Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

NY Cosmos vill återigen bli en maktfaktor i soccer

Hansson blogg

PR-tåget NY Cosmos försöker igen. Efter att ha varit USA:s fotbollsmittpunkt under 70-talet så bara försvann dem och alla andra. Det var för tidigt för amerikanarna att lära sig att älska soccer.

Sedan 2010 har NY Cosmos pånyttstartat sin kult-PR-kampanj, USA är mer redo. Pelé lunkar runt med en NY Cosmos-keps. Raúl har problem på planen (18 starter, 4 mål, 2 assist) och sysslar samtidigt med att utveckla klubbens ungdomsorganisation. Steve Nash, två gånger MVP i NBA, tillhör klubbens reservlag. Tidigare i somras var klubben på Kuba för att spela mot landslaget. De vill kopplas samman med de artikelvänliga sakerna.

Men de gör det inte i MLS. De ville ta sig in där, men tyckte att det var för dyrt att anmäla sig (600-850 miljoner kronor) och New Yorks andra MLS-plats gick istället till Manchester Citys projekt. Det kommer att öppnas nya MLS-platser 2020, men förmodligen inte för en tredje New York-klubb. David Beckham vill ha sitt Miami-lag, även om det ser ekonomiskt svårt ut att ha något där, och Atlanta, Los Angeles, och Minnesota pushar också på.

Annons

Situationen måste lösas för ett NY Cosmos som uttalade sig om att de inom fem år ska vara i landets topp. De har även planer på att fixa en ny arena i Queens (25 000 åskådare, 3,4 miljarder kronor) då de år 2015 bara orkar dra på med 4000 åskådare per match i en tillfällig arena alldeles för långt ifrån centrum.

De är dock ett topplag i NASL, och vill påverka för att ändra från det amerikanska till det europeiska ligasystemet, till att ha upp- och nedflyttningar. Just den förändringen lär inte gå igenom, men även om NY Cosmos inte har samma påverkande position idag som för 35-40 år sedan så finns det ändå makter som skulle kunna trycka in klubben i MLS. De kommande åren är vitala för det starka varumärket.

För en historisk kontext rekommenderas Once In A Lifetime, en dokumentär om det tidigare NY Cosmos-laget.

Annons

Typ: NY Cosmos var gigantiska i USA på 70-talet. Kultklubben har återuppstått, men har problem att hitta en väg in i MLS.

Källor: NY Cosmos, Guardian, ESPN

@jonas_hansson

Publicerad 2015-08-28 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto