POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inte försöka att inte vara uruselt bedrövligt värdelös

28 388 åskådare per match. Är det Serie A? De har en lägre snittsiffra. Ligue 1? Oh nä. Liga MX? MLS? Chinese Super League?

Nej. Indian Super League. Förra året drog de runt 26 000 till varje match. Nu i höst är det bara två fotbollsligor i världen – Bundesliga och Premier League – som har en högre snittsiffra på sitt åskådarantal. Intresset har åtminstone inte minskat jämfört med förra säsongen, som var ligans första år. Indierna gillar sin fotboll.

Första säsongen var mest att de drog ut flera spelare från sin pension. Fredrik Ljungberg, Robert Pirès, David James, Alessandro Del Piero. Det finns fortfarande en Roberto Carlos och en Nicolas Anelka som är matchtillgängliga, men de stora namnen nu är Tuncay Şanlı, Elano, Simão, Adrian Mutu, Hélder Postiga, John Arne Riise, och Didier Zokora.

Ligan håller också lägre kvalitet än exempelvis Allsvenskan, men jag tror ingen hade förväntat sig att det skulle vara en sådan här stor intresseboom.

Nu ska indierna försöka att få större effekt på det här. Indian Super League spelas endast under två månader, med start för ett par veckor sedan. Det vanliga ligaspelet, I-League, spelades i år från januari till maj. Skillnaden mellan Super League och I-League är gigantisk. I-League är standardligan som drar några tusen åskådare per match, men Super League har alla resurser när det kommer till pengar och faciliteter.

Därför har förbundet nu börjat planerna på att slå samman ligorna. De vill ha Super Leagues resurser och I-Leagues format och historia. Allt är tänkt att ske inom de närmaste två-tre åren. Världens överlägset sämsta fotbollsnation per kapita kan åtminstone få en chans att få en liga som inte är fullständigt uruselt bedrövligt värdelös.

Ta Kerala Blasters’ potential som exempel. Under sina två första ligamatcher den här säsongen har de dragit 61 483 respektive 60 017 åskådare. Sedan kan man ju fråga sig om de är där för att bara ha roligt och eventuellt se ägarna som är Bollywoodstjärnor och cricketspelare, eller om det på riktigt håller på att etableras en stark fotbollskultur. Samma fråga ställde vi väl dock i många år till MLS…

Typ: Indiska Super League drar fortfarande ett åskådarantal som är på högsta europeiska nivå. Nu ska den korta vinterliga slås samman med Indiens huvudliga. 

@jonas_hansson

Publicerad 2015-10-15 kl 09:22
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto