Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Martial har inte nivån i sig. Jag tycker att han är otillräcklig"

Hansson blogg

Sätt vilket gulligt namn du än vill på din herre eller dam där uppe. Gud, Muhammed, Sir Fuckface von Clownstick, Freja, Shiva, Per-Greger, Djimi Traoré. Nu ber vi till hen. Fotbollen undergång kanske kräver mer än att vi paradigmskiftar mot en period där man snart kan betala en miljard kronor för en ojämn tonåring. Däremot förstördes några procent av åtminstone mitt moralkompass och jag behöver vägledning.

Anthony Martial är på väg till Manchester United, och innan jag har hunnit skriva klart den här meningen har vi nya uppgifter om hans pris. €60+20 miljoner, €70 miljoner + lånespelare, €75 miljoner, €50+30 miljoner. Jorge Mendes bestämmer.

Priset är för en ung grabb som för två månader sedan hade en årslön på €0,5 miljoner, och som för två år sedan köptes för €5 miljoner. Det här är nästan dubbelt så dyrt som Eden Hazard, som hade varit Ligue 1:s bästa spelare två år i rad.

Kalla mig sentimental och gubbtråkig, men jag gillar att börja i början. Martial byggdes upp i samma Parisförortsklubb som Thierry Henry (och Yaya Sanogo!). Sedan hamnade han i en Lyonakademi som har häxblandningen för anfallare. Benzema, Lacazette, Martial. Eller Belfodil, Benzia, och Tafer, om man vill ha de ungdomslandslagsdominanta seniormisslyckade.

Annons

Lyon sålde honom för €5 miljoner eftersom “vi inte kunde säga nej till ett sånt erbjudande för en snubbe som bara gjort några få tävlingsmatcher”, men det ska sägas att Lyon nu sägs få ytterligare €12 miljoner idag.

En Manchester City-supporter kanske skulle bli ledsen av att veta att Martial hoppade runt på deras träningsanläggning som 14-åring, men stannade kvar i Frankrike.

De två åren i AS Monaco har mest bara känts som att tränaren Leonardo Jardim har putsat Martial bakom kulisserna. Martial får starta många matcher, men det är också många matcher där han inte får starta.

Tidigare i år fanns det en frustration över Martial. Christophe Dugarry, professionell LOL:are, i början av mars 2015:

– Martial har inte nivån i sig. Jag tycker att han är otillräcklig.

sKaS0Vo

Bara en dåre (eller ett dolt geni) pratar i sådana termer, för Martial har gjort många bra saker. Han kunde göra kvalitetsinsatser mot Valencia. Han kunde göra taktiskt optimala yttermatcher mot Arsenal. Han kunde kvittera mot PSG.

Annons

Han har lärt sig att springa mer rätt. Jardim ville ha bort allt från Martial som kunde uppfattas som nonchalant, självbelåten, eller korkat. Jardim som enligt Le Parisien nu har hotat med att avgå om Martial säljs. Det här var Jardims hobbyprojekt.

Vi vet också spetsegenskaperna. Kontrollen över bollen i alla situationer, tempoväxlingarna, avslutstekniken, inspirationsgenombrotten. Martial har aldrig käftat emot bilden av honom, utan har lyssnat när rätt personer har sagt rätt saker.

Det här är ingen kille som tar tequilaresor med Lacazette, utan han kör energiåterhämtning med familjen. En troende katolik med en genomsnittlig skolgång utan disciplinproblem.

***

På andra sidan behövde Chelsea en mittback, men om det skulle vara nummer 1, 2, 3, eller 4 var i slutändan inte det mest avgörande. Det var viktigare med fyra stycken än den exakta kvaliteten.

Annons

Djilobodji från Nantes? Chelsea tog sin franska scout, Guy Hillion, från just Nantes, och det är en klubb som jobbar annorlunda. Djilobodji är en från näven med spelare som Nantes har plockat från amatördivisionerna. Det var samma med Éric Carrière, Alys bror Issa Cissokho, eller fjolårssäsongen startanfallare Yacine Bammou.

Djilobodji var en spelare som man enkelt såg vad det handlade om. Han var lång och vänsterfotad. Elegant och hård. Snäll och tuff. Nu ville han böka sig bort från Nantes och han tappade intresset av att vara på planen. Nantes hade tidigare hade krävt rejäla belopp för honom, men med bara ett år kvar på kontraktet såg det ut att bli Trabzonspor.

Enter Chelsea. Djilobodji var aldrig topp-5 mittbackar i Ligue 1. Det skulle inte förvåna mig om han inte räcker till, att han kanske Senderos:a sig igenom tiden där, men jag vore heller inte förvånad om att kommer göra ett ganska gott jobb i förhållande till sin roll.

Annons

Kan floppa. Kan få kultstatus. Kan vara stabil. Kan säljas med god vinst. Kan lånas ut i januari.

***

Vad mer idag? Mario Lemina till Juventus med obligatorisk köpklausul på €12 miljoner. AS Monaco kollar på Nkoulou för €10 miljoner, och OM kan ersätta med Rolando (Porto) eller Daniel Amartey. Olympique de Marseille som kollar mycket idag: Lamela (Tottenham, lån), Ben Yedder (Toulouse, €10m), de Ceglie (Juventus), Isla (do).

Rennes lånar Quintero (Porto, option på €19 miljoner) och Boga (Chelsea, vill trycka in option). Nantes funderar på Lorik Cana (Lazio). West Ham vill ge €15-20 miljoner för Diego Rolán, men Bordeaux trodde inte de hann hitta ersättare. West Brom ellet Watford kan ta Doucouré (Rennes) för €12 miljoner. Lyon letar utvecklingsmittfältare som Kemen (Newcastle) eller Toussart (Valenciennes).

Annons

@jonas_hansson

Publicerad 2015-08-31 15:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto