Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Om Sheriff, men inte Suma

När en går på fotboll på en arena som kostade två miljarder SEK att bygga, samtidigt som en får matchbiljett, öl, och snacks för totalt under tjugolappen, så ska det misstänkas att det inte är schysst finansiering. Särskilt när hela regionens årliga budget är knappt dubbelt så stor och arenan tar knappt 13 000, men publiksnittet ligger på ett par tusen per match.

ANNONS

När matchen spelas i Moldavien och de tre flaggorna som hänger vid arenan är för ett företag, en flagga med Sovjetsymboler, och en självständighetskrävande regions flagga, så kan man börja peta ihop ett och annat.

Transnistrien är i geografiböckerna en del av Moldavien, men de kör sin egen flagga, valuta, lagstiftning, och allt sånt. I början på 90-talet tog ett par ex-KGB-agenter tag i regionens ekonomi genom syssla med affärer kring fastigheter och olja.

Vill man ta den inofficiella versionen så tvättar de också pengar tillsammans med regionens ex-president genom att smuggla vapen, fryst mat, människor, och cigaretter.

Regionen har ett starkt samarbete med Ryssland, och får hjälp av dem ibland, ibland av Moldavien, och ibland så bara dyker pengar upp. Moldavien är Europas fattigaste land, men Transnistrien drar ner dem ännu mer.

ANNONS

Företaget som KGB-agenterna grundade kallas för Sheriff, och de styr all ekonomi. De äger mataffärer, hotell, bensinmackar, mobiltelefonin, och det mesta annat som behövs i en stad.

De äger också fotbollsklubben Sheriff Tiraspol. Det här är alltså en fotbollsklubb som fått arenor och faciliteter värda flera miljarder kronor till sig. De måste dock spela i Moldaviens liga, men pengarna har också gjort att de fram till i våras hade en streak på 13 ligatitlar under de 14 senaste åren.

Sedan slutade de trea i ligan i våras, dumpade över 20 spelare, plockade in 15 nya, och är nu serieledare när ligan går in i ett drygt tre månader långt uppehåll. Oklart vilka man nu ska heja på i den moldaviska toppstriden.

(Och Sheriff Suma hänger numera i Ravan Baku, på sista plats i Azerbajdzjans högstaliga.)

ANNONS

Typ: Transnistrien vill slita sig loss från Moldavien, och regionens dominerande och tveksamma företag äger även fotbollsklubben Sheriff Tiraspol, som dominerar på i Moldaviens liga.

Källor: NY Times, Transfermarkt, World Soccer, Daily Mail, Channel 4, FT

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-08 kl 16:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto