Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Egyptens fem år långa publikförbud fortsätter

Nästa månad är det fem år sedan den egyptiska revolutionen började. Landet var då tidigt ute med att förbjuda supportrar under fotbollsmatcher, då ultrasgrupperingarna sågs som en stor plattform för personer som ville stå upp mot regimen.

ANNONS

Det öppnades upp för supportrar igen efter knappt ett år, men efter det skedde tragedin i Port Said. 74 människor avled efter att personer från Al Masrys klack attackeras Al Ahly-fans. Än idag fortsätter rättegångsprocessen, men där elva personer i dagsläget är dömda till döden.

Tidigare i år skulle fotbollsförbundet återigen lyfta bort publikförbudet. Det slutade med att 20 Zamaleksupportrar dog sedan de försökt ta sig in på en arena med begränsat antal platser. Dödsorsaken var att polisen använde tårgas, och att folk klämdes och trampades ihjäl.

Förbudet har varit i kraft i fem års tid, med ett par små undantag där det båda gångerna har slutat med en stor mängd dödsfall. Nu känner dock regimen, som stöds av militären, att de måste börja öppna upp arenorna igen.

I november togs beslutet att arenorna ska öppnas från och med februari, men den senaste veckan har fler ministrar kommit med råd och det beslutet revs. Vi vet ännu inte när folk får gå på fotboll igen i Egypten. Förbudet fortsätter.

ANNONS

Regimen är dels rädda för fler dödsfall, men också för att fansen ska använda arenorna som ett politiskt rum för att återigen sätta sig emot dem. Många supportrar vill bara kunna gå på fotboll igen, men de anser också att poliser, militärer, och andra säkerhetsstyrkor har agerat felaktigt vid många tillfällen, antingen genom att vara för passiva, för provocerande, eller använt för mycket våld.

Al Masry gick också nyligen ut och sa att attacken i Port Said 2011 gjordes av personer som inte var supportrar, utan bara människor som hade planerat en attack på ett annat ställe, ändrat sig, och sedan valt att ta en fotbollsmatch.

Till detta handlar det också om en kostnadsfråga. Vem betalar för säkerheten? Hur mycket säkerhet behövs?

Värt att notera är också hur den egyptiska fotbollen har påverkats av händelserna. Innan revolutionen: tre raka titlar i Afrikanska mästerskapet. Efter revolutionen: tre raka missade mästerskap. Förbundskaptenen Héctur Cúper är en av alla som har pratat ut om att landet nu måste tillåta supportrar igen. Folket kräver det, fotbollen behöver det.

ANNONS

Typ: Egypten har spelat sina fotbollsmatcher utan publik i snart fem års tid. De två gångerna de har försökt att tillåta supportrar har slutat med 74 respektive 20 dödsfall.

Källor: Huffington Post, Ahram, Al Arabiya, King Fut

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-14 kl 16:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto