Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

UEFA plockar in nytt medlemsland à la Gibraltar?

För ett par år sedan kom Gibraltar med i UEFA. De skulle egentligen inte ha fått göra det. UEFA hade år 2002 förändrat reglerna så att endast länder med självstyre fick vara med, men Gibraltar hade lämnat in sin ansökan redan 1997. Därför gjordes ett undantag.

ANNONS

Jersey, en brittisk ö nära Frankrike med 100 000 invånare, menade där och då att de inte kunde göra som Gibraltar, en utstickande bit i Spanien med 30 000 invånare. Det var för sent, trots att Jersey i befolkningsmängd även är större än Andorra, Färöarna, Liechtenstein, och San Marino.

Nu har Jersey dock ändrat sig. De har kollat igenom reglerna, trott sig hittat en lösning, och har lämnat in en 147 sidor lång rapport till UEFA om varför de ska bli medlemmar. Det skulle innebära att de får kvala till EM samt ha klubblag med i Champions League och Europa League. Dock inte till VM, eftersom det då krävs att landet är FIFA-medlem, och FIFA:s regler är hårdare än UEFA:s.

Tidigare har landet bara ställt upp i inofficiella mästerskap, där de har mött andra icke-officiella fotbollsnationer. Den tidigare Chelsea-spelaren Graeme Le Saux är öns överlägset största spelare genom tiderna, medan de två största just nu är Peter Vincenti (Rochdale) och Brett Pitman (Ipswich), från League One respektive Championship. Landet har också sin Springfield Stadium, och en inhemsk liga.

ANNONS

springfield 6

Jersey ska få UEFA-besök under 2016, fallet ska tas upp i mars nästa år, och de själva verkar räkna med en plan på ungefär fyra-fem år. Vi får ju dock komma ihåg att Gibraltars process att bli UEFA-medlemmar tog 16 år, och det med ett annat regelverk. Återstår att se om Jersey har hittat kryphålet.

Typ: Jersey, en ö som tillhör Storbritannien, tror att de har en chans att få med landslaget i EM-kvalet och klubblagen i Europacuperna.

Källor: ITV, Jersey FA, Bailiwick Express, BBC

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-10 kl 15:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto