Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lazios Champions League-match fortsatt under utredning – uppgjord eller inte?

Hansson blogg

Det var i februari i år som det kom nya uppgifter om en Champions League-match från 2007. I den sista kvalrundan innan gruppspelet möttes Lazio och Dinamo Bukarest. Dinamo Bukarest hade ledningen med sammanlagt 2-1 när det återstod en halvlek. Sedan detta:

Totalt 2-2 för Lazio 1.10 in i klippet.
Totalt 3-2 för Lazio 1.24 ini klippet.
Totalt 4-2 för Lazio 1.58 in i klippet.

Det var redan då funderingar om matchen mot Dinamo Bukarest, men det är alltid frågor som kommer fram: varför la sig Dinamo Bukarest, och varför firade de så vilt när de gjorde sin 2-1-ledning (0.23 in i klippet)?

En av dåtidens aktieägare i Dinamo Bukarest, Vladimir Cohn, har kommit med sin förklaring. Enligt honom så hade Dinamo Bukarest och Lazio träffats inför matchen.

– På hotellet i Bukarest där Lazio bodde så kom vi fram till priset efter några förhandlingar. Avtalet trädde i kraft innan matchen, och i slutet av första halvlek kommunicerade vi till spelarna: ”Killar, lugna ner er nu”.

Annons

Priset för att lägga sig? Ștefan Radus övergång. Ett halvår senare gick Radu från Dinamo Bukarest till Lazio. Övergångssumman är oklar än idag. Vissa säger att han kostade €4,5 miljoner inklusive en lånesumma. Andra källor pratar om €5,3-5,4 miljoner.

Mircea Rednic, då tränare för Dinamo Bukarest, säger att Lazio betalade €7 miljoner plus moms, så runt €8 miljoner. Ett belopp han påstår vara ”helt ofattbar”, och det är också den summan som Dinamo Bukarest hade fått om de hade gått till gruppspelet. Även Vladimir Cohn pratade om att övergångssuman var för hög för en 21-årig back från rumänska ligan.

Motargumentet till de två är att Ștefan Radu trots allt fortfarande är kvar i Lazio, och har gjort över 200 matcher för dem.

De rumänska myndigheterna kallade i förra veckan in flera personer till förhör då undersökningen går framåt. De tre huvudpersonerna som de ville åt sitter sedan ett år tillbaka i fängelse – i drygt sex år respektive drygt fyra år – för att ha skattefuskat och pengatvättat i samband med fotbollsövergångar från Rumänien till andra ligor 1999-2005. En av de tre är Borcea, mannen som sägs ha förhandlat med Lazios president Lotito.

Annons

Typ: Myndigheter fortsätter undersökningen om Lazio gjorde upp en Champions League-match mot Dinamo Bukarest 2007, och om Ștefan Radu var betalningen.

Källor: GSP, Digisport, Pro Sport, Goal, Onlinesport.ro, Enational.ro, Secunda, Mediafax

@jonas_hansson

Publicerad 2015-11-23 15:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto