Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tragisk humor från Indonesien

De tre länderna med högst befolkningsmängd i världen – Kina, Indien, USA – gör alla stora fotbollssatsningar. Kina har sin ”Vinna VM-guld”-målsättning med miljardinvesteringar, USA har sin MLS-satsningen, och till och med Indiens nya uppehållsliga snittar 27 000 åskådare per match och ska slås samman med den vanliga inhemska ligan.

ANNONS

Plats fyra på befolkningslistan: Indonesien. De har inte ens igång ett eget ligaspel i år.

Det är inte det att landets 250 miljoner invånare saknar fotbollsintresse. Under en normal säsong snittas det 10 000 åskådare i ligaspelet, och då är ändå deras intresse för den europeiska fotbollen mycket större. Det såg ut såhär när supportrar till Real Madrid och Juventus kom samman:

Problemet är att ingen har velat spendera pengar i den inhemska fotbollen. Jämför det med exempelvis Thailand, som har fått en kraftigt förbättrad liga sedan pengar har öst in under de senaste åren, även om det potentiellt och troligt är från kriminella verksamheter.

Det är istället politiker som styr fotbollen i Indonesien, och de har varit inne för mycket i styret. I februari skulle högstaligan sätta igång, men 48 timmar innan avspark så sköt regeringen upp starten. Två klubbar hade tveksamma ägarförhållanden och skulle slängas ut från ligan, sa regeringen. Fotbollsförbundet vägrade, och då tog regeringen beslutet att skjuta upp. Efter flera duster så ställde de in hela ligasäsongen.

ANNONS

Den officiella anledningen är att regeringen vill ta tag i korruptionsproblematiken. Fotbollsförbundets ordförande åkte i fängelse för korruption, men blev ändå kvar på posten och fortsatte att jobba inifrån fängelset.

Allt det här betydde att FIFA i juni i år tog beslutet att stänga av Indonesien från alla officiella tävlingar, på grund av för mycket politisk inblandning. Avstängningen gäller fortfarande.

Ett lika stort problem är att det inte finns några pengar. De flesta klubbar har problem att betala ut löner, och inte ens förbundet har längre råd att ge löner ens till sina toppar. Det har även funnits rebelligor som har försökt att starta eget, men det har inte fungerat.

Vi får inte veta om ligans stjärna Eric Djemba-Djemba, eller den tidigare AIK-spelaren Goran Ljubojevic, blir kvar inför 2016, eller om ligan ens spelas då. Det har inte kommit några särskilda rapporter om att de är på väg att städa upp, utan det mesta har handlat om någon enstaka cup för att fotbollen inte ska vara helt död.

ANNONS

Vi fick åtminstone lite tragisk humor från landet förra året.

Typ: Indonesien är avstängda från FIFA för att ha haft för mycket politisk inblandning. I år har regeringen ställt in ligaspelet på grund av korruptionsproblemen.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-03 kl 15:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto