Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kina illa ute i VM-kvalet - Hongkong lyckades återigen fixa oavgjort

Hansson blogg

_86719842_94282d28-6b0c-470d-80c1-dffda4a89df4

“This team [Hongkong] has players with black skin, yellow skin and white skin. Best to be on guard against such a multi-layered team”, via BBC.

En poster från Kinas fotbollsförbund (!) inför den här veckans VM-kvalmatch mot Hongkong. En svår attack mot Hongkongs landslag som har utlandsfödda spelare, precis som Östtimor som jag skrev om tidigare idag, men på ett annat sätt. Två engelska spelare kom till landet innan de var i tonåren, och två brassar, två nigerianer, och en kameruan har varit i landet sedan åtminstone 2008.

Kina och Hongkong har också haft problem med varandra på politisk nivå. Förra året skedde Paraplyrevolutionen, där Hongkong protesterade mot att Kina la sig i för mycket kring hur landet ska styras. Det gjorde att Hongkongsupportrar i fotboll bland annat buade ut nationalsången, som är densamma för båda länderna. När Hongkong spelade VM-kvalmatch borta mot Kina i september fick de dessutom 0-0, vilket kraftigt försvårade Kinas VM-chanser.

Annons

För en månad sedan sa Kinas president Xi att landet ska bli ett av de bästa i världen på fotboll, och investeringarna som ska göras under de kommande tio åren är gigantiska. Det pratas bland annat om 50 000 nya fotbollsskolor, och till detta har vi kinesiska företag som köper europeiska klubbar, samarbeten med det tyska fotbollsförbundet, ett uppumpat TV-avtal för den inhemska ligan, några av landets rikaste män som plöjer miljarder varje år på sina egna klubbar, och en plan på att snart arrangera VM.

Igår fick Kina återigen 0-0 mot Hongkong, och förbundskaptenen Alain Perrin från Frankrike har visserligen fortfarande en stabil chans att få Kina till tvåa i gruppen, bakom dominerande Qatar, men det kommer bli oerhört krångligt att efter det ens ta sig vidare till nästa kvalrunda. Det ser ut som att VM 2002 fortsätter att vara Kinas enda VM-slutspel.

Annons

Kina hade visserligen en boll inne igår, men domaren såg det inte.

Samtidigt buade Hongkongsupportrar återigen mot Kina, och visade upp halsdukar med budskap som “Fight For Hong Kong” och “Hong Kong Is Not China”.

Tar man bort kontexten kring allt så är “BOO”-lapparna oerhört gulliga, men ja, Hongkong har nu fått oavgjort två gånger mot Kina inom loppet av tre månader. Även om Hongkong själva inte tar sig vidare så finns det säkert en viss skadeglädje över det som deras landslag har gjort.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-11-18 15:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto