Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Twente kan bli Football Leaks första stora offer

Hansson blogg

Fotbollsklubbar sällan går i konkurs, men Twente har tagit sig in i en smörja som är svår att bromsa upp.

Vi backar. 2010 vann Twente Eredivisie med 86 poäng på 34 matcher med Steven McClaren som tränare. De hamnade då i Champions League, med Emir Bajrami och Rasmus Bengtsson, och kunde fixa oavgjorda resultat mot Inter och Tottenham, innan de åkte ur Europa Leagues kvartsfinal mot Villarreal.

Joop Munsterman kom då på idén om att skapa en dröm om att Twente skulle bli ett kontinuerligt bra lag i Champions League. Stora investeringar skulle göras i arenan och akademin, till en kostnad på €75 miljoner. Problemet var att ingen ville ge dem ett sådant lån, så de lånade från olika ställen. När det inte räckte så pantsatte klubben det mesta som de ägde, och la själva in €15 miljoner ur klubbens kassa.

Annons

Twente idag? Förra säsongen slutade de på plats åtta, och nu ligger de på femtonde plats i tabellen. I helgen förlorade de mot Feyenoord med 5-0. Allt handlar om ekonomin.

Idag kom beskedet om att flera ex-scouter stämmer klubben då de inte har fått betalt. De scouterna tillhör gruppen på 75 människor som blivit uppsagda av klubben under det senaste året. Skulderna är på €90 miljoner, Twente hade ett tag problem att betala spelarlönerna, de gav spelarlöner som inte ens Ajax eller PSV anser sig ha råd med, och igår avgick ordförande Aldo van der Laan med att säga att det berodde på att det hade kommit till “den berömda droppen”.

Vad som hade hänt var att Football Leaks hade gått ut med dokumenten kring sju Twente-spelare och klubbens avtal med Doyen, ett investeringsföretag. Det holländska fotbollsförbundet säger att de aldrig skulle ha godkänt de avtalen om de hade fått de skickade till sig.

Annons

Det som hände var att Twente fick usel ekonomi redan 2013. I februari 2014 sålde de därför procent av sju spelarkontrakt till Doyen, i utbyte mot €5 miljoner. Problemen är att tredjepartsägande är förbjudet. Doyen säger att det bara handlar om ett lån, men det finns uppenbara problem.

Fem av de sju spelarna är redan sålda och Doyen har fått tillbaka mer än sina investerade €5 miljoner. Problemet är vad som händer om Twente inte säljer de två återstående spelarna, Ebecilio och Eghan. Om de två inte säljs snart så måste Twente böta €1,4 miljoner till Doyen, och avtalet med de två och de fem tidigare spelarna är gjorda som att Doyen har en påverkan på hur Twente agerar när det kommer in bud.

Det är olagligt, den kontrollen måste uteslutande finnas hos klubbarna, och KNVB ska nu börja att undersöka Twente för dels det men också varför de korrekta dokumenten inte har blivit inskickade. KNVB gav Twente sex poängs poängavdrag förra säsongen för att deras finanser var för dåliga, och nu detta. Bestraffningen för avtalet med Doyen kan bli böter, poängavdrag, transferförbud, eller tvångsnedflyttning.

Annons

Twente har redan gjort flera livräddningsförsök förutom Doyen. De har sålt sina framtida TV-intäktspengar för €12 miljoner, och de börjar få slut på spelare med högt vidareförsäljningsvärde. Sommarens nyförvärv var tre lån, en Bosmanvärvning på tvåårskontrakt, och en Bosmanvärvning på ettårskontrakt. I Eredivisie har de ligans yngsta trupp, och det beror på att de tvingas flytta upp sina egna akademispelare eftersom de inte har råd med något annat. I en förlustmatch mot PSV nyligen så var snittåldern 20,8 år.

Ett tecken på hur deras ekonomi är: i våras skulle de får Fair Play-plats till Europa League-kvalet. De tackade nej.

Projekt och drömmar är fun and games fram tills dess att det inte finns någon som kan betala för det. Återstår att se om det finns någon miljonär som är villig att lätta på Twentes smäll, annars kan detta bli obehagligt.

Annons

Typ: Twente drömsatsade för fem år sedan. För två år sedan började ekonomin bli usel, och nu har klubbens ordförande avgått sedan dokument läckt ut om potentiellt och förbjudet tredjepartsägande.

Källor: Football Leaks, NRC, FC Update, AD, Nos De Telegraaf, NU, Tubantia, Transfermarkt

@jonas_hansson

Publicerad 2015-11-25 14:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto