Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inför ligacupfinalen: ”Zlatan får nog söka mitt namn på Internet”

En ligacupfinal har många ansikten. Zlatans fighting face är ett. Det är i alla fall startbilden på senaste PSG-zapping som släpptes under fredagen.

Och vart bär det hän för Zlatan efter cupfinalerna? Den mest udda uppgiftslämnaren dök upp i går. Jiangsu Sunings kroatiska fystränare (!) Zoran Rajcic. ”I sommar kommer vi att plocka en av dessa fyra anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Diego Costa, Mario Balotelli eller Mario Mandzucic”, ska Rajcic enligt Goal ha sagt till den kroatiska tidningen Sportske Novosti. Jiangsu Suning värvade bland annat Ramires från Chelsea i januarifönstret. De lär knappast värva Zlatan i sommar.

ANNONS

Paul Clement, tidigare assisterande tränare i PSG och Real Madrid åt Carlo Ancelotti, tycker däremot att Zlatan är ”perfekt för Man United”. Han har spridit lovord om svenskens vinnarskalle tidigare och gjorde det igen på Sky Sports i går kväll. Dessutom bistod han med en ny anekdot”En dag frågade han mig, ‘Hur är jag i jämförelse med Drogba’. Jag svarade diplomatiskt att han (Drogba) var fantastisk med ryggen mot mål men att Zalatn har andra styrkor. Zlatan tittade på mig och sa: ‘Jag är den bäste du någonsin arbetat med'”. 

Uppemot 20 000 Lille-supportrar är väntade till Stade de France. I mitten av veckan hade Lille sålt drygt 17 000 biljetter. Le Parisien noterar att en Paris-dj och en Lille-dj ska ”liva upp” respektive supporterkurva. Det är bara att vid gudarna hoppas att detta inte gäller under matchen. Sammanlagt väntas cirka 70 000 åskådare, alltså inte riktigt fullt (Stade de France tar 80 000). Tv-kameror lär vid tillfällen zooma in den mest välkända besökaren, Frankrikes premiärminister Manuel Valls.

ANNONS

Den franske rapparen Maître Gims uppträder i samband med matchen. PSG:s Blaise Matuidi är nöjd. ”Det är en sångare jag beundrar”, säger han vid presskonferensen i går. ”Jag vet att han har en del polare från Lille, men han gillar också en del spelare i PSG. Och jag gillar verkligen honom”. Som bilden nedan visar så har Maître Gims andra hyfsat kända polare också. Matuidi fortsätter: ”Jag hoppas han bringar tur till parisare…även om jag tycker mig ha hört att han i det förflutna varit Marseille-supporter…”

https://twitter.com/MaitreGims/status/704676672876978177

Sett ”Urga – kärleken tecken”? Inte? Filmen var nominerad till både en Oscar och en Golden Globe som bästa utländska film 1993. Och det finns en viss koppling till dagens match. Filmen är nämligen producerad av Lilles ordförande Michel Seydoux. Hans senaste film, från förra året, heter för övrigt ”Le Goût des Merveilles”, ungefär ”Smaken av underverk”. Skulle kunna bli en perfekt rubrik om…

ANNONS

På tal om film. I en intervju med Le Parisien på fredagen får komikern Julien Cazarre dra paralleller mellan fotboll och film. Zlatan själv har ju antytt att han hade velat se Sylvester Stallone i rollen som PSG-stjärnan. Cazarre har andra idéer. ”Kanske Eric Cantona, även om han inte är en riktig skådis (skratt). Han är lika galen som honom (Zlatan), han har aldrig varit avgörande i de stora matcherna (tystnad)… Å, nu vet jag: Jean-Claude Van Damme, förstås. Han är arrogant, pratar bara om sig själv och håller på med kung-fu”.

Lilles smeknamn Les Dogues, typ mastifferna, myntades mot just Parismotstånd. Men det var före PSG:s tid, redan på 30-talet. En Parisjournalist var imponerad av gästernas seger och beskrev laget som hundar, för att de inte lämnade några rester. Les Dogues fastnade. Klubbmärket gjordes senast om 2012 till presentationen av ett nya ställ – med hund på lanseringsbilderna.

ANNONS

https://twitter.com/TheryMaxime/status/208489445849178112

En av finalens stora snackisar är ölförsäljningen. Eller snarare bristen på densamma. Ligaföreningen (LFP) trodde att man hade fått klartecken för det på Stade de France, men fick i slutändan nobben av kommunen i Saint-Denis. ”Fotbollen är offer för en ojämlik behandling”, rasar LFP i ett uttalande i veckan, och pekar på att ölförsäljning sker vid andra evenemang på arenan, som konserter.

Amara Zimba har en fot i båda finaldagen, med drygt hundra matcher för PSG och knappt hälften så många för Lille på 80- och 90-talet.
France Football: ”Om du fick skicka ett budskap till en av dagens spelare, vad skulle det vara? Kanske en hyllning från Zlatan Ibrahimovic?”
Zimba: (skratt) ”Zlatan känner inte ens till de gamla spelarna. Han får skriva in namnen på Internet och söka…”.

ANNONS

Kanske försöker PSG:s ägare Nasser Al-Khelaïfi anpassa sig till den franska miljö som laget verkar klara sig bäst i. I alla fall hamnade han i veckan på bild spelande petanque vid kusten nära Lorient, där PSG hade match. Någon basker på huvudet blev det inte. Kostym utan slips fick räcka.

Få fäller tårar över att Marquinhos väntas spela i stället för David Luiz i PSG:s mittförsvar, om man får lov att gå efter France Footballs pågående omröstning. Vid niotiden på morgonen hade nio av tio röstat att de tycker Marquinhos är bättre.

Lilles lagkapten Rio Mavuba är en av tre spelare som finns kvar från laget som vann ligan och Coupe de France 2011. Han är nog också den med coolast farsa. För Mavuba Mafuila, eller Ricky Mavuba, fanns med Zaires kultlag i VM 1974. Glasögon på Paninis spelarbild, bara en sån sak. Ricky döpte sin son till Rio (flod) då han föddes på en båt.

ANNONS

Spelare för spelare är det knappast på någon position Lille kommer i närheten av PSG. Förutom en, den nog så viktiga: målvakten. Mickaël Landreau, målvakt med förflutet i både PSG och Lille, får i Le Parisien i dag frågan om vem som är bäst, Eneyama eller Sirigu: ”Eneyama! Jag har inget emot Sirigu, men Eneyama är avgörande hela tiden. Han tillför laget oerhört mycket. Det finns ingen anledning att gå in på tekniska förklaringar. Han är helt enkelt bättre än Sirigu”.

Jo, om ni ännu inte sett den: Här är Fotbollskanalens ”Projektet PSG – så blev klubben en maktfaktor”.

Kvällens sändning från ligacupfinalen går på TV12 och börjar klockan 20.00, matchen börjar klockan 21.00.

ANNONS
Publicerad 2016-04-23 kl 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto