritsaker idag är att basha det nigerianska landslaget. Han har bland annat sagt att landslaget presterar så dåligt för att de forna spelarna har lagt en förbannelse över dem, eftersom ledningen förr i tiden inte tog hand om spelarna tillräckligt väl.

De senaste åren har han haft en vingård i Nigeria, och fick ihop tillräckligt mycket pengar för att även öppna en kyrka i hemlandet förra året. Det är där vi har Taribo West 2015.

Typ: Taribo West det bra: tofsarna, CM 01/02, mittbacksdominansen, hjälpa de hemlösa. Taribo West det dåliga: hustrumisshandel, voodoo-idéer, åldersfusk

Källor: Transfermarkt, Gazzetta dello Sport, Guardian, Super Sport, Goal, Weekend Soccer Star, Telegraph

Publicerad 2015-08-21 kl 09:45
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons