POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nytt afrikanskt åldersfusk i U17-VM?

Nigeria och Mali är i semifinal i U17-VM. Nigeria är landslaget med flest U17-VM-titlar, och landets tidigare Kashimawo Laloko har ofta pratat om problemen med åldersfusk i de generationerna.

Av alla de hundratals spelarna som har kommit från de nigerianska U17-VM-landslagen så är det knappt 15% av dem som senare har gjort A-landslandskamper, och få av dem har varit framgångsrika A-landslagsspelare.

Den här gången har Nigeria och Mali de yngsta lagen av samtliga i U17-VM. Nigerias bästa målskytt Victor Osimhen, från Ultimate Strikers Academy, har gjort åtta mål i turneringen (näst bäst: Tysklands Johannes Eggestein med fyra mål), och sedan han landslagsdebuterade i juli 2014 ska han sammanlagt ha gjort 45 landslagsmål.

En annan intressant notering är att Nigeria anklagade Mali för åldersfusk på U17-nivå redan för tre år sedan.

FIFA säger att de genomför sina ålderstester, som de har gjort sedan 2009. Det finns en MRI-undersökning där man kan avgöra om en spelare är äldre än 17 år. Vissa menar att samtliga spelare i turneringen har klarat av det testet och att fusk är omöjligt. Andra är mer skeptiska.

https://twitter.com/tkkarlsen/status/660974135414272000

Jag vet inte vilket som är korrekt. Kan man argumentera för att vi också ska prata om andra faktorer? Ja.

Man kan argumentera för att det finns några afrikanska landslag som fortfarande har för hög prioritet på kortsiktiga resultat och fysik. Att man fixar spelare som är så bra som möjligt här och nu för att vinna ungdomsturneringar, men att det är ett dåligt sätt för att få fram bra seniorspelare.

Man kan också prata om att de här turneringarna är det största som kommer att hända för många av de här unga spelarna. Kolla på övriga lag som Nigeria och Mali kan möta i semifinalerna: Ecuador, Costa Rica, Mexiko, och Belgien. För exempelvis de stora europeiska nationernas spelare är det här bara en del av säsongen. För många av de afrikanska spelarna, och spelare från andra världsdelar, är det här som deras framtider avgörs.

Vilka faktorer som är viktigast? Det är förmodligen ingen av oss i Sverige som har tillräckligt mycket information för att ge ett korrekt svar. Åldersfusk finns, men vi kan inte veta hur mycket bättre vi har blivit på att få bort det och vi vet inte hur viktiga andra faktorer är. Det gör det svårt att både glädjas med de afrikanska U17-landslagen, men också svårt att kritisera dem.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-11-02 kl 13:35
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto