Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zanzibar vill få ett eget landslag

Hansson blogg

Zanzibar, en ö av knappt Gotlands storlek utanför Tanganyikas kust där de två regionerna tillsammans bildar landet Tanzania sedan drygt 50 år tillbaka. Zanzibar har viss självständighet, men inte tillräckligt mycket för att FIFA ska se dem som en egen nation.

Afrikanska fotbollsförbundet har dock gjort en annan bedömning och tillåter Zanzibar att ha en egen liga som får ha med lag i kontinentens Champions League.

Zanzibars landslag har dock stått still i många år. De ställer upp i vissa lokala turneringar som anordnas, exempelvis deltog de nyligen i CECAFA Cup för Central- och Östafrika där de vann mot Kenya, men förlorade mot Burundi och mästarna Uganda.

De har därför ansökt om medlemsskap i FIFA två gånger: 2005 och 2010. Båda gångerna nekades de, just med motiveringen att det krävs att man är en erkänd nation för att få vara med. Det är främst Kosovo och Zanzibar som försöker övertyga FIFA om att de förtjänar medlemskapet.

Annons

Det intressanta i fallet med Zanzibar är att Tanzania, eller då fastlandet Tanganyika, också gärna ser att Zanzibar får ett FIFA-medlemskap. Zanzibar har både ett eget fotbollsförbund och är med i Tanzanias, men senast fick inte en enda person från Zanzibar vara med i Tanzanias fotbollsförbunds kommitté och de känner sig ignorerade. När Tanzania 2013 skrev en femårsplan för landets fotbollsutveckling så nämndes inte Zanzibar en enda gång.

Ett annat problem är att det just nu är två olika förbund, förutom Tanzanias, som försöker ha makten över Zanzibar. En domstol avgjorde att ett av dem var olagligt, men processen bröt mot FIFA:s stadgar.

Trots detta har Tanzanias fotbollsförbund och regering hela tiden sagt att de ska försöka att hjälpa Zanzibar att bli medlemmar i FIFA, och därmed få chansen att kvala in till VM och Afrikanska mästerskapet. Huvudanledningen ska vara att Tanzania hellre spenderar pengarna på ungdomsfotboll till fastlandet.

Annons

Det går att argumentera för att de har rätt. FIFA har trots allt delat ut medlemskap till exempelvis Nya Kaledonien, och ett av FIFA:s skäl till att de nobbade Zanzibars senaste förfrågan var att Zanzibar låg så pass nära Tanganyika. Det känns inte som något distanskravs står inskrivna i FIFA-stadgarna.

Jag ville få in Zanzibars stora son Freddie Mercury på något sätt i texten, men misslyckades. Här är han istället med sin katt Delilah.

freddie-with-cat-1985-1986

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-08 20:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto