Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Borde vi inte ifrågasätta VM 1958?

Hansson blogg

– You begin to be convinced almost no World Cups have been allocated without a pile of bungs.

Engelska FA:s Greg Dyke är en sorglig figur, men vi måste börja ställa de här frågorna oftare. Qatar kommer ofta upp, men nu när Tyskland verkar ha mutat till sig VM 2006 så undrar man… Finns det ens något i det här sammanhanget som kan betraktas som “rent”?

Och framför allt: borde vi inte börja kolla på hur Sverige har skött sig genom åren?

Sverige ville ha både VM 1930 och VM 1934. Båda gångerna drog de sig tillbaka för att istället ge sitt stöd åt Mussolinis Italien (även om VM 1930 till slut hamnade i Uruguay). VM 1934 var dock i Italien, och när det svenska landslaget klev in på arenan så gjorde de fascistiska hälsningar. Det var inte heller så att det handlade om något okontroversiellt. Flera av spelarna fick för detta problem hos sina arbetsgivare när de kom hem.

Annons

Ännu tydligast var nog ändå den svenska domaren Ivan Eklind. Han dömde både semifinalen och finalen som Italien var med i, och i båda matcherna gavs italienarna stora fördelar. En annan domare som dömde fördelaktigt för Italien i VM, Rene Mercet från Schweiz, fick en Fiat som tack. Om Eklind fick något vet vi inget om.

Eklind gjorde dock fascisthälsningar, hade en lång konversation med Mussolini dagen innan VM-finalen, och var ett tag avstängd som domare för hans insats i VM 1934, även om den senare lyftes bort då bevisen inte var starka nog för mannen som fick smeknamnet ”Greven av Rom”.

Sedan kom kriget, och efter det ville Sverige ha VM 1954. Det skulle dock gå till Schweiz, eftersom FIFA:s nya kontor låg där, men Sverige hamnade på en lista som kandidat till att arrangera VM 1958.

Informationen är sedan bristfällig, men omständigheterna misstänksamma. VM 1958-arrangören skulle bestämmas under VM 1950 i Brasilien. Sverige skickade ett par representanter, och den officiella förklaringen från fotbollsförbundet är att en av dem låg på sitt hotellrum i pyjamas, hörde höga röster som diskuterade utanför dörren, gick ut, såg att det var personer som tillhörde kommittéen, och sedan övertalade dem att jo, Sverige ska ha VM 1958. En fin historia som mycket väl kan ha hänt, men det låter för enkelt.

Annons

På många ställen kan man läsa om att VM 1958 kom till Sverige med kraftig lobbying, men utan att ge mer specifika detaljer. Det vi vet om är att Argentina gärna ville ha VM 1958, men Brasilien hjälpte till att fixa röster så att VM gick till Sverige. Man kan ju fråga sig om Sverige gav något tack till Brasilien för det under VM 1958…

För konspiratiorisk? Kanske. Börjar vi dock att gräva i alla VM-slutspel, både hos arrangörer och ibland hos vinnarna, så skulle vi dock få flera obekväma svar. Kanske Sverige står för några av dem.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-11-11 14:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto